3 basisbehoeften voor een evenwichtige, zelfverzekerde hond

1. beweging

Beweging bestaat uit 2 onderdelen, namelijk lichamelijke beweging en geestelijke beweging. Onder geestelijke beweging verstaan we mentale uitdaging. Ik zal ze beide toelichten.

– Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is voor zowel jou als jouw hond belangrijk. Wil je een evenwichtige, zelfverzekerde hond dan is het noodzakelijk dan hij zijn energie en stress kwijt kan om in balans te blijven. Een flinke wandeling zorgt er in het lichaam voor dat er een afname is van het hormoon cortisol. Dit is het stresshormoon. Een hond zal dus stress los laten door te bewegen. Daarnaast maakt het lichaam serotonine aan bij actieve beweging, dit is het gelukshormoon. De hond gaat zich hierdoor letterlijk beter voelen. Serotonine is ook nodig voor een goede spijsvertering en een goed werkend afweersysteem.

De hoeveelheid lichaamsbeweging dat je hond nodig heeft hangt af van zijn energielevel. Leeftijd, fysieke omstandigheden en soms het ras spelen hierbij een rol.

labrador springen

Jouw hond heeft elke dag een flinke wandeling nodig. Het is van belang te realiseren dat je hond stress kan loslaten dankzij lichamelijke beweging. Om dit te bereiken kan je met je hond gaan wandelen, stokken en ballen gooien, maar je kunt ook een stuk met je hond gaan fietsen. Er zijn honden die houden van zwemmen, dit is ook een goede manier van lichaamsbeweging voor je hond. Je kunt ook zelf speelse oefeningen in het bos bedenken, honden houden ervan!

Pups kunnen bruisen van de energie, maar hebben nog niet genoeg spierweefsel voor zware oefeningen. Houdt daar wel rekening mee. Oudere honden kunnen sneller vermoeid zijn, pas dan de afstand van de wandelingen hierop aan. Maar denk niet bij een oude hond, we doen het rustig aan, laat hem maar lekker in zijn mand liggen. Stilstand is achteruitgang. Zijn spieren en gewrichten gaan dan vast zitten en worden stijf met alle gevolgen van dien.

– Geestelijke beweging

Mentale uitdaging geeft een hond gezondheid, geluk en tevredenheid. Ook hier wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt als hij zijn hersenen laat werken. Hoe je een hond mentaal kunt uitdagen is als volgt:

  • Zoekspelletjes
  • Spelletjes met eten
  • Speurspelletjes
  • Schat zoeken
  • Trucjes
  • Hersenwerk

.

2. Regels, structuur en duidelijkheid

Als er in huis regels en structuur worden geboden dan geeft dit de hond duidelijkheid en weet hij waar hij aan toe is. Honden zijn gewoontedieren en vinden dit fijn.  Net als de moederhond in het nest regels en beperkingen geeft aan de pups mag jij dit ook doen in huis. Het is belangrijk dat jij een duidelijke leider voor hem bent. Zo weet hij wat zijn rol is binnen jouw huis en het gezin. Met leiderschap bedoel ik het volgende: dat je de hond onderdak geeft, dat je hem te eten geeft, dat je hem liefde en genegenheid geeft, dat je een vertrouwensband opbouwt samen, dat je er voor hem bent als hij jou nodig heeft, dat je de hond bescherming biedt, dat je duidelijkheid en structuur biedt en dat je regels en beperkingen opstelt, net als de moederhond in het nest.

Er zijn maar 2 rollen voor de hond om te nemen, de leider of de volger. Uiteraard wil je dat jij de leider bent. Hoe een hond op jou kan leren vertrouwen en jou zal volgen kan ik je leren. Ook als thuis mogelijk de rollen zijn omgedraaid en de hond gedraagt zich als de leider, dan kan ik middels een thuis bezoek helpen om weer de juiste rolverdeling te creëren.

Ik train altijd op basis van positief trainen. Mijn aandacht is gericht op aanleren van gewenst  gedrag, niet zozeer afleren van ongewenst gedrag. Dat volgt vaak vanzelf als de focus ligt op het aanleren van het gewenste gedrag. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat het leerrendement van de hond een stuk hoger ligt bij positief trainen dan trainen op basis van straffen.

manou hond stop
honden kom hier

3. Genegenheid

Liefde en genegenheid zijn zowel voor mens als hond belangrijk. Een hond geniet hier vaak volop van. Het is echter wel van belang op het juiste moment genegenheid te geven. Doe dit op momenten dat de hond positief gedrag vertoont. Hij wordt dan versterkt in dit gedrag en dan zal hij zelfvertrouwen ontwikkelen. Wanneer je genegenheid toont bij ongewenst  gedrag zoals te druk gedrag, opspringen, of net nadat hij niet luistert heeft, dan bevestig je als het ware dit ongewenste gedrag. Dit gedrag zal hij dan in de toekomst gaan herhalen. Geef alleen genegenheid als hij gedrag vertoont wat jij vaker wilt zien en waar jij tevreden over bent. Zodat hij dit positieve, gewenste gedrag in de toekomst vaker zal laten zien.

Overmatige genegenheid is niet goed voor een hond. Wij mensen vinden onze hond vaak schattig en lief en knuffelen hem het liefste zo vaak mogelijk. Maar wordt er overmatig geknuffeld dan kan een hond afhankelijk worden van jouw aandacht. Hij kan dan opdringerig worden en om teveel aandacht gaan vragen. Voel de balans goed aan. Natuurlijk mag je jouw hond vaak knuffelen, maar leer hem ook zelfstandig te kunnen zijn en hem korte momenten alleen te laten.

 

Manou honden beloning

Meer tips

Wil je meer tips en uitleg over hoe je een gelukkige en evenwichtige hond kunt krijgen dan help ik jou graag. Neem contact met mij op of bel 06-41212495