Verlatingsangst

Verlatingsangst is een gedragsprobleem waarbij een hond zich angstig, gestrest of paniekerig voelt wanneer hij gescheiden is van zijn eigenaar of andere vertrouwde personen. Het is een natuurlijke reactie voor honden om bij hun roedel te willen zijn en niet graag alleen te zijn. Maar wanneer deze angst extreme vormen aanneemt, spreken we van verlatingsangst.

Verlatingsangst is een lastig probleem voor veel hondeneigenaren. Je wilt uiteraard dat je hond ook zonder jou zich thuis op het gemak voelt en geen stress ervaart.

Symptomen van verlatingsangst

 

Overmatig blaffen, huilen of janken. Dit kan continu zijn wanneer de eigenaar weg is of op specifieke momenten, zoals bij het weggaan of thuiskomen van de eigenaar.

Het vernielen van spullen. Honden kunnen meubels, deurposten, tapijten of andere voorwerpen kapot bijten of krabben.

Onzindelijkheid. Honden kunnen in huis plassen of poepen, zelfs als ze zindelijk zijn. Dit kan te wijten zijn aan stress of angst om alleen te zijn.

Overmatig hijgen, kwijlen of trillen. Dit zijn tekenen van stress en angst.

IJsberen of rondlopen. De hond kan onrustig heen en weer lopen of op een andere manier zijn angst uiten.

Pogingen tot ontsnappen. De hond kan proberen uit huis te ontsnappen door te krabben aan deuren of ramen.

Weinig of geen interesse in eten of drinken. Wanneer de hond alleen is, kan hij stoppen met eten of drinken, of hij kan het pas doen wanneer de eigenaar terug is.

Overdreven blij zijn bij thuiskomst. De hond kan overdreven blij reageren op de terugkeer van de eigenaar, alsof hij een lange tijd afwezig is geweest.

Herken je een of meerdere van bovenstaande gedragingen? Neem dit dan serieus en neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken hoe wij jouw hond kunnen helpen.

Oorzaken van verlatingsangst

Soms is er een genetische aanleg waardoor sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor verlatingsangst dan andere. Het is sowieso voor alle honden heel onnatuurlijk dat de roedel overdag uit elkaar gaat. Honden leven in roedels en deze blijven bij elkaar. Wanneer de hond in een mensengezin komt te wonen en mensen ziet komen en gaan, kan dit veel verwarring veroorzaken. Wanneer er een gebrek aan training of opbouw is geweest, te snel of te weinig opbouwen van het alleen zijn, kan dit verlatingsangst veroorzaken. We zien het veel bij de honden die in de pandemie tijd als pup in huis gekomen zijn. Er was continu iemand thuis bij de hond. Wanneer de eigenaar besluit om weer te gaan werken na een bepaalde tijd dan is dit voor de hond als roedeldier bijna ondenkbaar en ook onacceptabel vanuit zijn belevingswereld als hond.

Verandering in de leefomgeving zoals een verhuizing, een nieuw gezinslid of het verlies van een ander huisdier kan ook stress en angst veroorzaken bij honden. Zo zijn er nog meer mogelijke oorzaken. Onze gedragstherapeut zal tijdens haar thuisbezoek middels een intake de nodige informatie verzamelen voor een gedegen plan voor jou en je hond.

Hoe kunnen wij jou helpen bij verlatingsangst

Om verlatingsangst aan te pakken is een op maat gemaakt plan voor jou en je hond nodig. We maken een plan waarbij je hond geen stress ervaart tijdens de trainingsmomenten. Jouw hond bepaalt het trainingstempo.

Het traject duurt in totaal 4 weken. Daarna kijken we samen wat er daarna nodig is.

Voor deze training is het volgende van belang:

Je hond wordt niet alleen gelaten buiten de trainingsmomenten om

Je investeert in een huisdieren camera zodat de trainingen opgenomen en geëvalueerd kunnen worden

Je bent bereid 5 dagen in de week met je hond te trainen gedurende langere tijd.

Wat mag je verwachten

Een thuisbezoek

Onze gediplomeerde gedragstherapeut Frederike Oosterhoff met extra specialisatie in verlatingsangst komt bij jou thuis voor een intake gesprek. Hierin bespreken we hoe verlatingsangst bij jouw hond er uit ziet en leg ik uit wat we gaan doen tijdens de trainingen.

20 trainingsplannen

Je krijgt 5 dagen in de week een trainingsplan gemaild. Na iedere training stuur je de opgenomen training met je observaties door. Op basis daarvan wordt er een nieuw plan gemaakt voor de volgende dag.

Online evaluatie gesprek

Na twee weken plannen we een online evaluatiegesprek in.

Na vier weken plannen we weer een gesprek in en bespreken we of er een vervolg nodig is.

De online cursus: Een hond in balans

Ter ondersteuning ontvang je van ons een hele grote, uitgebreide online cursus: ‘Een hond in balans’ t.w.v. 149 euro. Deze cursus ontvang je nu gratis erbij in dit traject. De cursus leert je hoe je een hond in balans kunt houden en wat hij hiervoor nodig heeft. Daarnaast staan er vele oefeningen in om verbinding te maken en vasthouden met je hond. Verschillende vormen van ongewenst gedrag worden besproken en hoe deze om te zetten naar gewenst gedrag. Een cursus die zeker bijdraagt voor Een Gelukkige Hond!

Uiteraard krijg je gedurende dit traject onbeperkte coaching en begeleiding.

AANMELDEN EN DE KOSTEN

Vervolgtrajecten

Na deze 4 weken kun je eventueel een vervolg aanschaffen:

Een light traject

Een light versie (4 weken) waarbij je zelf de trainingsplannen maakt. De gedragstherapeut kijkt 1x per week mee met de training en geeft feedback op de training. Op het einde van de vier weken plannen we een online evaluatiegesprek in. Gedurende het traject krijg je ca 1 uur support via mail of whats’s app

Een intensief traject

Een intensief vervolg (4 weken) waarbij de gedragstherapeut de 20 trainingsplannen op maat maakt en elke dag jullie training bekijkt en evalueert. Na iedere 2 weken vindt er een evaluatie plaats. Begeleiding en coaching is onbeperkt tijdens dit vervolg.

Van wie ontvang je begeleiding

Hallo,  mijn naam is Frederike en samen met mijn hond Nox woon ik in Eindhoven.

Naast mijn baan bij ASML heb ik een studie tot hondengedragstherapeut bij de Martin Gaus academie afgerond en vind ik het heel leuk om bij “eengelukkigehond” lessen te mogen geven. Naast lesgeven begeleid ik ook graag mensen die tegen problemen aanlopen met hun hond zodat ze samen kunnen werken aan een oplossing. Ik heb mij gespecialiseerd in verlatingsangst bij honden.

In de lessen vind ik het belangrijk dat er gewerkt wordt aan de band tussen eigenaar en  hond want alleen op die manier krijg je een stabiele gehoorzame hond en ik hoop daar een bijdrage aan te kunnen leveren door het delen van mijn kennis. Ik heb diverse trainingsmethodes mogen ervaren en gelukkig sluit het positieve trainen wat bij “eengelukkigehond” uitgangspunt is helemaal aan bij mijn eigen normen en waarden. En uiteraard mogen puppy en gehoorzaamheidslessen ook iedere week een feestje zijn voor hond en begeleider dus daar werk ik graag aan mee.

Opleidingen:

Hondengedragsdeskundige. Martin Gaus Academie.

Kynologisch instructeur. Martin Gaus academie.

Basiskennis en Leren & Gedrag. Martin Gaus academie.

Reactieve hondencursus. Arvid van Putten.

Bootcamp. Aniek Winters.

BTA methode. Hondenschool Wraf.

Ons kenniscentrum

Wij hebben een kenniscentrum waar je een ruim aanbod van hondenkennis kunt vinden. Dit kan je helpen bij de begeleiding en opvoeding van je hond. Onze missie is om op basis van positief trainen zoveel mogelijk kennis & vaardigheden aan te leren aan de hondeneigenaar, zodat de hond de béste versie van zichzelf kan zijn. Wij nemen je graag mee in de (honden)wereld van Kennis – Kunde & Vakmanschap rondom de opvoeding en training van je hond.

Omdat iedere hond uniek is en dus ook ieder baasje uniek is, bieden wij verschillende vormen van kennisdelen aan.

Snuffel maar eens door ons aanbod en kijk wat bij je past. klik hier.

Gratis E-book een hond in balans

Dit e-book beschrijft de basis die je kunt gebruiken als je een hondeneigenaar bent of een hond wilt aanschaffen.

Een hond in balans is een gelukkige hond. Maar niet alle honden zijn in balans. En niet alle honden zijn gelukkig. Vaak worden ze niet goed begrepen door hun baasje. Een hond die uit balans is en niet goed begrepen wordt door zijn baasje gaat ongewenst gedrag vertonen. Wil jij dit voorkomen? Of wil je ongewenst gedrag van de hond omzetten in gewenst gedrag? Dit e-book helpt je op weg!

Wist je dat:

  • Als je voldoet aan de basisbehoeften van de hond, jij de eigenaar bent van een gelukkige hond?
  • Drukke, overactieve honden helemaal niet zo hoeven te zijn?
  • Positief trainen veruit de beste resultaten oplevert?
  • Ongewenst gedrag alleen maar toeneemt als je er niet op de juiste manier op reageert?
  • De hond jouw lichaamshouding de hele dag leest en vaak verward is door wat jij (onbewust) laat zien?
  • Als je hond zichzelf krabt dit niet altijd betekent dat hij jeuk heeft, maar dat hij stress en spanning kan ervaren?
  • Als je hond gaapt dit niet altijd betekent dat hij moe is, maar dat hij gespannen is?

In dit e-book neem ik je mee naar de beginselen die je zou moeten kennen als hondeneigenaar. Ik geef je de basis voor een gelukkige hond. Er is geen beter moment om te beginnen dan nu. Een hond past zich altijd aan zijn leefomgeving ende situatie waarin hij woont aan. Als jij kunt toepassen wat ik beschrijf dan kun je jouw hond geen groter cadeau geven. Dat is wat hem gelukkig maakt en waar hij blij van wordt.

Wil je meer lezen? Meld je hieronder gratis aan!

Gun je hond het beste!