Hersenwerk voor honden

Mentale uitdaging brengt een hond gezondheid, geluk en tevredenheid. Ook hier wordt het gelukshormoon serotonine aangemaakt als de hond zijn hersenen laat werken. We noemen het hersenwerk. Hersenwerk betekent dat de hond gaat zoeken naar iets leuks of iets lekkers.

Naast een goede wandeling is mentale uitdaging  nodig voor een ontspannen hond.
Een hond kijkt altijd erg uit naar zijn etenstijd, iets wat ook binnen een minuut weer voorbij is. Normaal gesproken eten honden maar net wat ze tegenkomen en jagen op het moment dat de kans zich voordoet. Als een hond moet werken voor zijn eten middels een spel dan ervaart hij veel meer voldoening. Vandaar dat veel spelletjes voor de hond gecombineerd zijn met eten. Het is leuk voor de hond en hij krijgt er ook meer zelfvertrouwen van omdat hij zelfstandig oplossingen bedenkt om bij zijn voedsel te komen.

Dit is een artikel inclusief video over hersenwerk.

De voordelen van hersenwerk:

 • Hersenwerk helpt tijdens gedragstherapie en leermomenten.
 • Hersenwerk maakt de hond creatief.
 • Hersenwerk stimuleert honden tot zelf op ontdekking gaan.
 • Na de mentale uitdaging voelt de hond zich ontspannen, kalm en tevreden.
 • De hond maakt serotonine aan, het gelukshormoon.
 • De hond leert zelf oplossingen te bedenken, dit vergroot zijn zelfvertrouwen.
 • De hond maakt het hormoon dopamine aan, dit triggert zijn beloningssysteem.
  Hij voelt zich hierdoor prettig en beloond.
 • Hersenwerk kan helpen oudere honden fit te houden.
 • Hersenwerk stimuleert de zintuigen.
 • De band tussen het baasje en de hond versterkt als het spel samen wordt gedaan.
 • Hersenwerk draagt bij aan een hond in balans.
 • Sommige vormen van hersenwerk zoals de kong en de snuffelmat leren de hond zelfstandig te zijn en zichzelf te vermaken.

Wat voor hersenwerk je zoal kunt doen leg ik hieronder verder uit.

Belangrijk!

Als de lichamelijke beweging of de geestelijke beweging niet in orde is, verlaag je de mogelijkheid van je hond om te leren. Wil jij je hond trainen om netjes mee te lopen aan de lijn, om beter te gehoorzamen, of om ander gewenst gedrag te tonen, dan is zowel lichamelijke en geestelijke beweging van belang. Alles staat in verbinding met elkaar.

Een hond heeft elke dag hersenwerk nodig. Hij heeft mentale uitdaging nodig om zich te vermaken en zich nuttig te blijven voelen. Als een hond weinig tot niet gestimuleerd wordt tot zelf nadenken / snuffelen dan verliest de hond initiatief en levensvreugde. Het is als bij een mens zijn levensdoelen afpakken. Het is als bij een mens zijn rollen en structuur afpakken in het leven. Dit geeft mensen ook een gevoel van nutteloosheid en somberheid. Hetzelfde geldt voor honden. Honden zijn van oorsprong gefokt om de mens te dienen, om taken te vervullen. Dit zit in de genen van een hond. In de huidige samenleving zijn bij veel honden deze ‘taken’ verdwenen. Dit creëert een leegte voor de hond. Ze hebben echt stimulatie nodig om zich nuttig en functioneel te voelen. Hersenwerk is uitzonderlijk belangrijk voor de dag invulling van een hond.

Verschillende hulpmiddelen voor hersenwerk

De kong

De kong kan uitstekend bijdragen als hersenwerk voor een hond. Door het veelvuldig kauwen op een kong traint de hond zijn hersenen. Hij maakt daarbij serotonine aan, het gelukshormoon. Je hond wordt voelt zich letterlijk steeds beter en beter door het kauwen op de kong.
De Kong helpt je hond te kalmeren en je mag het zien als een soort bezigheidstherapie. Je leert je hond zich zelfstandig te vermaken. Hij heeft jou hier niet bij nodig en je stimuleert zijn zelfstandigheid. Geef ook altijd een gevulde kong (of twee) als je langer weggaat. Dit helpt tegen verveling en eenzaamheid. Als je de brokjes op een juiste manier in de kong doet (wellen in warm water en beetje aandrukken) dan kan de hond wel tot 15-20 minuten bezig zijn met 1 kong. Het is goed voor je hond om 3 tot 6 keer per dag op een kong te kauwen. Vul de kong niet met snoepjes, maar gebruik gewoon zijn basisbrokjes. Dus in plaats van de basisbrok ‘weg te geven’ in de voerbak, stop je deze in de kong zodat de hond hier lekker op kan kauwen.

De voordelen van een kong zijn:

 • Het dient als hersenwerk
 • Door het kauwen op de kong maakt de hond maakt serotonine aan (gelukshormoon)
 • Het kalmeert de hond
 • Het is een bezigheidstherapie voor de hond
 • Hij leert zichzelf te vermaken
 • Hij moet werken voor zijn voer, dit geeft hem meer voldoening
 • Hij gaat verveling tegen

Bekijk onderaan dit artikel ook de video met voorbeelden van hersenwerk wat jij spelenderwijs met je hond kan doen.

De snuffelmat

De honden nemen de wereld in eerste instantie waar via het reukorgaan, de neus. Hoe meer je dit zintuig kan stimuleren, hoe gelukkiger je jouw hond maakt. De hond maakt namelijk dopamine aan als hij zijn reukvermogen inzet en beloningen vindt zoals brokjes. In de snuffelmat kun je deze brokjes verstoppen voor de hond. Het dopamine hormoon stimuleert zijn beloningssysteem wat de hond een prettig en fijn gevoel geeft. De hond komt beter in balans.

Nog meer hersenwerk voor je hond

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier