Kennismaken tussen 2 honden

Hoe kun je het beste honden laten kennismaken?

Je wilt dat er een vriendschappelijke ontmoeting plaatsvindt. Bekijk de video voor tips en waar je allemaal rekening mee mag houden. Lees in dit artikel meer over de lichaamssignalen en de aandachtspunten tijdens de ontmoeting.

Hoe verloopt het eerste contact
Voordat honden komen tot kennismaken bekijken ze elkaar eerst heel subtiel. Langzaam wordt contact gemaakt via de lichaamstaal en daarna snuffelen. Het kan lijken dat honden niet geïnteresseerd zijn in elkaar, terwijl zij zonder dat jij het in de gaten hebt al hele gesprekken voeren met hun lichamen. Observeer je eigen hond goed, dan kun je de lichaamstaal van je hond steeds beter begrijpen. Let ook op je eigen houding en lichaamstaal: spanning in jouw lijf gaat altijd over in het lichaam van je hond. Een ontmoeting kan spannend aanvoelen voor de eigenaar. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee mag houden om de ontmoeting makkelijker te laten verlopen. Let altijd goed op de lichaamstaal van de honden. Hieronder geef ik aan waar je op kan letten:

Positieve lichaamssignalen, laat ze hun gang gaan:

  • Schouders en hoofd omlaag, billen omhoog: “ik wil spelen!”
  • Wegkijken: ‘ik heb geen kwaad in de zin!’
  • Rustig om elkaar heenlopen in een kringetje
  • Correcties van elkaar worden gerespecteerd
  • Ze geven elkaar de ruimte
  • Ze besnuffelen elkaar van achteren
  • Een ontspannen kwispel, staart op medium hoogte

Stress-signalen, let op:

  • Staren in de ogen
  • Stokstijf blijven staan, staart recht omhoog
  • Nekharen overeind
  • Grommen, tanden laten zien
  • Staart tussen de benen, angstig, piepen
  • Correcties van elkaar worgen genegeerd
  • De hond gaat blijft doorgaan terwijl de andere hond niet wil en correcties geeft

Voor de meeste honden is het ontzettend leuk om te spelen met anderen. Ze worden er vrolijk van, ze kunnen hun energie kwijt en ze maken endorfine aan, het gelukshormoon. Ze gaan zich letterlijk beter voelen. Spelen is dus heel belangrijk voor een hond. Maar het gaat niet altijd goed. Wat moet je nu wel en niet doen:

Neutraal gebied
Spreek af op neutraal gebied. Als je in huis een kennismaking organiseert is er altijd een hond in het nadeel, de hond die er niet woont. De hond die er wel woont ziet zijn huis als zijn territorium, dit kan problemen opleveren. Als een hond ergens gaat logeren dan mag de eerste ontmoeting altijd op neutraal terrein plaatsvinden. Daar kunnen ze aan elkaar wennen met alle vrijheid om zich heen. Ik bespreek dit ook in mijn video.

Aan de lijn of niet?
In mijn video leg ik uit dat als de omstandigheden goed zijn, je de honden het beste los kunt laten kennismaken. Ze ervaren meer vrijheid. Vrijheid letterlijk van bewegen, maar ook keuzevrijheid. Ze kunnen weg wanneer ze dat zelf willen. Misschien ben je bang dat honden gaan vechten als je ze loslaat, maar er heel dichtbij gaan staan zal dit soort agressie eerder oproepen dan als je wat meer afstand neemt. Sommige honden denken juist hun baasje te moeten beschermen als zij aan de lijn zitten.  Je ziet dan ook vaak dan een ontmoeting in een losloopgebied goed verloopt. Soms moet je jouw  hond wel aanlijnen. Als de andere hond om een bepaalde reden aangelijnd is, zoals angst, blessure of wegloop gedrag. Vaak gaat het mis als één hond is aangelijnd en de ander niet. Geef de hond wel ruimte aan de lijn en laat de honden zelf het initiatief nemen. Als je hond om welke reden dan ook toch aan de riem zit, blijf dan in beweging en ga niet stilstaan. Dit voorkomt dat de spanning oploopt.

Ontspan
Als jij angstig raakt voelt jouw hond dat en wordt hij ook angstig of nerveus. Blijf kalm dan beïnvloed jij je hond positief.
Soms zal een hond een plasje doen en weglopen zodat vervolgens de andere hond aan dit plasje gaat ruiken. Zo leren ze elkaar beter kennen. Een plasje doen kan ook een stress signaal zijn van de hond. Door te plassen probeert hij wat stress los te laten.

Meng je niet (te snel)
Probeer zoveel mogelijk de honden zelf de ontmoeting te laten regelen. Zij kunnen dat prima. Eigenaren willen vaak teveel mengen waardoor er spanning ontstaat wat bij honden om kan slaan in onrust. Alleen als er stress signalen op gaan treden zoals beschreven vooraan in dit artikel dan mag je ingrijpen. Maar ook dan niet te snel. Honden zonder voorgeschiedenis van problemen die normaal zijn gesocialiseerd kunnen het vaak zelf prima regelen.

Eten en speeltjes
Houd dit nog even achterwege. Het is al spannend genoeg. Sommige honden zijn ook zeer gefixeerd op eten en kunnen bezitterig reageren. Dit zou onnodige spanning geven bij de ontmoeting.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier