Lichaamsbeweging voor honden

Lichaamsbeweging is voor zowel jou als jouw hond belangrijk. Wil je een evenwichtige, zelfverzekerde hond dan is het noodzakelijk dan hij zijn energie en stress kwijt kan om in balans te blijven. Een flinke wandeling zorgt voor hormonale veranderingen. Dit is wat er gebeurt bij actieve beweging:
Cortisol afname: in het lichaam van jouw hond vindt er bij actieve beweging een afname van het stresshormoon, cortisol plaats. Een hond zal dus stress los laten door te bewegen. Dit is heel belangrijk. Dagelijks ervaren honden, net als mensen, een beetje stress. De ene hond meer dan de andere hond, dit ligt eraan wat de hond meemaakt.
Stress is per definitie niet iets negatiefs, het maakt alert en is nodig om te overleven. Daarbij geven ook vele leuke momenten een beetje stress. Voor mensen een leuk uitje of een blind date. Voor je hond geeft visite al een beetje stress of een ontmoeting met een andere hond. Hoe meer stress momenten de hond meemaakt, hoe hoger het stresshormoon cortisol stijgt. Middels beweging kan cortisol dalen, maar bij gebrek aan beweging blijft het cortisolgehalte te hoog. De hond komt dan steeds meer onder spanning te staan. De kans op uitvallen en ongewenst gedrag zal toenemen.

Serotonine toename: Bij actieve beweging maakt het lichaam van de hond serotonine aan. Dit is het gelukshormoon. De hond gaat zich hierdoor letterlijk beter voelen. Serotonine helpt negatieve gevoelens onderdrukken. Bezorgdheid, irritatie, verdriet, angst en op langere termijn depressie. Een tekort aan serotonine kan ongewenst gedrag in de hand werken.  Serotonine is ook nodig voor een goede spijsvertering en een goed werkend afweersysteem.

Een leuke manier van lichaamsbeweging kun je de hond geven met de werpstok.  Eengelukkighond adviseert onderstaande werkstok voor zijn stevigheid en soepelheid om de bal mee te werpen.

Dopamine en snuffelen

Geef je hond de kans om te snuffelen. Dopamine hoort bij het beloningssysteem en wordt aangemaakt als een hond iets doet wat hij graag wil, zoals snuffelen bijvoorbeeld. Dopamine geeft de hond een goed gevoel. Daarbij vertraagt snuffelen de hartslag en brengt hem in een ontspannen toestand. Het is een natuurlijke behoefte en zo kan de hond onderzoeken wat er in zijn territorium afspeelt.

Wil je jouw hond stimuleren tot snuffelen? Probeer dan eens deze snuffelmat van uitstekende kwaliteit.

Wil je meer advies over de juiste producten voor je hond klik dan hier.

Stress loslaten

Jouw hond heeft dus elke dag een flinke wandeling nodig en het is van belang te realiseren dat je hond hierdoor stress loslaat. Om dit te bereiken kun je met je hond gaan wandelen, stokken en ballen gooien, maar je kunt ook een stuk met je hond gaan fietsen. Er zijn honden die houden van zwemmen, dit is ook een goede manier van lichaamsbeweging voor je hond. Je kunt ook zelf speelse oefeningen in het bos bedenken, honden houden ervan! Doe ook regelmatig iets anders met je hond, neem hem mee op visite, neem hem mee naar de stad, ga samen de kinderen van school halen en wandel verschillende routes.

Wanneer het ontbreekt aan lichamelijke beweging kan een hond erg druk en hyperactief worden. Dit geeft allerlei ongewenst gedrag. Hoe je met een hyperactieve hond om moet gaan kun je lezen in het artikel: hyperactieve honden.

De hoeveelheid lichaamsbeweging die je hond nodig heeft hangt af van zijn energie niveau en leeftijd. Fysieke omstandigheden en het ras spelen hierbij een belangrijke rol.

Mentale uitdaging

Vergeet niet de hond ook geestelijke beweging te geven, dit noemen we mentale uitdaging. Mentale uitdaging kun je geven middels hersenwerk. Lees er meer over in het artikel.

Een uitstekende vorm van hersenwerk is de Kong. Je stopt basisbrokjes in de kong waardoor de hond moeite mag doen het voer eruit te halen. Dit levert allerlei voordelen op voor de hond zoals voldoening, serotonine (gelukshormoon), het gaat verveling tegen en het werkt als afleiding.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier