Het commando NEE voor honden

In dit artikel en bijbehorende video leg ik uit waarom het fijn is als je hond het  commando nee kent. Ik leer je de stappen om dit op een juiste manier aan te leren en ik toon je praktijkbeelden van enkele honden.

Bijna alle honden zijn dol op eten. als ze de kans krijgen om iets lekkers van tafel te pakken, dan doen ze dat. Of als je per ongeluk iets laat vallen wat er smakelijk uit ziet, dan wil jouw hond dit het liefst snel opeten. Sommige honden eten buiten ook van alles op van de straat. Ten eerste wil je dit niet en ten tweede is wat de hond opeet misschien wel heel ongezond voor hem. Denk aan pure chocolade, kauwgom, ontlasting van andere dieren en ga zo maar door…

Een andere reden om de hond het commando ‘nee’ aan te leren is zodat hij beter begrijpt wat jij gewenst en ongewenst gedrag vindt. Op ongewenst gedrag wat met zijn bek te maken heeft, kun je ‘nee’ zeggen. Bijvoorbeeld: Bijten in je broekspijp wil je liever niet, terwijl bijten in een hondenspeeltje zoals een kong of bijtstaaf is prima.`

Wil je liever niet lezen, maar wel luisteren en voorbeelden bekijken? Open dan deze video.

Vergeet niet bij deze video een duimpje omhoog te geven zodat we nog meer mensen kunnen helpen bij de opvoeding en training van hun hond.

Hoe leer je een hond het commando NEE?

Hier zijn verschillende methoden voor, vandaag kiezen we voor de methode dat de hond een brokje niet mag pakken als ik nee zeg en dat hij wordt beloond als hij dit correct doet.

Je kunt deze oefening met en brokje doen en wanneer de hond het commando begint te begrijpen kun je de oefening uitbreiden met andere voorwerpen zoals een knuffel of een speeltje. Dit doe je pas als de hond volledig doorheeft wat de bedoeling is. Het rustig opbouwen voorkomt teleurstelling en frustratie, zowel bij de baas als bij de hond.

Het gaat hier dus om impulscontrole. Impulscontrole is de zelfbeheersing van de hond. Wees geduldig, straf niet en beloon hem uitbundig als hij van het snoepje af blijft.

Honden zijn impulsief en reageren vaak instinctief op wat er om hen heen gebeurt.

Het is een actie – reactie.


ER IS SPRAKE VAN ZELFBEHEERSING ALS DE HOND GRAAG IETS WIL, MAAR DE BELONING NOG EVEN UIT KAN STELLEN!

In bovenstaande video laat ik praktijkvoorbeelden zien van honden bij het aanleren van het commando nee.

  1. Zorg dat je laag zit

Zorg dat de hond niet over je heen hangt. Verlaag je lichaamshouding.

  1. Gebruik minibrokjes

Neem een hondenbrokje in je linker en in je rechterhand. Open je linker hand, houd de rechterhand gesloten langs je zijde of op je rug.

  1. Het commando uitspreken

Als de hond naar het voertje in je linkerhand kijkt en deze wil pakken zeg je nee. Sluit deze hand en maak er een vuist van. Draai deze om. Houd je arm in dezelfde positie, trek deze niet terug.

Je zegt maar één keer de NEE. Deze mag ook duidelijk zijn, vanuit je onderbuik.

  1. Geduld, volhouden en niets zeggen

De hond zal heel graag het brokje willen pakken, hij zal aan je hand snuffelen (daar zit toch echt dat voertje in!), likken, knabbelen misschien of met zijn poot “slaan”. Jij blijft de hand op dezelfde positie houden en zegt niks meer.

  1. Hoe mag je belonen: Belonen bij jou wegkijken na NEE

Kijkt de hond weg van je gesloten hand, zeg YES. Geef met je andere hand een brokje als beloning. Zo leert je hond dat als hij op de NEE reageert door zijn aandacht er vanaf te halen, dit positief wordt ontvangen en hij daarvoor wordt beloond. Ook oogcontact

  1. De kracht van herhaling

Het aanleren van een nieuw commando kost tijd. Blijf de oefening dus regelmatig herhalen. Naarmate je dit voldoende doet, zal de hond vanzelf leren om zijn instinctieve gedrag te negeren als hij bijvoorbeeld iets van straat wil pakken of eten wil wat niet mag.

Zo kun je jouw hond op een prettige manier én met wat geduld NEE aanleren zodat hij weet wat hij wel en niet mag hebben!

       7. Positief trainen

Train positief en zet je hond in zijn kracht. Kijk naar de succesmomenten, hoe klein ze ook zijn. Geniet van elkaar!

Met diervriendelijke groet,

Manou Gerrese