Gedragstherapie

Valt je hond uit naar andere honden, gromt hij naar andere mensen en honden? Dit gedrag zal niet vanzelf over gaan. Ik kan je helpen om de hond weer in balans te krijgen zodat er geen schade aan mens of dier ontstaat.

Blaft je hond onnodig lang en fel als de bel gaat? Vernielt hij spullen in huis als je weg bent? Dit is een teken dat de hond niet lekker in zijn vel zit. Ik kan je helpen het onnodig blaffen af te leren. Ook leer ik je de basisbehoeften van een hond en hoe daaraan te voldoen. Dat zal ervoor zorgen dat je hond geen spullen meer vernielt in huis.

Trekken aan de lijn, plassen in huis of voerbaknijd, ik zet gedragstherapie in om je te helpen. Ik analyseer het probleem en kom tot een juiste diagnose. Het baasje speelt ook een rol in deze analyse. Vanuit hier stel ik een behandelplan op met meerdere acties om het probleemgedrag te verminderen / volledig te laten verdwijnen.

Ik streef naar een optimaal welzijn tussen mens, hond èn omgeving.

Meld je hier aan voor regelmatige updates en nieuwtjes over hondengedrag. Ontvang nu ook het gratis e-book: een hond in balans.




hond boos

Mijn werkwijze

2 bezoeken en nazorg

Het eerste bezoek kom ik bij jou thuis. Ik ben dan ongeveer 2 tot 2,5 uur bij jou waarin ik jou leer hoe je het beste kunt samenwerken met je hond en ongewenst gedrag om kan zetten tot gewenst gedrag. Gedurende 2 weken gaan jullie samen aan de slag. Het tweede bezoek plannen we op het trainingsveld in Geldrop. Dan gaan we verdieping zoeken op de aandachtspunten van jou en de hond. Je hebt ondertussen vooruitgang geboekt, maar er komen ook altijd vragen onderweg. Deze kun je dan stellen en ik breid mijn begeleiding verder uit. Je zult vanaf hier veel vooruitgang ervaren en steeds meer inzichten verkrijgen in het gedrag van de hond en hoe hier verandering in aan te brengen.

Vanaf nu houden we contact over de voortgang via what’s app en we plannen een telefonisch consult na 2 weken. Ik help jullie totdat er voldoende mogelijkheden zijn dat jullie zelf verder kunnen. Er is dan al ruim voldoende vooruitgang zichtbaar.

AANMELDEN

Positief trainen op basis van belonen

Mijn trainingstechnieken zijn gebaseerd op de visie van Dr. Ian Dunbar, gedragsdeskundige, dierenarts en schrijver.

Citaat Dr. Ian Dunbar: “met feedback laten we een hond weten dat hij iets goed doet of dat hij het niet goed doet. Als hij iets goed doet, zegt u simpelweg iets in de geest van: ‘braaf’ of ‘goed gedaan’. Als hij het verkeerd doet, vertel hem dan wat hij wél moet doen en… geef niet op tot hij het doet”.

Wat er vaak gebeurt is dat het baasje op de hond reageert als hij het niet goed doet. Wanneer de hond het wel goed doet vinden we dat vaak maar gewoon en reageren niet of zelden. Maar de hond weet niet uit zichzelf wat wij wenselijk gedrag vinden en waar en wanneer we dat willen zien. Dit moeten we de hond leren. Straf de hond niet als hij het niet doet zoals jij wilt, leer hem juist hoe het wél moet. Middels beloning (in het begin voornamelijk brokjes) wordt gewenst gedrag aangemoedigd.

Het is bewezen dat een hond leert van de gevolgen van zijn gedrag.
De gevolgen zijn in 3 groepen te verdelen:

Gevolg 1 Er gebeurt iets goeds voor de hond
Het gedrag van de hond levert hem iets op. Bijvoorbeeld: hij gaat liggen en krijgt daarvoor een brokje en een aai. De volgende keer zal hij vaker gaan liggen.

Gevolg 2 Er gebeurt iets slechts voor de hond
Het gedrag van de hond levert hem iets vervelens op. Bijvoorbeeld: de hond snuffelt te dicht bij de kop van een kat, hij krijgt een krab op zijn neus. De volgende keer zal hij niet te dicht bij een kat komen.

Gevolg 3 Er gebeurt helemaal niets
Het gedrag van de hond levert hem niks op. Een hond verspilt geen energie als het hem niks oplevert. Honden zijn opportunisten en vertonen gedrag alleen steeds vaker als het voor hen zin heeft.

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag kan voorkomen uit onduidelijkheid voor de hond wat gewenst gedrag en ongewenst gedrag is, niet correct aangeleerd gedrag in de puppytijd en/of uit een bepaalde vorm van spanning. Spanning ontstaat als er niet voldaan wordt aan de basisbehoeften van een hond. De spanning kan oplopen vanuit een te hoge energie, onzekerheid, angst, frustratie, ongeduldig zijn en enthousiasme. Een ontspannen hond is in balans en prettig in de omgang. Aanhoudende spanning leidt tot stress en stress leidt uiteindelijk tot ongewenst gedrag.

Het doel van de therapie is: een ontspannen hond die graag met jou samenwerkt en gewenst gedrag vertoont.

Wil je meer lezen over hoe je een hond in balans kan krijgen, lees dan mijn gratis E-book.