Opspringen van een hond afleren

Waarom springt een hond op?

Dit kan verschillende redenen hebben. Honden begroeten elkaar onder andere middels snuffelen aan de neus. Dit willen ze ook graag bij ons doen, alleen onze neus zit een stuk hoger dan bij een hond. Een andere reden waarom honden opspringen is omdat het vaak aangeleerd gedrag is. Vaak worden jonge puppy’s als zij opspringen aangehaald. Ze krijgen aandacht voor het op twee poten gaan staan en iedereen vindt het maar al te schattig als een kleine puppy tegen je been omhoog springt. Aaien, lieve woordjes en optillen op zo’n moment zijn funest voor later. De pup leert dat dit gewenst gedrag is en zal het zeker blijven herhalen, ook als hij later groot en sterk is.

Hoe begroet je een hond?

Een hond is vaak heel enthousiast als jij thuiskomt. Vroeger werd nog wel een geadviseerd de hond niet aan te kijken, strak voorbij te lopen en hem te negeren. Doe dit alsjeblieft niet, dit is achterhaald. De hond is ontzettend blij dat jij eindelijk thuis gekomen bent. Hem negeren is voor hem dan heel pijnlijk en voelt als een afwijzing. En zoals ik eerder al in mijn artikelen schrijf is negeren een erge straf voor een hond. Dit heeft hij nu nergens aan verdiend! Maar wat dan wel? De hond mag leren om laag te blijven. Je kunt er zelf voor kiezen of je wilt dat de hond gaat zitten of dat hij op vier poten blijft staan. Begroet de hond bij dit  gewenste gedrag middels stem en een aai of knuffel, hoe jij het zelf het fijnste vindt. Als je heel hoog in je energie gaat zitten zal de hond hier druk van worden. Dus als jij overdreven enthousiast op de hond reageert bij thuiskomst neem je hem mee in jouw enthousiasme. Als de hond getraind is in laag blijven zal hij waarschijnlijk niet opspringen. Maar in het proces van opspringen afleren zal de hond snel kunnen terugvallen in zijn oude patroon en hoog omhoog komen om jou te begroeten. Let dus nog even op jouw eigen lichaamstaal en houding.

Extra ondersteuning

Wil je graag leren hoe je op een prettige manier bezoek kan ontvangen? Wil je graag een hond die niet blaffend en onrustig reageert op de bel en op de visite? In de online cursus: ‘Bezoek ontvangen’ leer ik je stap voor stap welke rol je hond mag gaan vervullen én hoe jij dat hem aanleert. Ik toon je op video’s hoe je opspringen afleert, welke verschillende manieren er zijn en hoe je blaffen en onrust kan voorkomen. Na het doorlopen van de cursus kan ook jij weer genieten van je visite en gedraagt je hond zich zoals jij wenst. De cursus biedt duidelijkheid en rust voor jou en je hond in huis. Lees hier verder.

De uitleg in de video

In onderstaande video leg ik één van de manieren uit hoe je opspring gedrag kunt afleren. De tips gelden voor het hele gezin. Iedereen zal zich hieraan moeten houden. Dan is het opspringen binnen enkele weken afgeleerd. Instrueer je bezoek over wat te doen, dan kunnen zij ook mee doen. Is dit lastig voor het bezoek, bijvoorbeeld voor oudere mensen, neem jij dan de rol over. Ga tussen de hond en het bezoek staan en drijf de hond met een aantal passen de andere kant op.

Belangrijk!

De hond verdient positieve aandacht. Zodra de hond gewenst gedrag vertoont laat dan merken dat hij het  goed doet. Vergeet niet dat het opspringen tegen jou en het bezoek misschien wel al jaren succes heeft gehad. Dit is hij niet zomaar vergeten. Leer hem wat wel de bedoeling is, in plaats van altijd maar aan te geven wat je niet wilt. Wees blij en positief als hij rustig wordt en blijft staan, of gaat zitten. Heb jij een drukke en actieve hond die moeilijk rustig wordt? Dan is je hond mogelijk hyperactief. Hyperactieve honden zijn moeilijk te kalmeren als zij hier niet in getraind worden. Lees hoe je het beste met hyperactieve honden kan omgaan in het betreffende artikel.

Leer ook hoe jij op een prettige manier bezoek kan ontvangen. Kijk voor meer informatie naar de cursus: ‘Bezoek ontvangen’.

Leer ook hoe je beter in verbinding blijft met je jonge hond wanneer hij enthousiast wordt van andere mensen zodat hij met zijn aandacht bij jou kan blijven. Klik hier voor meer informatie over de online cursus: In verbinding met je hond.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier