Gedragstherapie
Valt je hond uit naar andere honden, gromt hij naar andere mensen en honden? Dit gedrag zal niet vanzelf over gaan. Wij kunnen je helpen om de hond weer in balans te krijgen zodat er geen schade aan mens of dier ontstaat.
Blaft je hond onnodig lang en fel als de bel gaat? Vernielt hij spullen in huis als je weg bent? Dit is een teken dat de hond niet lekker in zijn vel zit. Wij kunnen je helpen het onnodig blaffen af te leren. Ook leren wij je de basisbehoeften van een hond en hoe daaraan te voldoen. Dat zal ervoor zorgen dat je hond geen spullen meer vernielt in huis.
Trekken aan de lijn, plassen in huis of voerbaknijd, wij zetten gedragstherapie in om je te helpen. Wij analyseren het probleem en kom tot een juiste diagnose. Het baasje speelt ook een rol in deze analyse. Vanuit hier stellen wij een behandelplan op met meerdere acties om het probleemgedrag te verminderen / volledig te laten verdwijnen.
Wij streven naar een optimaal welzijn tussen mens, hond èn omgeving.
Meld je hier aan voor regelmatige updates en nieuwtjes over hondengedrag. Ontvang nu ook het gratis e-book: een hond in balans.
Onze werkwijze
Frederike en ik zijn diegene die op thuisbezoek komen wanneer er ongewenst gedrag aanwezig is bij de hond. Onze begeleiding begint altijd bij de basis: het in balans brengen van de hond. Dit kost soms enkele weken. Je ontvangt ons boekje: ‘Een hond in balans’ waarin wij precies uitleggen hoe de hond in balans kan komen. Vanaf hier gaan we verder en richten we ons op het omzetten van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag.
Wij trainen op basis van positief trainen. Omdat wij kijken naar de hond in zijn geheel en alles in verbinding staat is er nooit één pasklare oplossing of antwoord op jouw aangegeven probleem. Er spelen altijd meerdere factoren mee die de hond uit balans halen en voor ongewenst gedrag zorgen.
Wij werken niet met ‘hap snap’ oplossingen. Wij willen je een blijvende oplossing aandragen waarmee je een stevige basis geeft aan je hond. Dit betekent dat wij altijd met meerdere bezoeken werken.
Wij onderzoeken wat de oorzaken van het ongewenste gedrag zijn en welke facetten allemaal meespelen binnen jouw gezinssituatie. Wij kijken holistisch naar de hond. Wij kijken naar de voorgeschiedenis van de hond en naar alles om hem heen. Aan de hand van onze analyse krijg je een plan van aanpak. Dit vraagt commitment van jouw kant. Wij vragen je instructievideo’s te kijken, opdrachten te maken over je hond en vooral veel te oefenen met hem.
Dat is de sleutel naar succes!
De gedragstherapie valt bij ons onder de scholing ‘Verbinding & balans’ . Wij zijn van mening dat deze scholing alles omvat wat hoort bij de best optimale begeleiding van mens en dier. Nogmaals, er zijn geen ‘hap snap’ oplossingen. Je zult tijd en energie erin moeten steken wil je een gedragsverandering, zowel bij jou als je hond. Wij werken niet met 1 bezoek en de mededeling dat alles dan is opgelost. Zo werkt het niet. Wij investeren in een uitgebreide begeleiding, zodat je ook gericht resultaten zult behalen bij je hond. De scholing bestaat daarom uit:
- Twee thuisbezoeken
- Een uitgebreide theorieles
- Een praktijkles in een klein groepje op de trainingsweide
Er zijn enkele uitzonderingen waarbij een verkort traject van 2 afspraken ook succesvol kan zijn.
NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP
Wil je graag gebeld worden door ons, klik dan op ‘stel een vraag’ dan nemen wij snel contact met je op.
Wat anderen zeggen over de scholing:
De puppy- en pubercursussen die we elders gevolgd hebben, boden na 2,5 jaar niet meer genoeg handvatten om om te gaan met een aantal gedragsdingetjes die we eigenlijk niet zo fijn vonden. Trekken aan de lijn, op andere honden afstormen, altijd en overal zijn neus achterna, dus geen betrouwbare recall. En zijn gemoedstoestand die binnen 5 seconden van rustig naar hyper ging! Dat moest anders kunnen, dachten wij. En dat blijkt ook nu we de scholing Verbinding en Balans bij Manou hebben gevolgd. De cursus bevat veel theorie (toch fijn om ‘open deuren’, zoals het belang van een goede verhouding tussen beweging, rust en ontspanning en mentale uitdaging weer eens te horen), een huisbezoek/wandeling waarbij Manou in alle rust jullie persoonlijk situatie observeert en je meteen toepasbare tips geeft. Ook na de trainingssessie op de wei ga je naar huis met een hoop oefeningen die je vertrouwen geven lastige situaties te kunnen tackelen. Verder staat er een schat aan filmpjes online waarin Manou stap voor stap oefeningen voordoet en uitlegt. Heel toegankelijk om te volgen en echt resultaat te behalen met je eigen hond. Ook na de cursus blijft Manou bereikbaar voor vragen als je toch nog tegen bepaalde dingen aanloopt; wat een service! We zijn nu een half jaar verder en we moeten hard nadenken wat het ook al weer was waarvoor we in eerste instantie hulp zochten! Dat wil wel wat zeggen, toch? Wij kunnen Manou en Een gelukkige Hond dus alleen maar aanraden.
Margot Van Den Nosterum uit Mierlo
Van een noodkreet met mijn handen in het haar naar positieve veranderingen die van tevoren niet (meer) haalbaar leken! Ontzettend veel inzicht gekregen door de aangeboden theorie, waarmee je in het dagelijkse leven je hond anders leert lezen en alleen daar al veel verbetering uit kan halen. Het maatwerk (voor ons de 1 op 1 lessen) is super waardevol, je kunt hiermee echt doelgericht vooruit met de punten die voor jou belangrijk zijn. Een dikke aanrader voor iedere hondenbezitter.
Celine Rondeel uit Geldrop
Onze hond Puck vertoonde gedragsproblemen na haar bevalling. Een oudere hond boven haar en haar eigen pup onder haar, niet duidelijk wie de roedelleider was. Duidelijke signalen die Puck gaf, maar die wij als baasjes niet goed begrepen. Ook wat jaloers en blaffen in de bossen als we een andere hond tegen kwamen. Door de tips die we van Manou hebben gekregen hebben we gelukkig onze oude Puck weer terug. Erg waardevol voor ons! Wat een professionele hulp en hele duidelijke tips en ook het bezoek thuis was erg verhelderend. Wij zijn erg blij zo goed geholpen te zijn en ik zou Eengelukkigehond ook zeker aanbevelen als je hond angst of gedragsproblemen heeft. Nogmaals dank aan Eengelukkigehond
Anneke Bakermans uit Oirschot
De tweede cursus Gehoorzaamheid afgerond en ook de scholing verbinding & balans (gedragstherapie) gevolgd. Jagger is weer de fijne blije hond die we als pup kregen. Manou & Loïs geven duidelijke uitleg en instructies op niveau per hond. Door de kleine groepen krijg je veel aandacht en dat maakte dat Jagger de oefening snel oppakte. Als hij even overprikkeld raakte, kreeg ik goede tips om hem weer rustig te krijgen. Jullie expertise en kijk op de honden is geweldig! Zelfs wandelen met het paard gaat nu gewoon goed.
Liesbeth Feskens uit Eindhoven
Positief trainen op basis van belonen
Onze trainingstechnieken zijn gebaseerd op de visie van Dr. Ian Dunbar, gedragsdeskundige, dierenarts en schrijver.
Citaat Dr. Ian Dunbar: “met feedback laten we een hond weten dat hij iets goed doet of dat hij het niet goed doet. Als hij iets goed doet, zegt u simpelweg iets in de geest van: ‘braaf’ of ‘goed gedaan’. Als hij het verkeerd doet, vertel hem dan wat hij wél moet doen en… geef niet op tot hij het doet”.
Wat er vaak gebeurt is dat het baasje op de hond reageert als hij het niet goed doet. Wanneer de hond het wel goed doet vinden we dat vaak maar gewoon en reageren niet of zelden. Maar de hond weet niet uit zichzelf wat wij wenselijk gedrag vinden en waar en wanneer we dat willen zien. Dit moeten we de hond leren. Straf de hond niet als hij het niet doet zoals jij wilt, leer hem juist hoe het wél moet. Middels beloning (in het begin voornamelijk brokjes) wordt gewenst gedrag aangemoedigd.
Het is bewezen dat een hond leert van de gevolgen van zijn gedrag.
De gevolgen zijn in 3 groepen te verdelen:
Gevolg 1 Er gebeurt iets goeds voor de hond
Het gedrag van de hond levert hem iets op. Bijvoorbeeld: hij gaat liggen en krijgt daarvoor een brokje en een aai. De volgende keer zal hij vaker gaan liggen.
Gevolg 2 Er gebeurt iets slechts voor de hond
Het gedrag van de hond levert hem iets vervelens op. Bijvoorbeeld: de hond snuffelt te dicht bij de kop van een kat, hij krijgt een krab op zijn neus. De volgende keer zal hij niet te dicht bij een kat komen.
Gevolg 3 Er gebeurt helemaal niets
Het gedrag van de hond levert hem niks op. Een hond verspilt geen energie als het hem niks oplevert. Honden zijn opportunisten en vertonen gedrag alleen steeds vaker als het voor hen zin heeft.
Verrijk je kennis
Een hond in balans is een gelukkige hond. Maar niet alle honden zijn in balans. En niet alle honden zijn gelukkig. Vaak worden ze niet goed begrepen door hun baasje. Een hond die uit balans is en niet goed begrepen wordt door zijn baasje gaat ongewenst gedrag vertonen. Wil jij dit voorkomen? Of wil je ongewenst gedrag van de hond omzetten in gewenst gedrag? Dit e-book helpt je op weg!
Ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag kan voorkomen uit onduidelijkheid voor de hond wat gewenst gedrag en ongewenst gedrag is, niet correct aangeleerd gedrag in de puppytijd en/of uit een bepaalde vorm van spanning. Spanning ontstaat als er niet voldaan wordt aan de basisbehoeften van een hond. De spanning kan oplopen vanuit een te hoge energie, onzekerheid, angst, frustratie, ongeduldig zijn en enthousiasme. Een ontspannen hond is in balans en prettig in de omgang. Aanhoudende spanning leidt tot stress en stress leidt uiteindelijk tot ongewenst gedrag.
Het doel van de therapie is: een ontspannen hond die graag met jou samenwerkt en gewenst gedrag vertoont.