Kennis Copy

Ken je hond

In hoofdstuk 2.9 en 2.10 heb ik de gedragssignalen van de hond beschreven en een plaatje getoond met voorbeelden. Nu is het aan jou deze gedragssignalen te gaan herkennen en te begrijpen, in verschillende situaties. Iedere hond toont gedragssignalen, soms subtiel, soms zeer duidelijk zichtbaar. Hoe meer jij erop gaat letten bij je eigen hond en eventueel ook bij andere honden, hoe beter jij de signalen gaat zien. Hoe beter je ze ziet, hoe makkelijker het wordt ze aan de context te koppelen en een betekenis eraan te geven.

Huiswerk

Ik ga je een opdracht geven. Ga gedurende één week de lichaamstaal van je hond observeren. Wat valt je op? Elke keer als hij een gedragssignaal toont mag je jezelf 3 vragen stellen:

  1. Welk gedragssignaal zie ik? Bv. tongelen, krabben, gapen, wegkijken etc….
  2. Wat is de situatie waarin de hond zich bevindt?
  3. Wat denk jij dat hij wil uiten met zijn gedragssignaal?

Noteer je antwoorden op een blaadje zodat je later kan zien welke signalen de voorkeur hebben van jouw hond én welke signalen hij juist wel of niet inzet in bepaalde situaties.

Tip: print deze 3 vragen uit inclusief de onderstaande 2 plaatjes van gedragssignalen. Plak deze op de koelkast en ga je hond observeren. Hoe communiceert jouw hond?

 

Privacy Preference Center