Een pup leren uitlaten

Pups gaan niet altijd graag mee wandelen. In deze video leer ik jou hoe je het beste een pup kan leren uitlaten.  Voorkom trekken aan de lijn en zorg ervoor dat jouw pup de wandeling leuk gaat vinden. Een beetje geduld en deze tips helpen jou een heel eind op weg.

Halsband omdoen

Om te beginnen start je met de halsband omdoen. Dit kan al een hele klus zijn bij een pup die dat niet gewend is. Hij kan alle kanten opschieten waardoor de eigenaar er alleen maar meer moeite mee krijgt.
Doe als volgt een halsband om: ga zitten op de bank of op een stoel. Til de pup op en zet deze tussen jouw benen met zijn rug naar jou toe. De pup en jij kijken nu allebei vooruit. Op deze manier zit de pup veilig tussen jouw benen en kan hij niet goed wegschieten. Doe nu de halsband om. Koop altijd een halsband op maat zodat hij goed zit. Controleer of de halsband niet over het hoofd van de pup kan schieten. Zorg dat er 2 vingers tussen het bandje en de nek kunnen.

Het uitlaten

Begin met oefenen in een vertrouwde omgeving van de pup. Dus binnen in huis of in de tuin. Zorg ervoor dat het iets leuks is voor je pup. Speel even met hem voordat je begint en ben enthousiast als je de wandeling begint. Gebruik gezonde, kleine brokjes om de aandacht te houden van je pup en maak veel gebruik van je stem. Als je een aantal keren binnen geoefend hebt ga je buiten wandelen met je pup aan de lijn. Wat heel belangrijk is, is jouw lichaamshouding. Honden communiceren met elkaar middels lichaamstaal, dus de pup leest ook jouw lichaamstaal. Kijk in de video goed naar mijn houding. Als de pup niet mee wil lopen ga ik niet trekken aan de lijn. Wat ik wel doe is door mijn knieën gaan, de pup lokken met stem en brokje en als hij komt loop ik een paar passen achteruit. Dit doe ik omdat het dan makkelijker voor de pup is om mij te volgen. Loopt de pup weer goed mee dan draai ik om zodat ik weer recht vooruit ga lopen. Ik blijft enthousiast en probeer de aandacht van de hond bij mij te houden.

De pup hoeft nog niet netjes links van mij te lopen en zeker ook niet te volgen zoals in de oefening ‘volg’. Wel wil ik hem leren is niet te trekken aan de lijn, rustig mee te lopen en niet onderweg te gaan zitten. Hij mag van mij zeker snuffelen en rondkijken. Hier leren ze veel van. Het verschilt per ras hoe snel jouw pup het leren wandelen oppakt.

Hoelang mag je een pup uitlaten?

Ik hanteer de 5 minuten regel als je de pup gaat uitlaten. Dit betekent dat elke maand dat de pup oud is hij 5 minuten mag wandelen. Een pup van 2 maanden mag dan 10 minuten wandelen. Een pup van 3 maanden mag 15 minuten wandelen. Het tussendoor naar buiten nemen om alleen zijn behoeften te doen telt niet mee. Het is veilig om je aan deze regel te houden. Aangezien pups ook veel spelen in huis komt er altijd extra beweging bij in de dag. De 5 minuten regel beschermt de pup tegen overbelasting van heupen en gewrichten. Wil je meer lezen over het belang van lichaamsbeweging voor honden lees dan het betreffende artikel.

Pup los laten lopen

wat in het begin heel belangrijk is, is om regelmaat de pup los te laten lopen als je de pup gaat uitlaten. Pups van 8-9 weken jong zullen jou als baasje zeker volgen. Deze oefening is heel goed voor de band tussen jou en de pup en dat hij leert zijn aandacht op jou te houden. Je creëert hiermee een vertrouwensband. Wanneer hier pas mee begonnen wordt met een pup van 12 weken, dan wordt het lastig. Een pup van 12 weken wil veel meer op ontdekking en zal minder snel terug kunnen komen naar jou. Hoe jonger je begint hoe beter. Dit betekent niet dat als je hond al ouder is je niet meer kunt oefenen met loslopen. Het is heel gezond voor een hond om een gevoel van vrijheid te ervaren en vrij te kunnen bewegen. Leer een hond altijd loslopen, ongeacht zijn leeftijd. Pas alleen de omstandigheden erop aan, zodat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan.

honden kom hier

Online cursus: In verbinding met je hond

Kom samen meer in verbinding. Leer je hond beter begrijpen en leer hoe jij de aandacht van je hond bij jou kan houden. Is jouw hond snel afgeleid en buiten met alles bezig behalve met jou? Wil je jouw hond beter leren kennen en begrijpen? Is het moeilijk zijn aandacht vast te houden en luistert hij niet als je hem roept?

Dan is deze cursus echt iets voor jou:
IN VERBINDING MET JE HOND. deze cursus is zowel voor jonge pups als oudere honden geschikt.

In deze cursus leer je:

– Meer in verbinding komen met je hond

– De aandacht van je hond op jou gericht houden

– Een sterkere band creëren samen

– De focus van de hond voor langere tijd bij jou te houden i.p.v. bij allerlei afleidingen

– Jouw hond beter leren kennen

– Samenwerken met je hond en vooral heel veel plezier maken

Je ontvangt 9 video’s met duidelijke uitleg en theorie en ik laat de oefeningen zien op mijn trainingsweide. Dit doe ik met verschillende honden. Klik hier voor meer informatie.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier