Zonder brokje luistert hij niet…

Hap, slik en weg is je hond.

Zo gaat het vaak. Je roept je hond bij je, hij komt naar je toe en krijgt een brokje, en meteen als hij dit doorgeslikt heeft is hij er weer vandoor. Net wat jij niet wilde. Je wilde hem uit juist de situatie halen of even verbinding met hem maken. Maar zo lukt dat niet.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

Zonder brokje luistert hij niet

Even kort iets uitgelegd over hoe het in werkt in een hoofd van een hond:
Honden maken patronen aan in de vorm van gedragingen. Een patroon is een herhaling van handelingen of acties. Een patroon ontstaat bijvoorbeeld doordat jij elke keer eenzelfde actie herhaalt, bijvoorbeeld je hond laten zitten langs de weg voordat je oversteekt. Hij zal dit op een gegeven moment uit zich gaan doen, hij heeft er een patroon op aangemaakt. Een ander voorbeeld van een patroon van de hond kan zijn; bedelen aan tafel, opspringen als je thuiskomt, blaffen als de bel gaat, en ga zo maar door. Deze patronen / gedragingen kunnen bewust of onbewust door de baasje zijn aangeleerd of door de hond zelf.

Een ander patroon van je hond kan zijn; hij luistert als hij een brokje krijgt en daarna is hij meteen weg of richt hij zich op iets anders. Hij houdt zijn focus niet bij jou.

Herken jij dit patroon en wil je dit veranderen?

Onderneem dan de volgende stappen:

  1. Maak oogcontact. Laat de hond jou eerst aankijken voordat je het brokje geeft.
  2. Geef de hond een vervolgcommando. Zo houd je de focus van je hond langer bij jou.

Een voorbeeld van een vervolg commando kan zijn de volg oefening. Als je de hond bij je roept Laat de hond met zijn snuit in je hand komen. Houd in het begin een brokje in je hand en laat de hond jou enkele meters volgen (deze oefening trainen we in onze cursussen en leg ik uitgebreid uit in onze online cursus: in verbinding met je hond)

  1. Rust en kalmte. Kalmeer je hond en beloon hem met stem en brokje als hij zakt in zijn energie.
  2. Geef het ZOEK commando: strooi meerdere brokjes rondom de hond en laat hem deze zoeken. Ga nu door met brokjes op de grond leggen, maar laat de hond jou eerst aankijken. Maak verbinding met hem.

Dankzij strooien stimuleer je het snuffelen en snuffelen kalmeert een hond. Hij kan hierdoor stress loslaten en voor jou betekent dit dat je makkelijker verbinding kan maken met een kalme hond dam met een stressvolle hond.

Wat je ook altijd nog kan doen is de hond tijdelijk aanlijnen. Doe even de riem om zodat hij bij je blijft.

Dag! Manou