Mijn verhaal

Ik ben Manou en ik ben al mijn hele leven onder de dieren. Ik ben opgegroeid met honden en reed als kind intensief paard. Nu ben ik 42 jaar, getrouwd, moeder van 2 dochters,  eigenaresse van een blonde labrador Guusje en een prachtig grote pony Jennie. Het liefst bevind ik mij in de bossen met Guus of rijden over de hei met Jennie. Ik krijg energie van werken met honden en mijn kennis delen met de eigenaren.

Manou paard

Ik train op basis van positief trainen

Mijn trainingstechnieken zijn gebaseerd op hondentrainster Turid Rugaas en op Dr. Ian Dunbar, hondengedragsdeskundige, dierenarts en schrijver. Deze technieken zijn op basis van positief belonen waarin onder andere voedsel als bekrachtiging van de beloning gebruikt wordt. Het is een bewezen, snelle en effectieve manier om honden te trainen, of het nu gaat om een basis training of om een gedragsverandering. De focus van deze werkwijze ligt op het aanleren van gewenst gedrag. Niet zozeer op het afleren van ongewenst gedrag. Dit verandert vaak vanzelf mee wanneer je de hond leert wat juist wel de bedoeling is, in plaats van afstraffen wat niet de bedoeling is. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat het leerrendement van een hond een stuk hoger ligt als je traint op basis van positief trainen in plaats van straffen.

Ik onderscheid mij van menig hondenschool en trainer door de persoonlijke aandacht die ik heb voor jou en je hond. Ik train individueel of in kleine groepen van maximaal 4 honden. Ik stel het welzijn van de hond altijd voorop. Dit betekent dat ik kijk naar wat de hond nodig heeft om in balans te komen en wat het baasje mag doen om dit te bereiken. De sleutel ligt namelijk bij jou als hondeneigenaar!
Ik lees de lichaamstaal van de hond en ik zie hoe de hond met ons communiceert, dit leer ik jou ook. Ik kan je helpen het gedrag wat voor jou als ongewenst gedrag gezien wordt om te zetten naar gewenst gedrag.

Achtergrond

Een groot deel van mijn leven werk ik in de hulpverlening. Mijn passie is het helpen van mens en dier. Ik ben begonnen in 1996 als verpleegkundige en teamleider in het Catharinaziekenhuis. Na 8 jaar daar met plezier gewerkt te hebben ben ik gestart als docent Verpleegkunde op het Summacollege in Eindhoven, voormalig ROC Eindhoven. Voor een periode van 14 jaar gaf ik daar vakken als pathologie, klinisch redeneren, mentorschap en persoonlijke begeleiding. Ik ontwikkelde kwalitatief vernieuwend onderwijs begeleid studenten in het Catharinaziekenhuis. Sinds 2020 ben ik mij volledig gaan richten op mijn hondenschool en de  hondengedragstherapie. Ik gebruik mijn kwaliteiten als docent bij het  begeleiden van hondeneigenaren om de hond weer in balans te krijgen.

Maatwerk en kwaliteit

Ik ga anders te werk dan op een hondenschool. Ik ben van mening dat de kunstjes zit en lig niet het belangrijkste zijn om een hond te leren. Ik vind het belangrijker dat een pup of nieuwe hond in huis, veiligheid en vertrouwen ervaart en op kan groeien tot een evenwichtige, zelfverzekerde hond. Dit leert hij niet in een les op een groot veld met 10 andere honden en 1 begeleider. ik ga voor maatwerk en ik lever kwaliteit. Ik geef thuis begeleiding, maar je kunt ook kiezen voor mijn puppycursus of basiscursus gehoorzaamheid. Deze bestaat uit maximaal 4 honden per les. Zo kan ik voldoende specifieke aandacht geven aan jou en je hond waarbij ik rekening houd met jouw karakter en het ras en karakter van de hond. Ik leer je hoe de hond met jou communiceert en hoe jij het beste met jouw hond kan omgaan.

Op mijn site kun je ook meer lezen over hoe ik jou en je hond kan helpen bij ongewenst gedrag en hoe ik zowel volwassenen als kinderen kan helpen wanneer zij last hebben van angst voor honden. Voor angstbegeleiding werk ik samen met mijn hond Guusje. Hij heeft een ondersteunende rol in de begeleiding bij het kind met angst of de volwassene met angst.

Ik ben ervan overtuigd dat ik jou en je hond kan helpen, bij wat voor probleem dan ook.
ik specialiseer mij in hondengedragstherapie, puppybegeleiding en angst begeleiding.

labrador close up
labrador kinderen

Opleidingen

Ik ben in het bezit van verschillende diploma’s waaronder Kynologisch instructeur en Hondengedragsdeskundige. Deze voldoen aan de meest actuele wetenschappelijke inzichten over hondengedrag en therapeutische toepassingen. Dagelijks lees ik artikelen en studies over hondengedrag en hoe wij als mensen het beste met honden om kunnen gaan. Ik ben zeer leergierig en richt mij voornamelijk op wetenschappelijk onderbouwde literatuur. Ik verdiep mij in studies waarbij mijn grootste interesse en voorkeur ligt bij positief trainen.

Lidmaatschap IACP

Ik ben actief lid van de IACP (International Association of Canine Professionals). De IACP is opgericht om de hoogste normen van professionele en zakelijke praktijk onder hondenprofessionals te ontwikkelen en te promoten. De IACP is uitgegroeid tot professionals van over de hele wereld, die elk facet van de hondenwereld omvatten. Zij  creëren een sterk netwerk van verschillende professionals in de hondenbranche. Lidmaatschap kan alleen voldaan worden als men voldoet aan strenge eisen en kwaliteiten.

Overige opleidingen:

•  Dr. Ian Dunbar Dogacademie
•  Gediplomeerd Hondengedragsdeskundige. HWIB Keurmerk
 Mw. Turig Rugaas training hondengedrag en blafsoorten
 Circle of Trust for dogs training
  Gediplomeerd Kynologisch instructeur hond
 hondencursus o.l.v. Anniek Winters
•  Dog talk training
 NLP practitioner opleiding
 Lean Green Belt
 Reiki 1 en 2
 HOW compagnie training
  Docentenopleiding gezondheidszorg
 Kader management opleiding
 HBO/v Fontys