Welkom

Welkom bij de online cursus: Basiskennis voor je hond.

Deze cursus leert jou de basis die een hond nodig heeft om gelukkig en in balans te zijn.
Maar voordat we beginnen wil ik mijzelf graag even voorstellen.

Ik ben Manou Gerrese, hondengedragsdeskundige, hondentrainer en angstbegeleider bij angst voor honden.

 

Mijn visie
Alles staat in verbinding met elkaar. Om met de hond op de juiste manier om te gaan is het van belang vanuit een holistische visie te werken. Dit betekent dat je zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal met de hond bezig bent. Ik werk vanuit deze 3 pijlers om zo een optimale verbinding en vertrouwensband met de hond te bereiken zodat je op een NATUURLIJKE manier met elkaar kunt leven. Op deze manier komen jij en je hond (nog) dichter bij elkaar.

Mijn werkwijze
Ik train op basis van positief belonen waarbij voedsel als bekrachtiging van de beloning gebruikt wordt. Het is een bewezen snelle en effectieve manier om honden te trainen, of het nu gaat om puur verbinding maken, een basistraining of om een gedragsverandering.
De focus van deze werkwijze ligt op verbinden en het aanleren van gewenst gedrag. Niet zozeer op het afleren van ongewenst gedrag. Dit verandert vaak vanzelf mee wanneer je de hond leert wat juist wél de bedoeling is, in plaats van afstraffen wat niet de bedoeling is. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat het leerrendement van een hond een stuk hoger ligt als je traint op basis van positief trainen in plaats van straffen.

Mijn motto is: “eerst geven dan nemen”

Je moet een hond eerst geven wat hij nodig heeft voordat je dingen kunt gaan vragen van hem. Voldoen aan de basisbehoeften van de hond is een voorwaarde. Je kunt niet van een hond verwachten dat hij op het terras netjes 1 uur bij jou gaat liggen, terwijl hij vol energie zit omdat hij te weinig lichaamsbeweging krijgt. Of als hij niet het gevoel heeft dat hij op jou kan vertrouwen en veilig bij jou is. Sommige honden zitten hoog in hun energie. Je zult eerst de hond de mogelijkheid moeten geven om zijn energie los te laten, zowel lichamelijk als mentaal, voordat je bepaalde oefeningen kunt gaan doen of verwachtingen koesteren.

Eerst geven dan nemen, zo doe je dat:

 1. Veiligheid en geborgenheid
  Zorg dat de hond zich eerst veilig en prettig bij jou voelt. Bouw een vertrouwensband op samen.
 2. Beweging
  Zorg voor voldoende lichamelijke en geestelijke beweging zodat de hond energie en stress los kan laten.
 3. Regels, structuur en duidelijk
  Bied eerst regels, structuur en duidelijkheid voordat je dingen van je hond gaat vragen
 4. Uitdaging
  Nu kan je gaan trainen op basis van gehoorzaamheid en sociaal wenselijk gedrag.
 5. Beloning
  Beloon het gewenste gedrag. Laat de hond merken (middels beloning) wat jij graag van hem ziet.

Als je aan deze stappen kan voldoen heeft je hond een goed basis. Vanuit dit standpunt ga ik je leren het ongewenste gedrag van je hond om te zetten in gewenst gedrag!

Heel veel plezier samen!

Privacy Preference Center