Het juiste dagschema voor een hond.
Het juiste dagschema voor een hond is heel belangrijk. Lichamelijke en geestelijke uitdaging dragen bij aan het welzijn van de hond. De hormonen cortisol (stresshormoon), serotonine (gelukshormoon) en dopamine (stofje beloningssysteem) spelen een belangrijke rol in het lichaam van de hond. Als deze uit balans zijn door verkeerde lichaamsbeweging en/of een gebrek aan mentale beweging, dan is jouw hond uit balans. Je kunt hem dan moeilijker trainen en hij voelt zich niet gelukkig.
Ik geef je 2 voorbeelden van dagschema’s:
– Een dagschema voor een hond met een hoge energie.
– Een dagschema voor een hond met een medium energie.
Kijk goed naar het ras en de eigenschappen van je hond om te bepalen in welke categorie hij valt.
Er zijn ook honden met een lage energie. De tijdsduur van de wandelingen en het hersenwerk liggen hierbij een stuk lager.
HUISWERK
Impulscontrole: Dit gaat helpen bij honden die overenthousiast reageren als de deurbel gaat, op andere honden afstormen, uitvallen naar andere honden, opspringen (ook bij kinderen), trekken aan de lijn, weinig verbinding hebben met de eigenaar tijdens de wandeling.
Laat de hond regelmatig wachten, vergroot hierbij je afstand en de tijdsduur. Als dit goed gaat dan zorg je dat je ook uit zicht gaat als de hond wacht. Loop een ronde om de hond en voeg langzaam afleidingen toe. Een hond leren wachten is zeer goed voor de zelfbeheersing.
Hoofdstuk 5 van deze cursus gaat volledig over impulscontrole. Ik geef je daar meerdere oefeningen die je kan doen met je hond.
Rust op de plaats: geef de hond het commando: plaats en blijf. Leer de hond zichzelf te ontspannen en te kalmeren op de plaats. Is de hond dit niet gewend, bouw dit dan op in kleine stapjes van een paar minuten op de plaats naar een half uur tot 1 uur. Natuurlijk mag de hond ook regelmatig op andere plaatsen liggen en rusten. Wil je echter een stukje impulscontrole meenemen dan adviseer ik ook je hond meerdere keren per dag even op de plaats te laten blijven.
Fietsen: Probeer 3x per week te fietsen of te joggen met de hond in een rustig draf tempo. De hond mag niet in galop.
Het hormoon cortisol (stresshormoon) daalt bij lichaamsbeweging. Een stevige wandeling en/of fietsen is goed voor de afbraak van cortisol. Zo kan hij zich beter ontspannen en kalmeren.
Hersenwerk: Dit leg ik uit in hoofdstuk 2.4. Enkele vormen van hersenwerk zijn:
De Kong: Doe de basisbrokjes in de kong, wel de brokjes in warm water zodat het steviger in de kong kan. Je wilt er in 1 maand naar toe werken dat hij 15-20 minuten met een kong bezig kan zijn. Maak het dus steeds moeilijker voor de hond om de brokjes eruit te krijgen.
Kauwen: Door de hond regelmatig te laten kauwen maakt hij Serotonine aan, het gelukshormoon. Daarnaast voldoe je aan zijn natuurlijke kauwbehoeften. Ook dit is hersenwerk voor je hond.
Brokjes zoeken in de tuin en/of de snuffelmat: Je stimuleert het snuffelen waardoor de hond serotonine aanmaakt en dopamine (beloningshormoon). Cortisol (het stresshormoon) wordt afgebroken. De hond kalmeert zichzelf. Dit is hersenwerk voor de hond.