Hoe leert een hond?

Wat we vaak horen tijdens onze hondentrainingen is dat hondeneigenaren zeggen dat de hond thuis heel goed luistert alleen zodra ze buiten komt met hem, niet meer. Het lijkt net of hij buiten alles vergeten is wat ik hem geleerd heb. Hij kan het wel hoor, zeggen ze dan. Sommige mensen noemen de hond dan koppig of eigenwijs. Dit is echter niet waar. De reden waarom de hond buiten niet luistert komt door een oncomplete training.

Wil je liever niet lezen, maar wel kijken en luisteren? Bekijk dan deze video.

Vergeet niet bij deze video een duimpje omhoog te geven zodat we nog meer mensen kunnen helpen bij de opvoeding en training van hun hond.

Honden leren anders dan mensen

Honden leren anders dan mensen. Ze leren veel meer contextueel. Dit betekent, ze leren plaatsgebonden en persoonsgebonden. Wij mensen zijn heel goed in generaliseren, ik noem een bijvoorbeeld: als je geleerd hebt om te rijden in een ford fiesta en ik vraag jou daarna om te rijden in een Audi A-8 dan ben jij wel in staat om hier goed in weg te rijden.

Honden daarentegen, generaliseren niet zo makkelijk. Elke verandering in de context verhoogd de kans dat ze niet meer begrijpen wat jij nu van hen vraagt. En dit is wat hondeneigenaren frustreert. Wij horen op onze trainingen dan vaak: Ik weet zeker dat hij het wel kan, hij weet hoe het moet! Of Thuis doet ze het wel!

Waarom gehoorzaamt de hond buiten minder goed dan binnen?

Ik zal je middels een voorbeeld uitleggen waarom de hond het juist nog niet kan.

Je hebt  je nieuwe puppy geleerd om te zitten op commando in je keuken. Samen zijn jullie helemaal trots. Later die dag komt er visite. De puppy ontmoet de visite in het halletje bij de voordeur en hij begint op te springen tegen de benen. Jij vraagt je puppy te zitten, maar de pup negeert jou en blijft opspringen tegen jouw gast. Wat gebeurt er nu?

De puppy in deze situatie is niet opzettelijk ongehoorzaam, hij begrijpt gewoon niet wat je van hem vraagt in deze niet context.

Wat is er dan anders aan de context: De kamer is anders, nu staat hij in het halletje terwijl jij geoefend hebt met hem in de keuken, er zijn nieuwe mensen, zij zijn opgewonden, jij staat op een andere plek van hem, namelijk achter de pup i.p.v. voor hem, en ga zo maar door….

De veranderingen in de context waren té groot voor hem om bij te houden en te begrijpen.

Ik ga je nog een voorbeeld geven zodat jij je nog beter kan inleven in je eigen hond. Stel je voor:
Joij hebt net geleerd hoe je in een golfwagentje moet rijden, super leuk toch? Nu ga ik jou vragen om in een grote vrachtwagen van ..,. ton te rijden. Dit zonder rijles of training hiervoor. Rijden is rijden, toch? Nee, dit gaat jou niet lukken. Het is namelijk heel anders  en veel te moeilijk. En zo voelt het voor de hond!

Wat is nu de sleutel tot succes bij je hond?

Train je hond in veel verschillende omgevingen, investeer tijd hierin. De hond leert plaatsgebonden. Zodra je dit weet kun je hier rekening mee houden en je hond meenemen naar verschillende locaties om daar met hem te trainen. Zo kun je zijn gedrag gaan generaliseren, in elke omgeving.

Wat voor nu nog heel belangrijk is: start je training in een makkelijke context en dat is thuis in je woonkamer. Het is daar prikkelarm, de hond kent de omgeving en voelt zich vertrouwt.  Als dit goed gaat kun je met hem in andere kamers zoals de keuken en het halletje gaan trainen. Doe dezelfde oefeningen en blijf herhalen. Als dit goed gaat kun je in de tuin gaan trainen. Daar komen al meer afleidingen bij kijken zoals verschillende geuren, wind, meer snuffelmogelijkheden, geluiden etc… Neem rustig de tijd om de hond te leren wat je van hem verwacht.

Gaat dit goed, verplaatst de oefeningen dan naar de voorkant van het huis, de oprit, dan op stoep voor het huis, vanuit daar de straat op en de wereld in.

Trainen van gedrag zou als het goed elke keer ietsje sneller moeten gaan in een nieuwe context. Je hoeft niet elke keer vanaf 0 te beginnen.

Onthoud ook, dat naast een andere omgeving de volgende zaken het lastig kunnen maken voor jouw hond:

  Afleidingen zoals geuren, honden, vogels, molshopen, fietsers, auto’s, mensen enz.

 Zijn emotionele toestand, hoe voelt hij zich?

 De positie van de trainer. In onze trainingen leggen wij uit dat als je visueel zichtbaar bent voor je hond, je een sterkere verbinding hebt

Wie de trainer is. De energie van de trainer, ervaring, leeftijd, affiniteit met de hond en nog veel meer speelt mee.

Zet de hond in zijn kracht

Onthoud goed dat je je training begint in situaties waar jij je hond in zijn kracht kan zetten. Je start dus met een trainen in een omgeving zonder afleiding en gaat dit heel geleidelijk opbouwen.

Succes met je training!

Kijk naar de succesmomenten, hoe klein ze ook zijn! Train positief en geniet van elkaar.

Ik wens je een fijne dag samen met je hond!

Met diervriendelijke groet,

Manou Gerrese