Hoe verlaag je hyperactiviteit Copy

Als eerste:……

Wat is de oorzaak van de hyperactiviteit? Zit deze in een disbalans van de basisbehoeften? Zoja, waar dan? In te weinig beweging of het ontbreken van regels en structuur? Ga op onderzoek uit waar het bij jou hond aan ligt. Mogelijk is er ook een gebrek aan impulscontrole. Je hebt al geleerd dat honden instinctief reageren. Impulscontrole is te leren, maar het zal niet vanuit de hond zelf komen. Jij mag aan de slag met hem. Ga oefenen en positief belonen! Als je goed gekeken hebt naar alle componenten van ‘een hond in balans’ en de impulscontrole, dan kun je naar de volgende stap van het trainen van hyperactieve honden.

Hoe verlaag je de hyperactiviteit

De stappen die je mag doorlopen zijn:
1 beloon de hond als hij kalm is
2 maak de hond druk op commando ( de aan knop)
3 leer de hond kalm te worden op commando ( de uit knop)

De “aan-uit knop” voor hyperactieve honden

Hyperactieve honden hebben een zogenaamde “uit-knop” nodig. Je leert je hyperactieve hond dat hij weet hoe en wanneer hij moet kalmeren. Dit kun je doen met het aan-uit spel.
Speel het met je hond. Zweep je hond helemaal op, Als de hond druk en actief is geworden laat je de hond kalm worden. Maak de hond kalm door de hond te laten zitten. Beloon het gewenste gedrag met brokjes. Ga oefenen hoe snel je het gedrag kan veranderen van een actieve hond naar een kalme hond. Herhaal dit meerdere malen. Oefen het bij voordeur, oefen het buiten als er een hond aan komt, oefen het in het park.

Wanneer je hond hierin geen training krijgt, zal hij op geen enkele manier weten dat hij het ene moment helemaal uit zijn dak mag gaan en dat hij het volgende moment rustig moet kunnen zijn op commando.

In mijn online cursus leg ik verschillende oefeningen uit voor het toepassen van de uit-knop.
Je leert op een succesvolle manier de hond te kalmeren in verschillende situaties.

Om hyperactieve honden te leren kalm te worden is veel lichamelijke en geestelijke beweging noodzakelijk. Een hond die niet voldoende is uitgedaagd hierin zal nooit goed kunnen ontspannen. Het aanleren van de ‘uit-knop’ wordt dan een stuk moeilijker omdat zij hun energie niet kwijt kunnen.

Bekijk de video waarin de aan-uit knop wordt toegepast bij een hond.
Hij legt ook uit hoe belangrijk het is om je hond zowel lichamelijk als mentaal uit te dagen en de invloed hiervan op zijn gemoedstoestand.
Klik  hier voor excercise versus state of mind.

new foundlander spelen

Manou honden beloning

Jij bent als hondeneigenaar verantwoordelijk voor jouw hond en moet ervoor zorgen dat hij dagelijks voldoende mentale en fysieke training krijgt. Verschillende manier om dit voor elkaar te krijgen zijn:

  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Boswandelingen
  • Honden uitlaatservice
  • Socialisatie met andere honden (speeltijd organiseren)
  • Trainingscursus
  • Apporteren
  • Speuren
  • Kauwen stimuleren
  • Hersenwerk

Als de hond zijn energie kwijt kan, kan hij makkelijker ontspannen en in balans komen.

Een hulpmiddel voor lichamelijke beweging kan de werpstok zijn. Eengelukkigehond adviseert onderstaande werkstok voor optimaal plezier met je hond.

Chuckit sport werpstok 66 cm

€ 20,94

Op voorraad. Voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Hulpmiddelen voor mentale uitdaging vind je in het artikel over hersenwerk, klik hier.

Privacy Preference Center