Zindelijkheidstraining

Een puppy zindelijk maken is makkelijker dan je denkt. Lees hier de juiste manier om jouw puppy op en snelle en efficiënte manier zindelijk te maken.

Zindelijkheid trainen begint al in het nest. Een goede fokker ruimt de ontlasting van de pups in het nest op. Wordt dit niet gedaan dan zal de moederhond tot een leeftijd van 3 tot 4 weken vaak de ontlasting opruimen van haar pups. Dit doet ze door de uitwerpselen op te eten. Na een aantal weken houdt ze hiermee op. Je ziet dan ook vaak dat de pups wanneer ze hun behoeften moeten doen zelf al een plekje uitzoeken in een hoek of aan de buitenrand van de ruimte waarin ze gehouden worden. In ieder geval zo ver mogelijk bij hun nest en/of slaapplaats vandaan.

Een pup mag met 8 weken het nest verlaten. Sommige fokkers besteden tijdens de eerste weken in het nest al aandacht aan een puppy zindelijk maken, maar thuis zal je toch moeten gaan trainen.

Hoe lang duurt het voordat je pup zindelijk is?

Hoe lang het duurt voordat een puppy zindelijk is verschilt per puppy en ook het ras is van invloed. De ene pup begrijpt het sneller dan de andere. Sommige pups zijn binnen 3 week zindelijk, anderen doen er maanden over. Jouw consequentie en duidelijk zijn van groot belang om te pup te leren zijn behoeften buiten te doen en dat hij leert aangeven als hij moet poepen of plassen.

De zindelijkheidstraining is een proces wat tijd nodig heeft maar natuurlijk kun je er als eigenaar wel veel aan doen om een puppy zindelijk te maken en je puppy te leren begrijpen wat de bedoeling is.  Een pup van 8 weken oud houdt het hooguit 2 tot 3 uur vol maar wanneer hij 12 weken oud is lukt het vaak al om het 3 tot 4 uren in te houden. Dit wordt uiteindelijk alleen maar beter naar mate de pup ouder wordt.

Wanneer er iemand op bezoek komt of de pup ziet andere honden kan hij een beetje urine laten lopen. Dit zijn onderdanigheidsplasjes en hebben niets met zindelijkheid te maken. Wat jij en het bezoek het beste kan doen is dan even de pup negeren en als hij rustig is kan je hem na enkele minuten begroeten. Doe dit niet te enthousiast, want dan krijg je hetzelfde effect en laat de pup alsnog een beetje urine lopen. Uiteindelijk groeien honden hier gewoon overheen.

Positief trainen

Ik werk altijd op basis van positief trainen. Dat betekent belonen, belonen, belonen. Uiteraard het gewenste gedrag, niet het ongewenste gedrag. In mijn video leg ik uit dat wetenschappelijke studies aangeven dat straffen niet bijdraagt aan gewenst gedrag uit vrije wil, maar afgedwongen wordt, wat de band met jouw hond niet ten goede komt. Een hond moet voor jou willen werken en de focus op jou hebben omdat hij jou de leukste vindt en graag bij jou is, niet vanuit angst.

Dit betekent bij de zindelijkheid training dat je een pup niet straf als hij binnen plast of poept. Soms kan het gebeuren dat er een ongelukje plaatsvind. Dit is helemaal niet erg en hoort helemaal bij het proces. De grootste fout die je nu kan maken is kwaad worden op de pup. Helemaal wanneer je de pup niet op heterdaad betrapt en jij er pas later achter komt dat de pup toch per ongeluk in huis heeft gepoept of geplast. Je mag nooit kwaad worden op je pup. Hij heeft namelijk echt niet in de gaten wat hij fout doet op dat moment. Hij weet niet meer dat hij even geleden heeft geplast of gepoept in jouw huis. Als je boos wordt zal dit een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de pup. De pup kan jouw boosheid niet koppelen aan het plasje. Je pup kan hierdoor schuchter worden en angst voor jou ontwikkelen.

Als de pup toch per ongeluk binnen plast op poept, maak dan, net als de moederhond in het nest doet, de plek goed schoon. Dit kan je doen met heet water en bijvoorbeeld azijn of een neutraliserende spray. Dit voorkomt dat de pup die plek steeds weer gaat gebruiken om zijn behoefte te doen.

In mijn video leg ik uit hoe belangrijk structuur en duidelijkheid zijn bij een puppy zindelijk maken. Honden zijn gewoontedieren en doen het goed bij vaste structuren. Dit geeft hen zekerheid en helpt hen in balans te blijven.

De nachten

De eerste nachten in het nieuwe huis voor de pup zijn altijd wennen en spannend voor hem. Hij mist zijn broertjes en zusjes en hij is weg uit zijn vertrouwde omgeving. Dit kan moeilijk zijn voor een pup. Er zijn verschillende adviezen over hoe de nachten met jouw pup door te brengen. De bench op de slaapkamer, de bench op de overloop of de bench gewoon beneden op een vaste plek. Ik adviseer de bench beneden te laten staan. Een hond is een gewoontedier. Hij went snel aan nieuwe dingen en zoekt structuur. Als je hem eerst laat wennen aan het slapen op jouw slaapkamer, dan moet hij later weer wennen aan het beneden slapen. Nu heeft hij twee keer een moeilijke situatie. Probeer dat te voorkomen en leer de pup vanaf het begin af aan wat de regels en structuren zijn in huis. Dat geeft hem duidelijkheid en zo weet hij waar hij aan toe is.

In verbinding met je hond

onder positief trainen valt ook verbinding maken met je hond. Dit geeft een hond zelfvertrouwen en hij leert zo de aandacht bij jou te houden wanneer jij dit nodig acht. Wil je hier meer informatie over klik dan hier.

Zet de wekker

In het begin kan de pup niet langer dan 2 tot 3 uur zijn behoeften ophouden. Zet in de nacht de wekker om hem even buiten te laten. Daarna mag je pup mondeling goed belonen en dan ga je samen weer zo snel mogelijk slapen. Je zult merken dat de periodes tussen de momenten dat de pup eruit moet steeds langer worden en hij uiteindelijk de nacht door kan slapen zonder eruit te hoeven voor zijn behoeften.

De bench

Ik adviseer wel een bench. Een bench biedt een pup veiligheid en creëert een eigen vertrouwde plek voor hem. Pups vervuilen niet graag hun eigen nest en juist daar ligt ook de kracht van het gebruik van een hondenbench. Voor meer inforamtie lees mijn artikel over bench training. In het begin hoef je nog niet de bench te verkleinen. Als de pup de bench schoont houdt is daar geen reden toe. Zie je dat de pup de ene kant van de bench gebruikt voor zijn behoeften en de andere kant om te gaan slapen, dan mag je de bench verkleinen. Ik adviseer ook altijd een formaat bench aan te schaffen op maat van jouw hond als hij volwassen is. Dan is de bench tijdens zijn puppyperiode inderdaad te groot, maar dat is geen probleem. Je kunt altijd als het nodig is de bench verkleinen, bijvoorbeeld met kratjes bier.

Zolang de pup niet zindelijk is let er dan op dat je tijdig kunt reageren als de pup jou roept. Je kunt de pup dan op de standaardmomenten uit het puppyschema naar buiten laten gaan. Bijvoorbeeld als je ziet dat hij wakker is geworden.Tip: leg geen kranten of trainingspads in de bench. Hiermee kun je het doen van de behoeften stimuleren en dat wil je juist voorkomen.

Succes met je puppy zindelijk maken!

De bench hieronder is een prima bench volgens eengelukkigehond. Meerdere klanten van ons zijn hier uitermate tevreden over.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier