Honden en Onze Emoties: Een Onbreekbare Band

Honden worden vaak de beste vriend van de mens genoemd, en terecht. Ze lijken een opmerkelijk vermogen te hebben om onze emoties aan te voelen en daarop te reageren. Dit fenomeen is zowel fascinerend als hartverwarmend. In dit artikel duiken we dieper in de manier waarop honden inspelen op onze emoties en wat dit betekent voor onze relatie met deze trouwe viervoeters.

De Gevoelige Neus van de Hond

Honden hebben een uitzonderlijk reukvermogen dat hen in staat stelt veranderingen in onze chemische samenstelling op te merken wanneer we verschillende emoties ervaren. Wanneer een mens stress of angst voelt, produceert het lichaam chemische stoffen zoals adrenaline en cortisol. Honden kunnen deze stoffen detecteren, zelfs in zeer kleine hoeveelheden. Dit stelt hen in staat om te herkennen wanneer hun eigenaar angstig of gespannen is. Door dit uitzonderlijke reukvermogen, worden onze honden ook ingezet als speurhonden, merk jij dat jouw hond hier ook een neusje voor heeft? Neem een kijkje bij onze speurlessen, Speurwerk hond – eengelukkigehond

Lichaamstaal en Gedrag van de hond

Honden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal, zowel van andere honden als van mensen. Ze letten op subtiele signalen zoals veranderingen in onze houding, onze ademhaling, gezichtsuitdrukking en stemtoon. Bijvoorbeeld, een gespannen lichaam, een gefronst gezicht of een verhoogde stem kunnen allemaal indicatoren zijn van stress of boosheid. Honden kunnen deze signalen oppikken en daarop reageren door geruststellend gedrag te vertonen zoals het likken van je hand, tegen je aan te leunen of simpelweg bij je te blijven. Tijdens onze trainingen vertellen we elke les hoe de lichaamstaal van jouw hond werkt, en hoe je met je lichaamstaal kan communiceren richting je hond. Wil jij naast de informatie die wij delen tijdens onze training nog meer te weten komen over hoe honden communiceren, dan is de lezing hondentaal en hondengedrag wellicht iets voor jou. Lezing Hondentaal & Hondengedrag – eengelukkigehond

Wetenschappelijk Bewijs

Verschillende studies hebben aangetoond dat honden empathie kunnen vertonen voor menselijke emoties. In een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Londen werd aangetoond dat honden vaker toenadering zochten tot personen die huilden dan tot personen die neutraal praatten of een monotoon geluid maakten. Dit suggereert dat honden een vorm van emotionele resonantie kunnen ervaren en een instinctieve behoefte hebben om troost te bieden.

Honden als Emotionele Steun

Vanwege hun vermogen om menselijke emoties aan te voelen, worden honden vaak ingezet als therapiedieren. Therapiehonden bezoeken ziekenhuizen, verpleeghuizen en scholen om emotionele steun te bieden aan mensen met een zorgbehoefte. Ze helpen bij het verlichten van angst, stress en eenzaamheid. Dit wordt ondersteund door onderzoek dat aantoont dat interactie met honden de productie van oxytocine (ook wel het knuffelhormoon genoemd) verhoogt, wat leidt tot gevoelens van geluk en verbondenheid.

Honden hebben ook eigen emoties

Honden hebben, net als mensen, ook gevoelens en emoties, deze worden prachtig omschreven door J. Panksepp. Neuro-wetenschapper en psycho-bioloog. Hij identificeerde de emotioneel-motivationele systemen bij de hond.

Emoties die een hond kan voelen zijn:

 • Hoop & verwachting
 • Angst & ongerustheid
 • Boosheid & frustratie
 • Eenzaamheid & verdriet
 • Liefde
 • Seksueel verlangen
 • Plezier
 • Haat
 • Pijn

 

De Evolutionaire Band tussen mens en hond

De sterke emotionele band tussen mens en hond is het resultaat van duizenden jaren van co-evolutie. Honden werden gedomesticeerd en geselecteerd op basis van eigenschappen die hen in staat stelden goed samen te leven met mensen. Deze lange geschiedenis van samenwerking heeft ertoe geleid dat honden zeer afgestemd zijn op menselijke signalen en emoties. Dit vermogen heeft zowel honden als mensen voordeel opgeleverd: honden krijgen zorg en bescherming, terwijl mensen gezelschap en hulp krijgen.

Praktische Tips voor Hondenbezitters

Voor hondenbezitters zijn er enkele praktische manieren om de emotionele band met hun hond te versterken:

 1. Let op je eigen emoties: Wees je ervan bewust hoe jij je voelt en hoe dit je hond kan beïnvloeden. Probeer kalm en consistent te blijven, vooral in stressvolle situaties. Anderzijds kun je jouw enthousiasme inzetten om je hond te motiveren en kan stimuleren tot leren tijdens training, of om te werken aan een goede recall; hem snel bij je te laten komen.
 1. Observeer je hond: Let op de signalen die je hond afgeeft en hoe hij reageert op je emoties. Dit kan helpen om beter te begrijpen hoe je hond je aanvoelt. Leer de hondentaal, spreek honds. Onze Online lezing Hondentaal & Hondengedrag – eengelukkigehond kan hierbij ondersteunend zijn.
 1. Training en socialisatie: Een goed getrainde en gesocialiseerde hond is beter in staat om op een positieve manier op menselijke emoties te reageren. Wil je hierbij graag ondersteuning, klik hier voor onze Socialisatie & Impulscontrole training.

Conclusie

Honden zijn opmerkelijke dieren met een unieke capaciteit om menselijke emoties aan te voelen en daarop te reageren. Deze bijzondere band tussen mens en hond is niet alleen het resultaat van biologische en chemische processen, maar ook van een lange geschiedenis van samenwerking en vriendschap. Door te begrijpen hoe honden inspelen op onze emoties, kunnen we onze relatie met deze trouwe metgezellen nog verder verdiepen en waarderen. Onze trainingen staan volledig in het teken van de samenwerking en vriendschap met onze honden, je leert hier hoe je op een positieve manier kunt communiceren, en hoe je jullie relatie nog sterker maakt!