Mijn verhaal

Ik ben Manou en ik ben al mijn hele leven onder de dieren. Ik ben opgegroeid met honden en reed als kind intensief paard. Nu ben ik 44 jaar, getrouwd, moeder van 2 dochters,  eigenaresse van een blonde labrador Guusje en een prachtig grote pony Jennie. Het liefst bevind ik mij in de bossen met Guus of rijdend over de hei met Jennie.

Ik krijg energie van werken met honden. Mijn passie is kennisdelen en vaardigheden aanleren, dit zowel aan hond als mens.

Manou paard

Achtergrond

Een groot deel van mijn leven werk ik in de hulpverlening. Mijn missie is het helpen van mens en dier. Ik ben begonnen in 1996 als verpleegkundige en teamleider in het Catharinaziekenhuis. Na 8 jaar daar met plezier gewerkt te hebben ben ik gaan werken als Docent Verpleegkunde op het Summacollege in Eindhoven, voormalig ROC Eindhoven. Voor een periode van 14 jaar gaf ik daar vakken als pathologie, klinisch redeneren, mentorschap & stagebegeleiding en persoonlijke begeleiding. Ik heb kwalitatief vernieuwend onderwijs ontwikkeld en studenten begeleid uit het Catharinaziekenhuis. Sinds 2020 ben ik mij volledig gaan richten op mijn hondenschool en de hondengedragstherapie.

Ik gebruik mijn kwaliteiten als docent bij het begeleiden van hondeneigenaren om de hond weer in balans te krijgen.

Ik train op basis van positief trainen

Mijn trainingstechnieken zijn gebaseerd op hondentrainster Turid Rugaas en op Dr. Ian Dunbar, hondengedragsdeskundige, dierenarts en schrijver. Deze technieken zijn op basis van positief belonen waarin onder andere voedsel als bekrachtiging van de beloning gebruikt wordt. Het is een bewezen, snelle en effectieve manier om honden te trainen, of het nu gaat om een basistraining of om een gedragsverandering. De focus van deze werkwijze ligt op het aanleren van gewenst gedrag. Niet zozeer op het afleren van ongewenst gedrag. Dit verandert vaak vanzelf mee wanneer je de hond leert wat juist wel de bedoeling is, in plaats van afstraffen wat niet de bedoeling is. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat het leerrendement van een hond een stuk hoger ligt als je traint op basis van positief trainen in plaats van straffen.

Ik onderscheid mij van menig hondenschool en trainer door de persoonlijke aandacht die ik heb voor jou en je hond. Ik train individueel of in kleine groepen van maximaal 4 honden. Ik stel het welzijn van de hond altijd voorop. Dit betekent dat ik kijk naar wat de hond nodig heeft om in balans te komen en wat het baasje mag doen om dit te bereiken.

De sleutel ligt namelijk bij jou als hondeneigenaar!

Ik lees de lichaamstaal van de hond en ik zie hoe de hond met ons communiceert, dit leer ik jou ook. Ik kan je helpen het gedrag wat voor jou als ongewenst gedrag gezien wordt om te zetten naar gewenst gedrag.

Maatwerk en kwaliteit

Ik ga anders te werk dan op een hondenschool. Ik ben van mening dat de kunstjes zit en lig niet het belangrijkste zijn om een hond te leren. Ik vind het belangrijker dat een pup of nieuwe hond in huis, veiligheid en vertrouwen ervaart en op kan groeien tot een evenwichtige, zelfverzekerde hond. Dit leert hij niet in een les op een groot veld met 10 andere honden en 1 begeleider. ik ga voor maatwerk en ik lever kwaliteit. Ik geef thuis begeleiding, maar je kunt ook kiezen voor mijn puppycursus of basiscursus gehoorzaamheid. Deze bestaat uit maximaal 4 honden per les. Zo kan ik voldoende specifieke aandacht geven aan jou en je hond waarbij ik rekening houd met jouw karakter en het ras en karakter van de hond. Ik leer je hoe de hond met jou communiceert en hoe jij het beste met jouw hond kan omgaan.

Op mijn site kun je ook meer lezen over hoe ik jou en je hond kan helpen bij ongewenst gedrag en hoe ik zowel volwassenen als kinderen kan helpen wanneer zij last hebben van angst voor honden. Voor angstbegeleiding werk ik samen met mijn hond Guusje. Hij heeft een ondersteunende rol in de begeleiding bij het kind met angst of de volwassene met angst.

Ik ben ervan overtuigd dat ik jou en je hond kan helpen, bij wat voor probleem dan ook.
ik specialiseer mij in hondengedragstherapie, puppybegeleiding en angst begeleiding.

labrador close up
labrador kinderen

Opleidingen

Ik ben in het bezit van verschillende diploma’s waaronder Kynologisch instructeur en Hondengedragsdeskundige. Deze voldoen aan de meest actuele wetenschappelijke inzichten over hondengedrag en therapeutische toepassingen. Dagelijks lees ik artikelen en studies over hondengedrag en hoe wij als mensen het beste met honden om kunnen gaan. Ik ben zeer leergierig en richt mij voornamelijk op wetenschappelijk onderbouwde literatuur. Ik verdiep mij in studies waarbij mijn grootste interesse en voorkeur ligt bij positief trainen.

Lidmaatschap IACP

Ik ben actief lid van de IACP (International Association of Canine Professionals). De IACP is opgericht om de hoogste normen van professionele en zakelijke praktijk onder hondenprofessionals te ontwikkelen en te promoten. De IACP is uitgegroeid tot professionals van over de hele wereld, die elk facet van de hondenwereld omvatten. Zij  creëren een sterk netwerk van verschillende professionals in de hondenbranche. Lidmaatschap kan alleen voldaan worden als men voldoet aan strenge eisen en kwaliteiten.

Overzicht opleidingen:

•  Hondenmassage bij Annorlunda.
• Dr. Ian Dunbar Dogacademie scholing
•  Gediplomeerd Hondengedragsdeskundige. HWIB Keurmerk
 Mw. Turig Rugaas training hondengedrag en blafsoorten
 Circle of Trust for dogs training
  Gediplomeerd Kynologisch instructeur hond
•  Vele scholingen over hondengedrag, conflictgedrag en
samenwerken met de hond
 hondencursus o.l.v. Anniek Winters
•  Dog talk training
 NLP practitioner opleiding
 Lean Green Belt
 Reiki 1 en 2
 HOW compagnie training
  Docentenopleiding gezondheidszorg
 Kader management opleiding
 HBO/v Fontys

Teamleden van eengelukkigehond

Het verhaal van Lois

Hoi! Mijn naam is Loïs. Ik ben geboren op 22 mei 1994 en ben vanaf januari 2020 trotse eigenaresse van hondenuitlaatservice Dierenservice Loïs. Vanaf januari 2022 geef ik daarnaast ook les bij een gelukkige hond voor de lessen gehoorzaamheid 1 & 2.

Ik ben opgegroeid in Haarlem, maar heb vanaf mijn 13 levensjaar in Noorwegen gewoond. Op mijn 19e ben ik, na een semester studie Frans in Parijs terugverhuisd naar Nederland en inmiddels woon ik alweer een aantal jaar samen met mijn partner en onze hond Finn in Geldrop.

Mijn passie voor dieren, en dan voornamelijk voor honden, is ontstaan toen wij onze eerste hond Finn in huis namen in 2018. Na verschillende trainingen en cursussen zoals hondentaal, stress bij honden, spanning bij honden, agressie bij honden en EHBO voor honden te hebben gevolgd, heb ik geleerd dat het begeleiden van een hond uit zo veel meer bestaat dan enkel zit, lig en af. Ik heb geleerd om naar het totaalplaatje te kijken, stress signalen te herkennen, samen te werken en om een team te zijn. Deze kennis wil ik dolgraag delen en ik kijk ernaar uit om meer hondenbegeleiders bewust te begeleiden in de opvoeding van de hond.

Opleidingen:

Hondentaal – 2021

Van dominantie naar hondentaal – 2021

Stress en spanning bij honden – 2021

EHBO voor honden  – 2021

Agressie bij honden – 2021

Het verhaal van Linne

Hoi, mijn naam is Linne. Ik heb een achtergrond in Bos- en Natuurbescherming. Binnen deze studie heb ik me gefocust op mens-dier interacties en relaties. Mijn interesse in onze omgang met andere dieren heb ik van kinds af aan gehad. Hoe communiceren we? Hoe stellen we grenzen en respecteren we die van een ander? En misschien nog veel belangrijker: hoe hebben we plezier samen? Als deel van mijn studie heb ik een onderzoek gedaan in een asiel over de rol van spel en gevaar binnen de relatie tussen asielmedewerkers en honden.

Tijdens mijn studie heb ik twee modules behaald bij de Martin Gaus Academie: Basiskennis en Leren & Gedrag. Daarna heb ik de Qwispelcoach opleiding gevolgd en me zo verdiept in hoe je als Kynologisch professional mensen kan helpen de band met hun hond op te bouwen of te versterken vanuit een wederzijds begrip, vertrouwen en respect.

Nu mijn 15-jarige hond bijna blind en doof is, merk ik het belang van nieuwsgierig blijven naar haar. Hoe past ze zich aan? Hoe veranderen haar behoeften en haar voorkeuren? En hoe kan ik daarin met haar mee groeien? In meer of mindere mate veranderen we allemaal continu, en onze relaties moeten daarom ook constant opnieuw worden vormgegeven. Vanuit mijn achtergrond in hondentraining en de rol van spel binnen relaties begeleid ik mensen hier graag in, ook binnen Eengelukkigehond! Ik geef de les ‘Spelend leren’ samen met mijn collega Lois.

Opleidingen:

Msc Bos- en Natuurbescherming (Wageningen universiteit) – 2022

Qwispelcoach opleiding – 2021

Martin Gaus Academie: Basiskennis 2021

Martin Gaus Academie: Leren & Gedrag 2021

BSc Antropologie & Ecologie (University College Utrecht) – 2019

Het verhaal van Frederike

Hallo,  mijn naam is Frederike en samen met mijn hond Maxim woon ik in Eindhoven.

Naast mijn baan bij ASML volg ik een studie tot hondengedragstherapeut bij de Martin Gaus academie en vind ik het heel leuk om bij “een gelukkige hond” lessen te mogen geven. Als ik mijn studie afgerond heb wil ik naast lesgeven ook graag mensen helpen die tegen problemen aanlopen met hun hond zodat ze samen kunnen werken aan een oplossing.

In de lessen vind ik het belangrijk dat er gewerkt wordt aan de band tussen eigenaar en  hond want alleen op die manier krijg je een stabiele gehoorzame hond en ik hoop daar een bijdrage aan te kunnen leveren door het delen van mijn kennis. Ik heb diverse trainingsmethodes mogen ervaren en gelukkig sluit het positieve trainen wat bij “een gelukkige hond” uitgangspunt is helemaal aan bij mijn eigen normen en waarden. En uiteraard mogen puppy en gehoorzaamheidslessen ook iedere week een feestje zijn voor hond en begeleider dus daar werk ik graag aan mee.

Opleidingen:

Kynologisch instructeur. Martin Gaus academie.

Basiskennis en Leren & Gedrag. Martin Gaus academie.

Reactieve hondencursus. Arvid van Putten.

Bootcamp. Aniek Winters.

BTA methode. Hondenschool Wraf.

Het verhaal van Anoek

Ik ben zeer gedreven in het uitdagen van hondeigenaren om het beste uit zichzelf te halen met als doel meer in verbinding te staan met hun hond. Volg je bij mij een training dan mag je erop vertrouwen dat jouw verhaal en situatie veilig is binnen de groep. Je mag er ook op vertrouwen dat ik naar je luister, naar je kijk en jouw grenzen mee ga verleggen. Je mag erop vertrouwen dat jouw hond altijd mijn hoogste prioriteit is. Ik ga je leren hand in hand te lopen met jouw hond en vanuit lichaamstaal en rust laat ik je genieten van jullie band samen. Ik zal jouw spiegel zijn als jouw hond dat al niet is. Eén team, één taak. Mijn doel is namelijk dat jij zoveel mogelijk uit de training haalt en dat ik jullie blij naar huis zie gaan. Jouw doel is mijn doel, maar dan ga ik nét een beetje verder. Ga je mee?

Opleidingen

Kynologisch instructeur

Erkend hondengedragsdeskundige met keurmerk

Een verscheidenheid aan lezingen en scholingen

Het verhaal van Marina

Hoi, ik ben Marina en ik ben in het gezin opgegroeid met honden, katten en vogels. Ik hou ontzettend veel van dieren, met name honden. Vanuit mijn jeugd heb ik ervaren dat een hond me ‘begrijpt’, nabij is en naar me ‘luistert’. Ook voel ik me verbonden met de natuur en haal daar kracht en rust uit. Het buiten zijn met een hond, vooral als deze veilig los kan lopen, maakt dat ik me ‘vrij’ voel. Een waarde die bij mij, naast ‘verbinding’, erg hoog genoteerd staat. En zo kwam ik op het idee om een opleiding tot kynologisch instructeur te volgen: bezig zijn met honden en mensen, die van honden houden. Deze heb ik samen met Manou gevolgd. We hebben elkaar gevonden in onze passie voor honden en in de positieve trainingsmethode, kwalitatief hoog door kennis en persoonlijke aandacht.

Mijn achtergrond

Meer dan twintig jaar heb ik in de forensische jeugdhulpverlening gewerkt. Vanuit mijn significante waarde ‘vrijheid’, spelen ook termen als zelfsturing, met ‘dromen’ en realisatie tot ontwikkeling een grote rol. Hieruit komt mijn passie voort om (vooral jonge) mensen hierin bewust te laten worden en te stimuleren. Als senior van een behandelteam voor jonge delinquenten ontwikkelde en gaf ik vaktrainingen voor collega’s en seksuele- en sociale trainingen voor jongeren. Daarnaast coachte ik (nieuwe) collega’s en stagiaires en was ik mentor van meerdere jongeren. Nu werk ik als coach ondersteund door een hond als co-coach. Het is geweldig om mijn passie voor mensen en honden samen te laten komen in dit mooie vakgebied, waarbij ik dankbaar gebruik maak van de natuur. Ook geef ik met veel plezier puppycursussen bij ‘eengelukkigehond’  en privé begeleiding thuis bij de aanvang van een pup.

Marina van Welij
(+31) 06-21164852
vuur64@gmail.com

Gediplomeerd kynologisch instructeur
Gediplomeerd coach ondersteunend door een hond als co-coach