Privé begeleiding pup in eigen huis

Je bent helemaal enthousiast want er komt een puppy in huis. Een pup biedt veel warmte en gezelligheid. Hier komt ook een stuk opvoeding bij kijken. Ik kan hierbij begeleiden. De begeleiding bestaat uit 4 huis-train bezoeken waarbij alle gezinsleden aanwezig mogen zijn. Ik geef gerichte tips over hoe ieder gezinslid het beste met de pup om kan gaan.


pup ondeugend

Tijdens deze pupbegeleiding wordt het volgende geleerd:

  • Ras specifieke eigenschappen en hoe hiermee om te gaan
  • Zindelijkheid trainen van de pup
  • Hoe de pup communiceert met jou
  • Hoe de pup nieuwe dingen leert
  • Waar je op moet letten als een pup in het gezin komt
  • Hoe je kinderen leert omgaan met de pup
  • Voorkomen dat de pup iets kapot maakt
  • De pup een gevoel van veiligheid te geven
  • De pup te begeleiden bij zijn emoties
  • De 3 basisbehoeften van de pup (zijn hele leven)
Kom allemaal op 1 lijn met het gezin en leer je hond echt te begrijpen.
  • Herkennen en omgaan met angst/frustratie van de pup
  • Omgaan met agressie van de pup
  • De basiscommando’s
  • Het inzetten van jouw lichaamstaal
  • Socialisatie met andere honden
  • Hoe de pup netjes met jou mee loopt
  • Hoe je ervoor zorgt dat hij goed alleen thuis kan blijven?
  • Wanneer roep je nu eigenlijk je hond?
  • Door welke fases de pup gaat op weg naar volwassenheid
  • Specifieke wensen en behoeften afgestemd op jou en je gezin

Aantal bezoeken
•   4 bezoeken
•   Het kennismakingsbezoek duurt ongeveer 1,5 uur. De volgende bezoeken duren ongeveer 1 uur
•   Je mag zelf het tempo van de bezoeken kiezen. Elke week, om de twee weken, of drie of varieer

Per bezoek
•   Altijd aandacht voor jouw wensen en behoeften. Elke les is maatwerk en samen kijken we wat voor jou op dit moment belangrijk is
•   De bezoektijden zijn flexibel: overdag, ’s avonds en in het weekend is mogelijk
•   De begeleiding vindt bij jou thuis plaats en enkele oefeningen in de directe omgeving
•   Alle gezinsleden worden betrokken bij de begeleiding (bent u alleen of met zijn tweeën dan is deze thuis begeleiding zeker ook geschikt)

AANMELDEN

Het voordeel van pup begeleiding in uw eigen huis

Het voordeel van thuis pupbegeleiding is dat ik de begeleiding afstem op het ras van de hond en het niveau waar de pup zich nu bevindt. Ik houd rekening met zijn karakter en stem af hoe we de beste leerresultaten kunnen behalen. Dankzij thuis begeleiding kan de pup sneller leren en wordt hij niet afgeleid door andere honden en andere baasjes. De pup raakt hierdoor niet snel overprikkeld en er is geen frustratie dat hij niet mag spelen met andere honden. Een thuissituatie geeft rust.
Gun je pup de beste start. Iedere pup ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dankzij thuisbegeleiding kunnen we de zorg voor de pup hier volledig op afstemmen. Ik kijk ook naar het karakter van het baasje en de gezinsleden en hoe er gezorgd kan worden voor een optimale match. Daarnaast is er voor jou en je gezin veel meer individuele aandacht en de mogelijkheid tot het stellen van specifieke vragen en ondersteuning. Dit is op een hondenschool niet haalbaar.

De omgang tussen hond en kind

We bespreken samen hoe je kinderen aanstuurt om met de pup om te gaan. Wat vindt de hond nu wel en niet leuk? Welke spelletjes zijn leuk om te doen met de pup? Wat is veilig en wat niet? Ik leg het je allemaal uit.


Ik leer je hoe de pup communiceert

Ik leer je de lichaamstaal van de pup en hoe hij met jouw communiceert. Je gaat signalen leren herkennen en leert betekenis te geven aan het gedrag van jouw pup.
De hond moet net als de mens verbindingen in de hersenen aanmaken om nieuwe dingen te leren, dit kan alleen maar door alles te onderzoeken. Ook pups proberen zich te ontwikkelen en mogen daarin niet worden tegengehouden. Een pup die de kans krijgt zich te ontwikkelen zal als volwassen hond veel stabieler leven zonder veel angsten kunnen leiden.

Waarom is het belangrijk pup begeleiding te volgen

De pup mag na 7 weken al weg bij de moeder en zijn broertjes en zusjes. Dit is heel onveilig en spannend voor de pup. Het is belangrijk dat hij goed opgevangen wordt en niet angstig  raakt van ,goed bedoelde, verkeerde benaderingen. Een pup binnen het gezin betekent een grote verandering. Elke grote verandering bereid je voor en besteed je aandacht aan, dus ook deze verandering van het nemen van een pup. Wanneer de start van het leven van de pup goed verloopt dan heb je daar een leven lang plezier van. De pup zal opgroeien tot een zelfverzekerde, evenwichtige hond. De opvoeding begint al in het nest van de moeder. Daar leert hij de basis, mits de pup van een verantwoorde, goede fokker komt waarbij hij tijd bij zijn moeder heeft door kunnen brengen.

Houdt rekening met alle nieuwe gevoelens van de pup als hij in huis komt. Hij komt in een nieuwe omgeving met allemaal nieuwe regels. Een pup moet de kans krijgen om te herstellen anders zal de angst alleen maar opstapelen en zal later tot gedragsproblemen kunnen leiden.

Ik leer je de pup een gevoel van veiligheid te geven

Het veiligheidsgevoel van een hond staat op de hoogste plaats. Als je teveel vraagt van een  pup of hij krijgt te weinig tijd om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie dan kan dit later tot gedragsproblemen leiden. Bijvoorbeeld uitvallen naar bezoek of andere honden en weglopen. Daarom help ik ook om gedoseerd en op een veilige manier de pup kennis te laten maken met nieuwe dingen. Zaken als mee in de auto, harde geluiden, verkeer, dierenarts, schoolplein, bus/trein, jonge en oudere kinderen, andere honden, park, markt, andere dieren, verschillende type mensen, rolstoelen, rollators, stofzuiger, wasmachine en ga zo maar door. Samen zorgen we ervoor dat je pup op de juiste manier kennis maakt met deze prikkels. Ik leer je precies wat het beste is om te doen. Als deze fase goed wordt doorlopen is de kans op gedragsproblemen op latere leeftijd zeer klein.

Ik leer je de pup te begeleiden bij zijn emoties

Op een hondenschool leert een hond trucjes, zoals zit en lig. Maar het gaat in zijn jonge leven veel meer om veiligheid en vertrouwen. Kennismaken met nieuwe situaties en hem begeleiden bij zijn emoties. Een pup leert op alle momenten van de dag, niet alleen dat uurtje bij de hondenschool. Voor vele pups is de hondenschool ook niet geschikt omdat dat veel te veel prikkels geeft om zo een goede vertrouwensband op te bouwen. Een hond kan hier angstig van raken. Ik leer je wat je de rest van de dag met de pup kan doen. Hoe je de dag invult en wat echt belangrijk is om samen met je pup te ondernemen. Het opbouwen van een vertrouwensband staat centraal.

Pups slapen veel om te groeien en hun hersenen te laten ontwikkelen. Maar als de pup wakker is komen de momenten dat de pup heel veel leert. En juist dan mag je met de pup aan de slag.

AANMELDEN

Elk hond doorloopt dezelfde ontwikkelingsfases

Als jij weet wanneer jouw hond in welke fase zit, dan helpt dit jou om de hond beter te begrijpen. Ik leer je wat per fase belangrijk is om te doen of om juist te laten.

De ontwikkelingsfase van een hond vanaf 7 weken zijn:

  • Omgevingsgerichte fase (7-12 weken) inclusief eerste angstfase (8-11 weken) Het brein van de pup is in deze fase net een spons. De pup verkent de wereld waarin hij leeft. Het is belangrijk om de pup tijdens deze fase met zo veel mogelijk facetten van onze samenleving kennis te laten maken. Hoe je dit het beste kan aanpakken leer ik je tijdens de thuisbegeleiding.
 
  • Rangorde fase (12-16 weken) Door middel van stoeispelletjes, uitdagend gedrag en opzoeken van grenzen wordt de toekomstige plaats in de roedel bepaald. Vergis je dus niet. Stoeispelletjes met een pup zijn niet alleen spel, maar hebben ook een functie. Namelijk het bepalen van de mogelijkheden van de hond en de plek in de roedel.In deze fase kan de pup baknijd ontwikkelen. De hond wil ongestoord eten en wil dreiging verjagen door te grommen. Dit is natuurlijk gedrag, maar binnen een gezin niet wenselijk. Ik leer je hoe baknijd te voorkomen.
 
  • De 2de socialisatiefase (4-7 maanden) inclusief 2de angstfase Herhaling van jouw stappen uit de omgevingsgerichte fase zijn hier van belang. Herhaal het deelnemen aan de maatschappij zodat de pup verschillende situaties blijft meemaken. Zonder herhaling kan er alsnog angst ontwikkeld worden bij de pup.In deze fase komt het ook voor dat de hond ineens bang is voor iets waar hij eerst niet bang voor was. Dit heet de 2de angstfase. Dit is heel normaal. Train opnieuw (met geduld) zodat de hond zijn angst kan overwinnen.
 
  • Puberteit (vanaf 6 maanden tot 1 – 1,5 jaar) Tijdens de puberteit maakt de hond de groei naar lichamelijke volwassenheid. Tevens merk je dat het karakter zich nog sterk vormt. De hond is bezig met het zoeken naar grenzen en dit kenmerkt zich vooral door momenten van ondeugendheid en ongehoorzaamheid. Bij kleine rassen duurt de pubertijd tot ongeveer één jaar, bij grotere rassen duurt dit ongeveer 1,5 jaar.
 
  • Groei naar geestelijke volwassenheid (vanaf puberteit tot ongeveer 3 jaar) Als de hond lichamelijk is uitgegroeid en de puberteit heeft doorlopen, dan ben je er nog niet. Afhankelijk van het ras en de grootte van de hond heeft de hond zeker drie jaar nodig om geestelijk helemaal volwassen te worden en zich tot een betrouwbare en stabiele hond te ontwikkelen.