Oefening: Wegschieten voorkomen! Copy Copy

De zoekopdracht

Kom je in een situatie dat je hond in een keer weg kan schieten en is de spanning bij je hond te hoog voor het geluidssignaal?
Word je overvallen door een andere hond of een afleiding en kun je de afstand niet vergroten?

Geef de hond dan de zoekopdracht. Strooi meerdere brokjes in het gras en zeg duidelijk: ‘zoek’. Oefen deze zoekopdracht ook regelmatig thuis in de tuin. Zo herkent hij de oefening en het commando ‘zoek’. Door de hond te laten snuffelen haal je zijn aandacht weg van de naderde prikkel en spreek je hem aan op zijn voornaamste zintuig: het reukorgaan. Wanneer de brokjes op zijn zeg je: ‘kijk’ en maak je oogcontact (verbinding). Strooi dan weer een hand vol brokjes en geef opnieuw het commando ‘zoek’.

Deze oefening is enorm effectief en krachtig, vergis je hier niet in. Ga de komende weken je hond 3-4 keer per week de zoekopdracht geven. Doe dit in het begin nog zonder afleiding. Na een week geef je de zoekopdracht als er op afstand een afleiding aankomt. Zorg ervoor dat je de prikkel niet te dicht bij laat komen voordat je begint. Bouw deze oefening in stapjes op. Zorg voor succeservaringen!

 

Privacy Preference Center