Stap 3: Een goede start Copy Copy Copy

Enkele weken geleden vroeg Desie mij om hulp. Haar hond Kato trekt enorm aan de lijn. Ik heb samen met haar gekeken naar het totale plaatje van Kato. Dus eerst naar de basisbehoeften van Kato en of ze hierin voldaan was. Zie hoofdstuk 2 van deze cursus: Een hond in balans. Daarna hebben we gekeken naar meerdere aspecten van de wandeling, waaronder de start van de wandeling. Kato was enorm enthousiast en schoot meteen in de opwinding als ze haar tuigje zag. Zoals ik al eerder heb besproken is de start van de wandeling heel bepalend voor hoe de wandeling buiten zal verlopen.
In hoofdstuk 6.1 leg ik uit hoe je de start van de wandeling kan beïnvloeden en waar je op mag letten. In deze video gaan we kijken hoe Kato binnen enkele weken verandert is in haar gedrag wanneer het gaat om de start van de wandeling.

Desie heeft meerdere weken geoefend met Kato op de volgende aandachtspunten:

  • Alle basisbehoeften van de hond in balans brengen. (hoofdstuk 2 Een hond in balans).
  • De oefening met het tuigje dagelijks gedaan. Hieronder leg ik de oefening nog een keer uit.
  • Als de hond te hoog in de opwinding was startte Desie de wandeling NIET. Ze ging dan even een kopje thee drinken of iets anders doen en probeerde het later opnieuw.
  • Impulscontrole geoefend. (Hoofdstuk 5 Impulscontrole).

 

  • Oefening tuigje:
    Gedurende de dag / avond doe je het tuigje meerdere malen om bij de hond. Wacht even (soms 10 sec soms 2 minuten) en doe het tuigje weer af. Drink een kopje thee of ga iets doen en doe het tuigje af of om. Doel: het tuigje heeft nu de associatie: we gaan wandelen. De hond schiet hoog in zijn opwinding. Je wilt de wandeling starten met géén of een lage opwinding. Geef de hond een 2de associatie van het tuigje: bv baasje drinkt thee als ik het tuigje om krijg. Of, er gebeurt niks als ik het tuigje om krijg.

Privacy Preference Center