Fokken van honden voor het uiterlijk
Honden leven al generaties lang onder de mensen. De hond was het eerste dier dat gedomesticeerd werd (zo’n 15.000 jaar geleden). Domesticatie is simpel gezegd het tam of mak maken van een dier ten behoeve van de mens. Tam is het tegenovergestelde van wild.De getemde dieren werden vroeger in het wild gevangen en worden tot huisdieren of vee gemaakt. Dit gebeurde dus al ver voor Christus.
De hond was het eerste dier dat gedomesticeerd werd in 15.000 voor Christus. Hierna volgden de geit, het schaap, het varken en de koe al snel. Verschillende hondenrassen hadden hun eigen speciale taken bij de mens. Denk aan bewaken van het erf, schapen drijven, hulpdier en de jacht. Maar na verloop van tijd ook als gezelschapsdier. En van dit gezelschapsdier kwamen steeds meer verwachtingen, waaronder ook uiterlijke verwachtingen. Dit gebeurde rond 1900 toen de rasstandaard in het leven werd geroepen.
De inhoud van deze pagina
De rasstandaard
De rasstandaard is een opsomming van kenmerken die de ideale vertegenwoordiger van dat ras beschrijven. Deze beschrijving van het karakter en uiterlijk van het ras zou in overeenstemming moeten zijn met gebruiksdoel en historie. Maar in de praktijk zijn veel rassen niet meer geschikt voor hun oorspronkelijke taak. Bovendien heeft men bij veel rassen geprobeerd het uiterlijk te ‘verbeteren’.
Mooier maken van het hondenras
Het ‘mooier’ maken van het ras heeft hierin de overhand genomen. Met alle gevolgen van dien voor de veerkracht en gezondheid van het ras. Een bijzonder voorbeeld hiervan is de Engelse Bulldog. Deze honden zijn inmiddels zo ver doorgefokt dat ze zichzelf niet meer kunnen voortplanten. Door hun bouw kunnen ze niet op natuurlijke wijze paren en moeten de puppies altijd met een keizersnede geboren worden. De brede koppen van de pups passen niet door de smalle bekken van de moeder.
Het interessante aan dit onderwerp is dat we zielsveel van onze honden houden. Mensen kopen geen mopshond omdat we willen dat die pijn lijdt of continu ademhalingsproblemen heeft. Veel mensen kopen een hondje omdat ze die schattig vinden of omdat het karakter ze heel erg aanspreekt. Echter vergeten we soms dat bepaalde uiterlijke kenmerken die we als mooi of schattig beschouwen ook schadelijk kunnen zijn. Dit uiterlijk zou dus absoluut niet als normaal gezien mogen worden.
Om te laten zien hoe ongezond bepaalde uiterlijke kenmerken uit de rasstandaard zijn, tonen we enkele portretten. Dit levert vervreemde beelden op die mensen dwingen om op een andere manier te kijken naar de uiterlijke kenmerken van onze trouwe viervoeter.
Gevolgen uiterlijke kenmerken voor de Cavelier king charles
Hersenen zijn te groot voor het hoofd, chronische hoofdpijn, verlamming, afwijkende reflexen, afname spierweefsel, uitval zenuwen, incontinent, maag-darmklachten, ademhalingsproblemen, scheuren in huid, flauwvallen, allergieën, doofheid, coördinatieproblemen, depressie, geïrriteerde en tranende ogen, hartruis, lekkage linker hartklep, vermoeidheid korstvormig op huid, te klein achterhoofdsgat
Gevolgen uiterlijke kenmerken voor de mopshond
Geen natuurlijke geboorte, infectiegevoelige huid, benauwdheid, chronische pijn, uitval zenuwen, epileptische aanvallen, afwijkend gedrag, coördinatieproblemen, instabiliteit heupen, ontsteking hoornvlies, beschadigde oogbol, droge ogen, blindheid, tranende ogen, ontsteking oogslijmvlies haarverlies, ontsteking huidplooien, hersenvliesontsteking, depressie, flauwvallen, verlamming, kreupelheid.
Gevolgen uiterlijke kenmerken voor de Engelse bulldog
Ademhalingsproblemen, benauwdheid, conditieverlies, flauwvallen, maag-darmklachten, verstikkingsdood, geen natuurlijke geboorte, hulp nodig bij voortplanting, bewegingsbeperktheid, kreupelheid, ontsteking huidplooien, chronische pijn, instabiliteit heupen, geïrriteerde en tranende ogen, eetproblemen, uitdroging, infectiegevoelige huid, beschadigde oogbol, ontsteking hoornvlies, blindheid, rug en nekpijn, uitval zenuwen, braken.
Gevolgen uiterlijke kenmerken voor de Chihuahua
Waterhoofd, gebitsafwijkingen, moeilijk en pijnlijke bevalling, bewegingsbeperktheid, kreupelheid, desoriëntatie, leverproblemen, chronische pijn, verlamming, afwijkende reflexen, coma, blindheid, epileptische aanvallen, evenwichtsproblemen, depressie, braken, hevige hoofdpijn, uitval zenuwen, coördinatieproblemen, te klein achterhoofdsgat, afname spierweefsel
Als we met zijn allen iets minder vast proberen te houden aan de uiterlijke kenmerken van een ras en ons meer focussen op gezondheid, dan hebben zowel hond als baasje daar alleen maar profijt van. Aan de liefde voor onze honden zal het in ieder geval niet liggen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Manou Gerrese en Daphne van der Voort