Moet ik mijn hond laten castreren?
De voor- en nadelen van een castratie
In dit artikel zal ik mijn visie geven over het wel of niet castreren van een hond. Een castratie heeft voor- en nadelen. Mijn doel met dit artikel is om je kennis te verrijken en je te adviseren om samen te werken met je dierenarts bij het maken van de juiste keuzes. Veel leesplezier!
De inhoud van deze pagina
- 1 Inhoudsopgave
- 2 Wie ben ik?
- 3 Wij trainen op basis van positief trainen
- 4 Wat is een castratie
- 5 Wat zijn de voordelen van een castratie
- 6 De ontwikkelfases van een hond
- 7 Vanaf welke leeftijd castreren?
- 8 Wat zijn de nadelen van een castratie
- 9 Hoe maak ik de juiste keuze voor mijn hond?
- 10 Een chemische castratie
- 11 Overleg altijd eerst met de dierenarts
Inhoudsopgave
Moet ik mijn hond laten castreren? De voor- en nadelen van een castratie. 1
Wij trainen op basis van positief trainen. 1
Wat zijn de voordelen van een castratie. 2
De ontwikkelfases van een hond. 2
Vanaf welke leeftijd castreren?. 2
Wat zijn de nadelen van een castratie. 3
Hoe maak ik de juiste keuze voor mijn hond?. 3
Overleg altijd eerst met de dierenarts. 3
Wie ben ik?
Ik ben Manou Gerrese, hondengedragsdeskundige, hondentrainer en angstbegeleider. Ik ben de oprichtster van de hondenschool ‘eengelukkigehond’ te Geldrop. Samen met mijn team helpen wij mens en dier om in hun kracht te gaan staan.
Onze missie is om op basis van positief trainen zoveel mogelijk kennis & vaardigheden aan te leren aan de hondeneigenaar, zodat de hond de béste versie van zichzelf kan zijn.
Wij trainen op basis van positief trainen
Deze technieken hebben als basis positief belonen waarbij de beloning als bekrachtiging van goed gedrag wordt ingezet. Het is een bewezen snelle en effectieve manier om honden te trainen, of het nu gaat om een basistraining of om een gedragsverandering. De focus van deze werkwijze ligt op het aanleren van gewenst gedrag. Niet zozeer op het afleren van ongewenst gedrag. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat het leerrendement van een hond een stuk hoger ligt als je traint op basis van positief trainen in plaats van straffen.
Wat is een castratie
Bij een castratie wordt bij een reu beide zaadballen (testikels) verwijderd.
Bij een castratie wordt bij een teef de eierstokken verwijderd. Door de castratie is het niet meer mogelijk dat de hond zich voortplant.
Wat zijn de voordelen van een castratie
- De teef wordt niet meer loops, schijnzwanger en zwanger.
- Wanneer de teef voor de 3de loopsheid wordt gecastreerd heeft zij een kleinere kans op het ontstaan van melkkliertumoren, ook wel borstkanker genoemd.
- Wanneer uw reu last heeft van terugkerende voorhuidontsteking kan een castratie zorgen voor een vermindering van pussig uitvloeiing uit de penis.
- Bij de reu is voor de productie van sperma testosteron nodig. Testosteron is van invloed op het gedrag van je hond en kan soms ongewenste vormen aannemen. Ik spreek dan over uitvalgedrag, ongehoorzaamheid en op zoek gaan naar loopse teven en overmatig rijgedrag. Een castratie neemt de testosteron weg. Als de testosteron de oorzaak was van het ongewenste gedrag kan er een verbetering in gedrag optreden. Echter komt het geregeld voor de in praktijk dat mensen denken dat een castratie de oplossing is voor de gedragsproblemen van hun hond, terwijl er eerst nog andere stappen ondernomen kunnen worden en de jonge hond meer tijd mag krijgen zichzelf goed te ontwikkelen. Hier ga ik graag dieper op in.
De ontwikkelfases van een hond
Een hond in ontwikkeling maakt bepaalde fases door. Bij elke fase hoort een gedragspatroon en als de hondeneigenaar dit in goede banen leidt ontwikkelt de hond zich tot een evenwichtige, zelfverzekerde hond. Dit proces heeft tijd nodig en de juiste begeleiding van het baasje. Net zoals bij kinderen kan de hond puberaal gedrag vertonen, grenzen gaan opzoeken en uitdagend gedrag vertonen. Dit hoort er allemaal bij. Met behulp van de juiste ondersteuning en begeleiding zoals een goede hondenschool of online cursus leert een hondeneigenaar de juiste kennis & vaardigheden om de hond in dit proces te begeleiden.
Tijdens de eerste levensjaren van een hond wordt zijn karakter ontwikkeld passend bij het ras. Geef de hond de tijd zichzelf te kunnen worden met de juiste begeleiding van jou. Een castratie is van grote invloed op zijn hormoonhuishouding en mentale toestand. Zorg er eerst voor dat je de hond geeft wat hij nodig heeft, zowel tijd als de juiste begeleiding, om de béste versie van zichzelf te zijn! Soms kiezen mensen te snel voor een castratie vanwege ongewenst gedrag, terwijl er nog een legio aan stappen ondernomen kan worden om gewenst gedrag naar de voorgrond te laten komen.
Vanaf welke leeftijd castreren?
Een castratie mag wettelijk vanaf 6 maanden plaatsvinden. Dit is erg jong. De hond is nog in volle ontwikkeling en je mag hem nog zien als een jong kind. Geef hem de tijd om te leren en te groeien. Wanneer je er alles aan gedaan hebt om ongewenst gedrag om te zetten naar gewenst gedrag en dit niet gelukt is, dan kan een castratie mogelijk de oplossing zijn. Houd er altijd rekening mee dat als een hond angst en/of onzekerheid in zich heeft, dit door een castratie juist kan verergeren.
Wat zijn de nadelen van een castratie
- Een castratie lost per definitie niet altijd ongewenste gedrag op. Vaak spelen er vele oorzaken mee waarom de hond zich op een bepaalde manier gedraagt.
- De kans op prostaat tumoren kan toenemen. Ook ontstaat er een licht verhoogd risico op ernstige tumoren zoals bottumoren, bloedvattumoren, harttumoren, blaaswandtumoren en anaalkliertumoren.
- Wanneer een hond angst en/of onzekerheid in zich meedraagt kan een castratie deze emoties versterken met als gevolg dat er (nog grotere) gedragsproblemen ontstaan.
- Door het wegnemen van testosteron verandert de stofwisseling van de hond. Dit heeft als gevolg dat de spiermassa afneemt. De hond krijgt meer aanleg om dik te worden met als bijkomend gevolg ouderdomsartrose.
- Voor honden met een halflange, glanzen vacht kan de vacht doffer worden en meer gaan krullen.
Hoe maak ik de juiste keuze voor mijn hond?
Er zijn voor- en nadelen voor een castratie waarbij goed gekeken mag worden naar de leeftijd, het ras, de karaktereigenschappen en het geslacht van de hond. Een dierenarts is een deskundige op dit gebied en kan tijdens een adviesgesprek jou begeleiden bij je keuze.
Een chemische castratie
Een chemische castratie heeft dezelfde uitwerking als een permanente castratie, echter maar tijdelijk. Bij een chemische castratie wordt een hormoonimplantaat aangebracht onder de huid van de hond, je kunt dit vergelijken met chippen. Dit implantaat lost op en heeft als werking testosteron te remmen waardoor de zaadballen kleiner worden en de hond tijdelijk onvruchtbaar is. De werking is afhankelijk van het soort implantaat, maar je kunt denken aan 6 tot 12 maanden. Een chemische castratie is een prima optie als je overweegt om je hond in de toekomst permanent te laten castreren. Door eerst chemisch te castreren kun je zien wat de effecten ervan zijn op je hond.
Overleg altijd eerst met de dierenarts
Een chemische castratie wordt over het algemeen geadviseerd als je hond medische problemen heeft of ongewenst gedrag. Chemische castratie kan ingezet worden om te zien of ongewenst gedrag zo wordt opgelost. Omdat het tijdelijk is kun je beoordelen of de castratie een juiste handeling is om ongewenst gedrag van je hond te beïnvloeden.
Een goed adviesgesprek met de dierenarts is heel belangrijk bij het maken van een juiste keuze. Som wordt het gedrag van de hond verkeerd geïnterpreteerd en kan er angst liggen onder de agressie van de hond. In dit geval is een castratie niet de juiste handeling. De dierenarts zal dan met je meekijken naar andere oplossingen.
Met diervriendelijke groet,
Manou Gerrese