De oorzaak van hyperactiviteit Copy

Hoe ontstaat hyperactiviteit

1.
Veel honden worden onbewust getraind om hyperactief te zijn omdat ze genegeerd worden als ze rustig zijn. Baasjes letten alleen op als de honden te druk zijn. Er wordt op honden gereageerd als opspringen en door het huis rennen. Echter, Als je alleen aandacht geeft bij druk gedrag dan bevorder je dit gedrag.
Feedback is heel belangrijk.  Mensen hebben de neiging om het goede te negeren en te zeuren over wat er in hun ogen niet goed gaat. De hond wordt genegeerd als hij braaf is en als hij blaft of iets op tafel omstoot dan letten we op hem en zeggen: doe dat niet, foei. Dit leidt alleen maar tot hyperactiviteit. Je geeft energie aan dit gedrag.

Wat moet je nu wel doen: Beloon de hond als hij kalm is, als hij stil is, als hij zit of als hij ligt.
Benoem dat de hond het goed doet, praat lief tegen je hond als hij kalm is en zeg ‘goed zo’, beloon met een brokje. De sleutel is: observeer, beoordeel en geef feedback.

2.
Honden zijn gewoontedieren. Regels, duidelijkheid en structuur zijn belangrijk voor een hond. Het geeft de hond zekerheid en voorspelbaarheid en dit geeft rust. Het zorgt ervoor dat het cortisolhormoon (stresshormoon) laag blijft. Een vast dagritme geeft hem een gevoel van veiligheid. Beeld je maar eens in dat jij zelf geen idee hebt hoe jouw dag eruit ziet, wanneer je eten krijgt en wanneer je een keer naar buiten mag en hoe laat. Dat maakt je onzeker en haalt je uit balans.
Een hond raakt uit balans wanneer de situatie niet voorspelbaar en niet beheersbaar is. Hij heeft behoefte aan veiligheid. De zekerheid dat hij veilig in zijn mand kan slapen, dat hij voldoende eten krijgt en dat hij uitgelaten wordt. Ontbreekt een van deze dingen dan levert dat de hond stress. En vaak leidt stress tot een hyperactieve hond. Lees meer hierover in het artikel: regels, structuur, duidelijkheid.

3.
Honden lopen het risico om hyperactieve honden te worden:

  • Wanneer er niet voldoende lichamelijke beweging en geestelijke beweging is voor de hond. Zie hoofdstuk 2: Een hond in balans.
  • Wanneer de regels en structuur niet duidelijk zijn voor de hond.
  • Wanneer de hond niet getraind is in gehoorzaamheid.
  • Wanneer er sprake is van te weinig of geen sociale interactie.
  • Wanneer de situatie te overweldigend is voor de hond en het stresshormoon toeneemt.

Privacy Preference Center