“Spelen is goed voor ons lichaam en onze geest.
Het leert ons, zowel honden als mensen, om onze inspanning met anderen te coördineren, om onszelf te beheersen, zelfs als we opgewonden zijn, en om de bal te delen,
zelfs als we die voor onszelf willen hebben.”

Patricia McConnel (2008) at the other side of the leash

Spelend leren

In deze cursus gaan jij en je hond spelenderwijs leren. De nadruk ligt op het spel. We creëren een ongedwongen setting waarin contact en plezier maken centraal staat.

Als je deze cursus vergelijkt met de cursus gehoorzaamheid dan is het verschil dat bij de gehooorzaamheid je traint op commando’s en gehoorzamen. In de cursus ‘spelend leren’ gaat het niet zozeer om de groei in gehoorzamen, maar om verbinding te maken en goed te kijken naar wat jouw hond nodig heeft. Welke spelvormen sluiten aan, welk hersenwerk past bij hem, hoe leert hij en wat is zijn speelstijl. Hoe vergroot ik zijn zelfvertrouwen en hoe versterk ik onze band samen.

Met spel gaan we de aandacht van de hond pakken en hem uitdagen. Dankzij verschillende spelvormen leer je ongedwongen contact te maken met je hond voor een positieve verbinding.


Het belang van spel

“Het diepe plezier, vreugde zelfs, om het leven te delen met een ander wezen, wiens gedachten, gevoelens, reacties en overlevingsbehoeften anders zijn dan de onze. We moeten deze dingen leren te begrijpen en respecteren.”

Donny Haraway (2003), Companion Species Manifesto

Door regels van het spel te volgen en om het spel gaande te houden, leren honden gepaste beheersing ondanks hoge opwinding. Honden die veel spelenderwijs hebben geleerd zijn vaak socialer en kunnen beter omgaan met lastige situaties. Een dier dat veel heeft kunnen spelen gaat minder snel over tot geweld. (VetScience, 2019).

Spelen, evenwicht en balans

Een belangrijk gegeven van de speelsetting is de sociale rolverdeling. Om te zorgen dat het spel leuk blijft voor alle partijen gaan wij jou bewust maken van het volgende:

  • wisselingen van rol binnen het spel
  • Samenwerking – eerlijkheid – vertrouwen
  • Om de beurt leren spelen
  • Zelf handicappen
  • Spelvorm en spelregels leren aan de hond
  • Speelstijlen herkennen en versterken

De opbouw van de cursus

De cursus bestaat uit 5 lessen waarvan 1 theorieles online.

Les 1: Parcours

Leren omgaan met vreemde voorwerpen en hierbij vertrouwen op jou als baasje komt in les 4 aan de orde. En als allerbelangrijkste willen we de hond leren op zichzelf te vertrouwen. We zetten hierbij verschillende attributen in.

Les 2: Hersenwerk

Verschillende vormen van hersenwerk worden aangeleerd. We kijken precies naar wat het beste past bij jouw hond. Hoe kan hij (dankzij hersenwerk) zijn stressemmer legen? Je leert het bij ons.

Les 3: Speelstijlen herkennen en bekrachtigen

Door verschillende spelvormen in te zetten leer jij de speelstijl van je hond te herkennen. Aan de hand hiervan krijg je van ons handvatten welke spelvormen het beste bij jullie passen en wanneer je deze kan toepassen.

Tijdens spel communiceren individuen constant over hun intentie tot spel en wat de regels van het spel zijn. Wij gaan jou meer inzicht geven over deze communicatie.

Les 4: Evenwicht en balans

Spel kan veel zeggen over de relatie tussen mens en hond en kan ook een handvat bieden om de relatie te verbeteren. het belangrijke van spel is dat, ondanks dat het mens en hond veel leren, de focus niet ligt op het leerproces, maar op het spel en plezier zelf.

De theorieles
Deze ontvang je digitaal. De les is professioneel gefilmd en kun je rustig thuis bekijken. Je krijgt uitleg over hersenwerk,  de communicatie van honden tijdens het spel, de speelstijlen, de relatie op het spel, het belang van spel en verschillende spelvormen.

De béste leermomenten zijn ontstaan puur omwille van spel en plezier!

Speelstijlen

“Wanneer je honden ziet rennen in het spel straalt de vreugde er vanaf. Rennen is voor honden wat dansen is voor mensen. Het is hun manier om in het ritme van het universum te komen.”

Stanley Coren (2001), How To Speak Dog

Spel bestaat uit veel verschillende vormen en stijlen. In deze cursus leren we jou de 6 speelstijlen van de hond. De speelstijl zeggen ook iets over de persoonlijkheid van de hond. We kijken ook of jij een voorkeursstijl hebt van spelen en of deze aansluit bij die van je hond.

Wat gaan jij en je hond leren:

  • spelen en delen
  • Lachen zonder straffen
  • verschillende oefeningen om je hond mentaal uit te dagen
  • Een les zonder stress
  • De speelstijl van je hond herkennen
  • De speelstijl van jouzelf koppelen aan je hond
  • De relatie met je hond verbeteren
  • Meer inzicht in de communicatie tussen jou en je hond
  • Leren omgaan met vreemde voorwerpen
  • De hond zelfvertrouwen leren
  • De hond leren vertrouwen op jou
  • Stabieler staan, evenwicht bewaren en balans vinden
  • Je persoonlijke ruimte behouden
  • De hond leren met respect jou te benaderen
  • Samenwerkingsoefeningen
  • Plezier maken samen, ongedwongen contact
  • Verschillende spelvormen voor verbinding te maken
  • En nog veel meer…

De 5 speelstijlen van honden

De begeleiding

De begeleiding wordt geboden door een van de trainers van eengelukkigehond. We trainen in een kleine groep van 3-4 honden. Volop persoonlijke aandacht dus voor jou en je hond. Lois van der Reep, Linne van der Meulen of Manou Gerrese zullen deze cursus begeleiden.

Het verhaal van Lois

Hoi! Mijn naam is Loïs. Ik ben geboren op 22 mei 1994 en ben vanaf januari 2020 trotse eigenaresse van hondenuitlaatservice Dierenservice Loïs. Vanaf januari 2022 geef ik daarnaast ook les bij een gelukkige hond voor de lessen gehoorzaamheid 1 & 2.

Ik ben opgegroeid in Haarlem, maar heb vanaf mijn 13 levensjaar in Noorwegen gewoond. Op mijn 19e ben ik, na een semester studie Frans in Parijs terugverhuisd naar Nederland en inmiddels woon ik alweer een aantal jaar samen met mijn partner en onze hond Finn in Geldrop.

Mijn passie voor dieren, en dan voornamelijk voor honden, is ontstaan toen wij onze eerste hond Finn in huis namen in 2018. Na verschillende trainingen en cursussen zoals hondentaal, stress bij honden, spanning bij honden, agressie bij honden en EHBO voor honden te hebben gevolgd, heb ik geleerd dat het begeleiden van een hond uit zo veel meer bestaat dan enkel zit, lig en af. Ik heb geleerd om naar het totaalplaatje te kijken, stress signalen te herkennen, samen te werken en om een team te zijn. Deze kennis wil ik dolgraag delen en ik kijk ernaar uit om meer hondenbegeleiders bewust te begeleiden in de opvoeding van de hond.

Opleidingen:

Hondentaal – 2021

Van dominantie naar hondentaal – 2021

Stress en spanning bij honden – 2021

EHBO voor honden  – 2021

Agressie bij honden – 2021

Het verhaal van Linne

Hoi, mijn naam is Linne. Ik heb een achtergrond in Bos- en Natuurbescherming. Binnen deze studie heb ik me gefocust op mens-dier interacties en relaties. Mijn interesse in onze omgang met andere dieren heb ik van kinds af aan gehad. Hoe communiceren we? Hoe stellen we grenzen en respecteren we die van een ander? En misschien nog veel belangrijker: hoe hebben we plezier samen? Als deel van mijn studie heb ik een onderzoek gedaan in een asiel over de rol van spel en gevaar binnen de relatie tussen asielmedewerkers en honden.

Tijdens mijn studie heb ik twee modules behaald bij de Martin Gaus Academie: Basiskennis en Leren & Gedrag. Daarna heb ik de Qwispelcoach opleiding gevolgd en me zo verdiept in hoe je als Kynologisch professional mensen kan helpen de band met hun hond op te bouwen of te versterken vanuit een wederzijds begrip, vertrouwen en respect.

Nu mijn 15-jarige hond bijna blind en doof is, merk ik het belang van nieuwsgierig blijven naar haar. Hoe past ze zich aan? Hoe veranderen haar behoeften en haar voorkeuren? En hoe kan ik daarin met haar mee groeien? In meer of mindere mate veranderen we allemaal continu, en onze relaties moeten daarom ook constant opnieuw worden vormgegeven. Vanuit mijn achtergrond in hondentraining en de rol van spel binnen relaties begeleid ik mensen hier graag in, ook binnen Eengelukkigehond!

Opleidingen:

Msc Bos- en Natuurbescherming (Wageningen universiteit) – 2022

Qwispelcoach opleiding – 2021

Martin Gaus Academie: Basiskennis 2021

Martin Gaus Academie: Leren & Gedrag 2021

BSc Antropologie & Ecologie (University College Utrecht) – 2019

new foundlander spelen