Zelfvertrouwen & rust

We willen vaak dat onze honden rustig zijn, niet overal op reageren en vooral goed luisteren. Kijk eens naar jezelf? Ben jij altijd rustig, reageer jij op veel dingen om je heen? Luister je altijd meteen als iemand iets aan jou vraagt? De energie die jij bij je draagt gaat over op de hond. Wanneer jij opgewonden tegen je hond praat en enthousiast vertelt dat jullie samen gaan wandelen, dan zal meteen de energie van jouw hond omhoog gaan. Geen probleem natuurlijk als hij buiten rustig met jou wandelt aan de lijn, maar meestal creëer je op deze manier een drukke hond die trekt aan de lijn, opgewonden reageert op alle prikkels om hem heen en jou uit het oog verliest.

Wat je van je hond verwacht, mag je ook van jezelf verwachten. Hij is als een kopie van jou, hij spiegelt jou. Hoe meer je hiervan bewust bent, hoe beter je in staat zult zijn te kijken naar je eigen gedrag en hier mogelijk aanpassingen in te doen. Als jij kalmte en rust uitstraalt dan voelt jouw hond dit feilloos aan. Het is hiermee niet gezegd dat hij dan ook altijd kalm en rustig is. Er spelen natuurlijk meerdere factoren mee. Wat ik hiermee wel zeg is dat jouw energie veel invloed heeft op je hond en dat als jij druk en gespannen bent, de hond hierdoor altijd beïnvloedt wordt.

In hoofdstuk 2 besteed ik aandacht aan ‘regels, structuur en duidelijk’. Dit heeft een hond nodig om goed te kunnen functioneren. Een baasje dat zelfvertrouwen en rust uitstraalt, de juiste keuzes maakt, biedt duidelijkheid aan een hond. Een hond wil graag volgen en geleid worden. Op deze manier kent hij zijn plaats en weet hij wat er van hem verwacht wordt. Dit biedt hem duidelijkheid. Als hier verwarring ontstaat raakt de hond uit balans en weet dan niet goed wat te doen. Dit uit zich vaak in ongewenst gedrag.

jullie zijn een weerspiegeling van elkaar!

Huiswerk: Kijk de komende weken eens naar jouw eigen gemoedstoestand. Herken je misschien een van onderstaande punten:

  • Als ik enthousiast ben reageert mijn hond enthousiast.
  • Als ik druk bezig ben met van alles en ik ga aansluitend met mijn hond wandelen dan reageert hij ook drukker op mij.
  • Als ik tijdens een wandeling met veel dingen in mijn hoofd bezig ben dan luistert mijn hond minder goed naar mij, net alsof hij niet met mij bezig is (net zoals jij niet met hem bezig bent).
  • Als ik twijfel in mijn keuzes reageert mijn hond niet zoals ik wil (gebrek aan zelfvertrouwen op dat moment).
  • Als ik verdrietig ben reageert mijn hond op mij.
  • Als ik druk ga springen en/of dansen dan wordt mijn hond ook drukker. Hij gaat mee in mijn energie.
  • Als ik heel moe ben en weinig energie heb dan zal mijn hond niet heel lang druk om mij heen blijven draaien. Hij zakt dan ook in zijn energie.
  • Als ik tijdens een wandeling veel contact blijf maken met mijn hond en de verbinding houdt dan luistert hij beter dan wanneer ik veel op mijn telefoon kijk tijdens de wandeling.

Privacy Preference Center