5 tips voor een goede relatie met je adoptie hond
Een hond adopteren kan een geweldige ervaring zijn voor jou en je hond. Gelukkig gaat een adoptie vaak goed, maar helaas zijn er ook vele gevallen waar de adoptie niet goed uitpakt. In deze blog wil ik hondeneigenaren meegeven wat belangrijk is als je een hond adopteert of als je overweegt dit te doen.
In dit artikel geef ik 5 tips hoe je een goede relatie kunt opbouwen met je hond. Je kunt aan het einde van dit artikel ook video bekijken waarin ik verschillende tips geef die jou helpen bij de relatie, opvoeding en training van je hond.
Tip 1: Neem de tijd
Wanneer jouw hond (wel of niet uit het buitenland) bij jou in huis komt heeft hij al het nodige meegemaakt. Je hond heeft in een hele andere omgeving gewoond, heeft misschien wel op straat geleefd, is hier vaak gekomen door middel van een lange reis in auto, vrachtwagen of vliegtuig en heeft dingen meegemaakt waar wij vaak helemaal geen weet van hebben. Praktisch alle honden komen aan in Nederland met emoties als onzekerheid, angst en verwarring. Het is dus heel belangrijk dat je je hond eerst de tijd geeft om te wennen. Er zal eerst aan zijn basisbehoeften voldaan moeten worden voordat er iets van hem gevraagd kan worden. Je nieuwe huisgenoot zal zich veilig en geborgen moeten gaan voelen en zal moeten gaan leren om jullie te vertrouwen; er zal een band moeten gaan ontstaan. En dat kost tijd en geduld. Het kan wel 5 tot 6 maanden duren voordat de hond helemaal gewend is aan de nieuwe omgeving en een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen heeft ontwikkeld.
Het is heel belangrijk dat je deze tijd ook neemt om je hond te laten wennen en tot rust te laten komen in Nederland. Allerlei dingen die je normaliter met een puppy zou doen zoals met je hond op groepstraining gaan, de hond meenemen naar allerlei plekken die hij nog niet kent en frequent bezoek ontvangen zul je in de eerste maanden dat je hond in Nederland is wellicht nog niet of maar met mate kunnen doen.
Een hond die zich nog niet veilig en geborgen voelt kan niet goed tot leren komen. Geef je hond rustig de tijd om aan zijn nieuwe omgeving en huisgenoten te wennen en tot rust te komen alvorens je allerlei dingen van je hond vraagt die hij nog niet aankan.
Neem het voorbeeld van een kind dat niet lekker in haar vel zit omdat er thuis van alles speelt en het kind zich daardoor niet veilig voelt. Zij zal ook op school waarschijnlijk minder presteren vanwege de thuissituatie en dat geldt voor jouw buitenlandse hond hetzelfde.
Tip 2: Toon begrip voor je hond
Bedenk dat veel dingen die voor Nederlandse honden normaal zijn zoals in huis wonen of aan de lijn lopen mogelijk voor jouw hond nog helemaal niet zo gewoon zijn en dat al deze nieuwe ervaringen stress met zich mee kunnen brengen. Veel honden hebben op straat geleefd. Ze zijn niet gewend aan een lijn te moeten lopen, slechts op gezette tijden naar buiten te gaan en geen of minder contact te kunnen maken met andere honden wanneer zij dat zelf willen. Hierdoor kunnen honden gedrag laten zien dat je, ook als ervaren hondeneigenaar, wellicht niet verwacht had of al eerder gezien hebt.
Tip 3: Leer de hondentaal; spreek honds!
De hond communiceert heel de dag met jou én jij met je hond. Maar begrijpen jullie elkaar wel? Hoe beter jij je hond leert lezen en begrijpen, hoe verstandiger jij keuzes kan maken die goed en ondersteunend voor hem zijn. De hond heeft wel meer dan 50 gedragssignalen waarmee hij ‘praat’ en informatie deel en zijn gevoel uit. Als jij hier meer kennis over hebt weet je beter hoe hij zich voelt en of hij op zijn gemak is. Wil je meer lezen over de hondentaal dan adviseer ik mijn artikel ‘gedragssignalen van de hond’. Ook geef ik geregeld lezingen over de hondentaal & hondengedrag. Wil je een keer deelnemen of wil je de lezing online terugkijken, klik dan hier.
Tip 4: Wat heeft je buitenlandse hond nodig?
Het kan in de eerste maanden heel verstandig zijn om in plaats van groepslessen te volgen met je hond om professionele hulp in te schakelen bij het begeleiden van je hond. Je kunt bij eengelukkige hond het begeleidingstraject “verbinding en balans” afnemen of de online cursus “help je buitenlandse hond” volgen. Dit kan je de nodige handvaten geven in de eerste maanden tot de eerste jaren na adoptie van je hond, maar ook als je geconfronteerd wordt met ongewenst gedrag van je hond.
Ik ga dan samen met jou aan de slag om te zorgen dat allereerst aan de basisbehoeften van je hond wordt voldaan:
-veiligheid en geborgenheid;
-lichamelijke beweging passend bij de leeftijd en raskenmerken van je hond
-geestelijke beweging; hersenwerk
-regels, structuur en duidelijkheid;
-rust
Zowel lichamelijke beweging als hersenwerk zorgen ervoor dat de hond energie en stress kwijt kan en is dus essentieel in de eerste maanden na aankomst in Nederland. Hormonaal gebeurt er ook van alles en ik zal je leren hoe we de gelukshormonen in zijn bloed kunnen laten stijgen en hoe we het stresshormoon cortisol in zijn bloed kunnen laten dalen. We willen namelijk een ontspannen, vrolijke hond.
Regels, structuur en duidelijkheid bieden de hond houvast. De hond weet waar hij aan toe is, weet wat hij wel en niet mag. Ongewenst gedrag ontstaat vaak omdat de hond het gevoel heeft dingen zelf te moeten oplossen en maakt dan vaak keuzes die voor ons mensen ongewenst zijn. Begrenzing en structuur kunnen dit voorkomen.
Verder is ook voldoende rust, wederom passend bij de leeftijd en ras van de hond, heel belangrijk. Voldoende rust zorg ervoor dat indrukken die opgedaan zijn verwerkt kunnen worden.
Tip 5: Stap voor stap ervaringen opbouwen
Zoals al eerder aangegeven kan ik niet genoeg benadrukken dat jouw hond uit het buitenland tijd en ruimte nodig heeft om aan zijn nieuwe leven te wennen. Voor jouw hond is alles nieuw en spannend. Nog meer nieuwe dingen toevoegen in zijn leven zoals kennismaking met jouw vrienden en familie, mee op uitjes en andere vormen van socialiseren is in de eerste maanden nog niet passend bij wat jouw hond aankan. Natuurlijk zijn er verschillen tussen honden en zal de ene hond makkelijker wennen aan het leven in Nederland dan een andere hond, maar hou er rekening mee dat iedere hond uit het buitenland een rugzakje heeft dat in meer of mindere mate gevuld is met ervaringen waar wij vaak geen weet van hebben. Het gedrag dat je in de eerste maanden van jouw hond ziet hoeft helemaal nog niet het gedrag te zijn dat de hond laat zien als hij helemaal zichzelf is en zich thuis voelt in de nieuwe omgeving. Er zijn honden die ogenschijnlijk helemaal op het gemak zijn met bezoek, nieuwe plaatsen en situaties, maar van binnen toch gestrestst zijn of raken van al die nieuwe indrukken. Er zullen ook honden zijn die in het begin erg timide en bedeesd zijn maar naarmate ze zich meer vertrouwd en veilig voelen ander gedrag laten zien. Hoe je hond zich de eerste maanden na aankomst uit het buitenland gedraagt zegt dus nog niet zoveel over het werkelijke karakter van je hond.
Dus voor alle honden uit het buitenland geldt: doseer de nieuwe ervaringen voor je hond in de eerste maanden dat de hond bij jou is. De kennismaking met jouw wereld zal in kleine stapjes opgebouwd moeten worden.
Kun je hulp gebruiken bij een zorgvuldige introductie van jouw hond in Nederland kijk dan eens of onze scholing “Verbinding en balans” of de online cursus “help je adoptie en/of buitenlandse hond” bij jou past.
Ik wens je heel veel plezier toe samen met je hond. Waar een hond is, is een weg!