Hoe leert een hond? Copy

 

Het leerproces

Het is bewezen dat een hond leert van de gevolgen van zijn gedrag De gevolgen zijn in 3 groepen te verdelen:
Gevolg 1 Er gebeurt iets goeds voor de hond Het gedrag van de hond levert hem iets op. Bijvoorbeeld: hij gaat liggen en krijgt daarvoor een brokje en een aai. De volgende keer zal hij vaker gaan liggen.
Gevolg 2 Er gebeurt iets slechts voor de hond Het gedrag van de hond levert hem iets vervelens op. Bijvoorbeeld: de hond snuffelt te dicht bij de kop van een kat, hij krijgt een krab op zijn neus. De volgende keer zal hij niet te dicht bij een kat komen.
Gevolg 3 Er gebeurt helemaal niets Het gedrag van de hond levert hem niks op. Een hond verspilt geen energie als het hem niks oplevert. Honden zijn opportunisten en vertonen gedrag alleen steeds vaker als het voor hen zin heeft.

De trainingsmethode uitlokken en belonen

De trainingsmethode van Dr. Ian Dunbar is gebaseerd op 4 stappen. 1. Het verzoek om een bepaald gedrag 2. Je lokt dat gedrag uit 3. De hond reageert 4. Je beloont de hond voor het laten zien van dat gedrag

Bijvoorbeeld:
1. Het verzoek -Commando ‘zit’
2. Uitlokken -Brokje voor de neus rustig over het hoofd van de hond bewegen
3. De reactie -De hond volgt het brokje en kijkt omhoog waardoor de billen naar de grond gaan. De hond gaat zitten en dit was jouw verzoek
4. Beloning -Belonen middels brokje

Waar je naar toe wilt werken is dat de hond het zo leuk gaat vinden, dat hij uit zichzelf aan de slag gaat. Het doen wordt dan de beloning. De hond wordt b.v. niet meer beloond voor het halen van de stok, het halen van de stok is de beloning. Het is belangrijk om te onthouden dat wat wij van de hond vragen, voor de hond meestal níet belangrijk is. Hij begrijpt de meerwaarde er niet van. We moeten het dus voor hem de moeite waard maken. Hij zal het echt niet uit zichzelf doen. Met trainen en belonen komt er een samenwerking op gang. De beloning zit erin door de hond vrijheid te geven, iets lekkers, een aai, een speeltje, aandacht, lieve woorden, een knuffel.

Privacy Preference Center