De gedragssignalen van je hond

Als een hond spanning, stress, onzekerheid of angst ervaart uit hij dit in zijn gedrag door het laten zien van gedragssignalen.

Overige gedragssignalen ten gevolge van stress kunnen zijn:

Tongelen of bek aflikken
Dit stress signaal zie je vaak bij honden. Ze likken met hun tong over de lippen of neus. Bekijk wel de situatie. Als de hond net gegeven heeft is het natuurlijk geen stress signaal als hij zijn lippen aflikt.

Poot heffen
Wanneer de hond zich onzeker voelt tilt hij één van zijn voorpoten iets op. Hij zit vaak in tweestrijd, ik wil hier weg, maar mijn baasje zegt dat ik moet blijven staan.

Trillen
Dit komt omdat het lichaam sneller afkoelt als er cortisol wordt aangemaakt, het stress hormoon. Het lichaam van de hond gaat trillen om zichzelf op te warmen.

Smakken
Je hoort de hond smakken met zijn lippen.

Snuffelen
Als de hond in een keer gaat snuffelen, terwijl hij eigenlijk aan het spelen was of iets anders, dan is dit oversprong gedrag. Dit is een uiting van stress. Hij vindt het dan spannend.

Krabben
Dit is ook overspronggedrag. Cortisol, het stresshormoon veroorzaakt jeuk.

Oogwit te zien
Als de hond stress ervaart kan de oogbol draaien waardoor het oogwit zichtbaar wordt.

Vacht uitschudden
De hond schudt zijn vacht, net zoals hij doet als hij uit het water komt en zich uitschud. Ook dit is een reactie op het stress hormoon cortisol en de adrenaline in zijn lijf.

Plassen
Bij grote opwinding, onzekerheid of angst kan de hond plas laten lopen. Pups doen dit heel vaak uit opwinding. Naarmate een hond ouder en zekerder wordt gaat dit vanzelf over.

Haaruitval
Bij stressvolle situaties kunnen de haren uitvallen. Als de stress voorbij is, gaat de haaruitval over.

Borstelen
Door adrenaline die aangemaakt wordt in het lichaam gaan de haren op de rug van de hond recht overeind staan. Dit is geen vorm van dominantie wat men vroeger dacht. Het is opwinding en spanning.

Ijsberen
De hond loopt rusteloos heen en weer.

Bevriezen/ verstijven
Stressvolle situaties kunnen soms zo spannend zijn dat de hond stokstijf stil blijft staan. Bij een kennismaking tussen twee honden maakt de andere hond hier vaak gebruik van om de hond van achteren te besnuffelen.

Hoge geluiden
Op hoge toon blaffen en/of piepen.

Kwispelen
In onderstaande video zie je Guusje kwispelen bij de ontmoeting met Zora. Guusje is blij. Maar kwispelen betekent niet altijd een blije hond. Honden kunnen op verschillende manieren kwispelen en daarmee verschillen emoties laten zien.
De blije kwispel:
staart slaat breed uit en er is weinig spierspanning.
Gespannen kwispel:
de staart slaat minder breed uit en er is meer spierspanning. Hoe korter en stijver de kwispel, hoe meer spanning. De staart kan ook rondjes maken, dit noemen we de propeller kwispel.
Naar rechts kwispelen:
hond ervaart positieve emoties
Naar links kwispelen:
hond ervaart negatieve emoties

Zorg dat je leert hoe de hond met jou communiceert. Een hond bijt nooit zomaar, hij heeft geeft signalen af van hoe hij zich voelt. Vaak voelt hij zich niet begrepen en is het voor hem heel moeilijk om hiermee om te gaan.

 

Privacy Preference Center