Je hond de oefening zit leren

In dit artikel en de video leg ik uit hoe je de oefening ZIT thuis kunt oefenen. Start de oefening met het commando ‘zit’ te geven. Middels jouw lichaamstaal laat je de pup zitten. Houdt een brokje in je hand en ga met je hand over het hoofd van de pup. De pup kijkt omhoog en dan naar achter om jouw hand te volgen. Daarbij valt de pup iets naar achter en beland in de zithouding. Ben enthousiast en beloon de pup. Doet de pup dit meerdere malen goed, geef dan het commando ‘zit’ als de pup zit. Niet vooraf. De pup moet eerst leren wat zit is en dan wordt het commando aangeleerd. Kijk goed naar mijn lichaamstaal in deze video.

Het is bewezen dat een hond leert van de gevolgen van zijn gedrag.
De gevolgen zijn in 3 groepen te verdelen:

Gevolg 1 Er gebeurt iets goeds voor de hond
Het gedrag van de hond levert hem iets op. Bijvoorbeeld: hij gaat liggen en krijgt daarvoor een brokje en een aai. De volgende keer zal hij vaker gaan liggen.

Gevolg 2 Er gebeurt iets slechts voor de hond
Het gedrag van de hond levert hem iets vervelens op. Bijvoorbeeld: de hond snuffelt te dicht bij de kop van een kat, hij krijgt een krab op zijn neus. De volgende keer zal hij niet te dicht bij een kat komen.

Gevolg 3 Er gebeurt helemaal niets
Het gedrag van de hond levert hem niks op. Een hond verspilt geen energie als het hem niks oplevert. Honden zijn opportunisten en vertonen gedrag alleen steeds vaker als het voor hen zin heeft.

Positief trainen op basis van belonen

Mijn trainingstechnieken zijn gebaseerd op de visie van Dr. Ian Dunbar, gedragsdeskundige, dierenarts en schrijver.

Citaat Dr. Ian Dunbar: “met feedback laten we een hond weten dat hij iets goed doet of dat hij het niet goed doet. Als hij iets goed doet, zegt u simpelweg iets in de geest van: ‘braaf’ of ‘goed gedaan’. Als hij het verkeerd doet, vertel hem dan wat hij wél moet doen en… geef niet op tot hij het doet”.

Wat er vaak gebeurt is dat het baasje op de hond reageert als hij het niet goed doet. Wanneer de hond het wel goed doet vinden we dat vaak maar gewoon en reageren niet of zelden. Maar de hond weet niet uit zichzelf wat wij wenselijk gedrag vinden en waar en wanneer we dat willen zien. Dit moeten we de hond leren. Straf de hond niet als hij het niet doet zoals jij wilt, leer hem juist hoe het wél moet. Middels beloning (in het begin voornamelijk brokjes) wordt gewenst gedrag aangemoedigd.

De trainingsmethode uitlokken en belonen

De trainingsmethode van Dr. Ian Dunbar is gebaseerd op 4 stappen.
1. Het verzoek om een bepaald gedrag
2. Je lokt dat gedrag uit
3. De hond reageert
4. Je beloont de hond voor het laten zien van dat gedrag

Bijvoorbeeld de oefening zit:
1. Het verzoek
-Commando ‘”zit”
2. Uitlokken
-Brokje voor de neus rustig over het hoofd van de hond bewegen
3. De reactie
-De hond volgt het brokje en kijkt omhoog waardoor de billen naar de grond gaan. De hond
gaat zitten en dit was jouw verzoek
4. Beloning
-Belonen middels brokje

Waar je naar toe wilt werken is dat de hond het zo leuk gaat vinden, dat hij uit zichzelf aan de slag gaat. Het doen wordt dan de beloning. De hond wordt niet meer beloond voor het halen van de stok, het halen van de stok is de beloning.

Wat belangrijk is om te onthouden is dat wat wij van de hond vragen voor de hond meestal niet belangrijk is. Hij begrijpt de meerwaarde er niet van. We moeten het dus voor hem de moeite waard maken. Hij zal het echt niet uit zichzelf doen. Met trainen en belonen komt er een samenwerking op gang. De beloning zit erin door de hond vrijheid te geven, iets lekkers, een aai, een speeltje, aandacht, lieve woorden, een knuffel.

Online cursus: In verbinding met je hond

Kom samen meer in verbinding. Leer je hond beter begrijpen en leer hoe jij de aandacht van je hond bij jou kan houden. Is jouw hond snel afgeleid en buiten met alles bezig behalve met jou? Wil je jouw hond beter leren kennen en begrijpen? Is het moeilijk zijn aandacht vast te houden en luistert hij niet als je hem roept?

Dan is deze cursus echt iets voor jou: IN VERBINDING MET JE HOND. deze cursus is zowel voor jonge pups als oudere honden geschikt.

In deze cursus leer je:

– Meer in verbinding komen met je hond

– De aandacht van je hond op jou gericht houden

– Een sterkere band creëren samen

– De focus van de hond voor langere tijd bij jou te houden i.p.v. bij allerlei afleidingen

– Jouw hond beter leren kennen

– Samenwerken met je hond en vooral heel veel plezier maken

Je ontvangt 9 video’s met duidelijke uitleg en theorie en ik laat de oefeningen zien op mijn trainingsweide. Dit doe ik met verschillende honden.
Klik hier voor meer informatie.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier