Opdracht: wat kan de hond aan?

Het is belangrijk dat jij als hondeneigenaar weet wat jouw hond aankan. Bijvoorbeeld, stel jouw hond vindt het moeilijk om een andere hond te passeren. Dan is het aan jou om te weten welke afstand tussen beiden hij aankan. Misschien als de afstand tussen beide honden 6 meter is kan jouw hond normaal passeren. Misschien heeft je hond echter 8 of 10 meter afstand nodig om de andere hond normaal te passeren zonder uitvallen.

Opdracht 1

Komende week ga je ontdekken wat voor jouw hond een gepaste afstand is om zonder uitvallen een andere hond te passeren. Als je weet hoeveel meter dit is ga je hier 2 weken op lopen. Dit doe je om zo min mogelijk uitval mee te maken. Dit lukt natuurlijk nooit 100%, maar het doel van deze opdracht is om de stressemmer van je hond te legen. Hij bouwt namelijk elke keer meer stress op als hij uitvalt, wat de stressemmer hoog gevuld houdt. En hoe hoger de stressemmer gevuld blijft, hoe gespannener en alert jouw hond is. Dit is geen fijne leersituatie. Je kunt een ontspannen hond veel makkelijker trainen en iets leren dan een gespannen hond. Dus opdracht 1 is erop gericht de stressemmer te legen. Bekijk eventueel nogmaals de video over de stressemmer in hoofdstuk 7.2.

Opdracht 2

Als je 2 weken gelopen hebt op een afstand van een andere hond die voor jouw hond acceptabel is ga je het volgende doen:

  • elke 2 weken ga je één meter de afstand tussen beide honden verkleinen

Bijvoorbeeld; je hond kan een afstand van 8 meter aan tussen hem en de andere hond. Je loopt dat 2 weken de afstand van 8 meter tussen beide honden. Dan loop je 2 weken een afstand van 7 meter tussen beide honden. Gaat dit goed dan loop je de 2 weken daarna 6 meter afstand tussen beide honden. Blijft dit goed gaan dan verklein je elke 2 weken de afstand met één meter. Let goed op de gedragssignalen van je hond. Als je te snel gaat en hij valt toch weer uit, kun je weer 3 stappen terug.

Soms lukt het niet om de ruime afstand tussen beide honden aan te houden. Je kunt dan altijd de zoekopdracht uit hoofdstuk 7.6 inzetten.

Kijk ook nog eens naar de juiste timing, zoals in onderstaande video.

Waar het vooral om gaat is dat je probeert elke uitval te voorkomen zodat de stressemmer van je hond zoveel mogelijk geleegd kan worden. Je hond is namelijk veel beter leerbaar in een ontspannen, kalme gemoedstoestand.

Privacy Preference Center