Hieronder toon ik je de opwindingsmeter. Een hond kan opwinding ervaren. Als een hond opwinding ervaart dan is dit van invloed op zijn reactievermogen en zijn impulscontrole. Hoe meer opwinding een hond ervaart, hoe moeilijker het voor hem is om zichzelf te beheersen, dus zijn impulsen onder controle te houden. Honden leven van nature impulsief. Wij kunnen niet van een hond verwachten als hij een prikkel ervaart dat hij (zonder oefenen / training) deze prikkel voorbij laat gaan. Bijvoorbeeld; een hond nadert een andere hond en wil er graag naar toe. Als jij jouw hond niet geleerd hebt eerst contact met jou te maken of op commando even te wachten, dan zal hij altijd zijn eerste impuls volgen, er naartoe gaan.
Nu kun je impulscontrole gaan trainen bij je hond. Het is echter belangrijk dat je dit op een goede, correcte manier gaat doen. Dit betekent dat je gaat trainen wanneer je hond in een gemoedstoestand zit van 0 tot 3. Bekijk onderstaand schema. In een gemoedstoestand van 0 tot 3 heeft de hond weinig tot geen opwinding. Het is een kalme, blije hond. In deze fase staat hij volledig open voor leren. Dit is ook de fase waarin je gaat samenwerken met je hond om het ongewenste gedrag om te buigen naar gewenst gedrag. Ik zie echter vaak dat mensen meteen gaan trainen wanneer de hond hoog in zijn opwinding zit, namelijk een gemoedstoestand van 4, 5 of 6. De hond gaat al op in de prikkel / afleiding, wat het voor hem een stuk moeilijker maakt om op jou te focussen. Natuurlijk gaan wij in deze cursus kijken naar een opgewonden hond en hoe je bepaald gedrag kunt (af)leren. Maar het begint allemaal bij een kalme, rustige hond. Want als hij het gedrag al niet kan laten zien in rust, dan kan hij het al helemaal niet in een opgewonden toestand. Bijvoorbeeld; als de hond al niet rustig aan een lijn kan lopen zonder afleiding, dan kan hij het al helemaal niet met afleidingen.
We beginnen dus altijd bij de basis, dat is de sleutel tot succes!
In hoofdstuk 5 over impulscontrole ga ik uitgebreid op dit onderwerp in. Ik heb het nu alvast aangetipt zodat je weet hoe belangrijk impulscontrole is en de invloed hiervan op het leerproces van je hond.