Leiderschap ontwikkelen

Dit is een podcast over leiderschap. Een hond heeft leiderschap nodig om zich aan te passen in onze mensenwereld. Hij begrijpt namelijk heel veel niet van wat wij mensen willen en verwachten in deze maatschappij. Jouw rol als hondeneigenaar is om je hond te begeleiden en te sturen zodat het leven voor hem duidelijk, behapbaar en leuk blijft.

Leiderschap ontwikkelen

Een hond heeft leiderschap van jou nodig. Hij heeft zelf niet de competenties om een goede leider te zijn. Wil je hier meer over lezen dan adviseer ik je het boek: Door de ogen van de hond’. Schrijver Jos Oosting.

Wanneer je geen of onvoldoende leiderschap geeft aan je hond dan zal hij zelf gaan leiden. Wat gebeurt er nu precies als een hond gaat leiden? Dan zal hij zelfstandig keuzes maken. Hij kiest zelf voor welk gedrag hij vertoont in verschillende situaties. En zo ontstaat bijna 95% van het ongewenste gedrag, doordat de hond zelf gaat kiezen en bepalen.

BEN JIJ ZIJN GROTE VOORBEELD?
Als de hond jou als absolute baas ziet, de Alfa van de roedel, dan zal hij zijn houding aan die van zijn grote voorbeeld aanpassen. De hond zal jou spiegelen.

Maar wat is spiegelen nu precies? Spiegelen is als de hond jouw non-verbale communicatie en emotie overneemt. Ik zal je 2 voorbeelden van spiegelen geven.

  1. POSITIEF EFFECT VAN SPIEGELEN

Je komt in een lastige situatie. Bv. Een boze andere hond.

Je hond zal naar jou kijken en jouw voorbeeld volgen.

Geef je in dit geval aan dat er helemaal niks aan de hand is, dan zal je hond ook niet ongerust worden en rustig met je doorlopen.

     2.  NEGATIEF EFFECT VAN SPIEGELEN

Nu dezelfde lastige situatie, maar jij vindt het heel spannend.

Je hond voelt direct jouw spanning en zal proberen het beste van de situatie te maken.

Dat kan vechten, uitvallen, vluchten of bevriezen zijn.

Wees je goed bewust van je eigen gedrag en emotie. Als jij even stokt met je ademhaling, heeft je hond dit al in de gaten. Hij zal om zich heen kijken om te zien wat mogelijk mis is. Hij voelt en ruikt feilloos of jij angstig, onzeker of gespannen bent.

Tip: wanneer je iets spannend vindt, bijvoorbeeld het naderen van een andere hond, probeer dan een punt voor je als focus te pakken. Bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal in de verte. Loop in een stevig tempo, samen met je hond, richting dat punt. Zing ondertussen een liedje in je hoofd. Je wilt er alles aan doen om geen negatieve emoties te voelen die je hond zal oppikken. Oefen dit, keer op keer. Je zult merken dat je er steeds beter in wordt.

Kenmerken van een leider

Honden communiceren hoofdzakelijk met hun lichaam en gebruiken maar zelden geluid. Omdat honden met hun lichaam communiceren, is dat het eerste waar zij bij ons, als hun baas, op letten. Hij let dus vóóral op je:

  1. houding
  2. lichaamsspanning
  3. ademhaling
  4. energie

Deze positieve emoties maken jou als leider sterker:

Ontspanning

Vrolijkheid

Geduld

Vertrouwen

Duidelijkheid

Consequent handelen

Assertiviteit

Deze emoties maken jou als leider zwak:

Boosheid

Frustratie

Schreeuwen

Spanning

Negatieve energie

Ongerustheid

Onzekerheid

Onduidelijkheid

Inconsequent zijn

Dreigen

Agressie

Samengevat: alle negatieve emoties die je als mens kunt laten zien.
Deze emoties zal een roedelleider hond ook niet laten zijn. Doet hij dat wel, dan verliest hij al snel zijn positie als leider van de groep.
Wanneer jij deze emoties wél toont naar je hond, voelt je hond instinctief dat dit niet klopt. Dat deze emoties niet passen bij een leider. Hij zal jou op dat moment niet meer volgen!

Privacy Preference Center