Waarom een bench?

Sommige mensen vragen zich waar een bench goed voor is. In de beginfase van jouw pup in huis geeft de bench de pup een gevoel van veiligheid. Dit mits je de goede bench training hebt toegepast. Het is belangrijk voor een pup een vaste plek in huis te hebben, een waarin hij zich geborgen en beschermd voelt. Zo ook tijdens spannende momenten, zoals alleen thuis blijven of oud en nieuw. De pup is dichtbij alle vertrouwde dingen in huis, maar heeft een eigen plekje. Op deze manier biedt de bench steun, zodat de pup kan ontspannen.

De pup kan zich terug trekken

Wanneer het druk in huis is bijvoorbeeld met visite of rondrennende kinderen, dan is het fijn als de pup zich kan terug trekken. Zoals gezegd biedt de bench een veilige plek. Wat belangrijk is dat de pup de bench als een veilige en prettige plek gaat ervaren. Hoe je dit kan doen leg ik uit in de bench training. Hieronder alvast één tip:
Hang een kong in de bench. Dit is een stuiterspeeltje dat kauwbestendig is en gevuld kan worden met iets lekkers zoals smeerkaas of leverpastei. De pup zal er langere tijd plezier van hebben in de bench.

Een hulpmiddel voor het zindelijk maken

Je kan een bench ook gebruiken om een pup zindelijk te maken. Een pup houdt zijn slaapplek graag schoon. Hierdoor kun je hem met de juiste intervallen leren, om buiten wel te plassen en binnen niet.

Alvast laten wennen

ls je pup moe is en je ziet dat hij ergens wil gaan liggen dan mag je hem direct oppakken en in zijn bench leggen. Ga er dan rustig bij zitten en aai hem rustig. Praat niet, want dan wordt de pup weer wakker en onrustig. Neem zachtjes afstand.

Nooit als straf of correctie

Gebruik de bench nooit als straf of correctie. De bench moet altijd een leuke, veilige plek zijn waar de pup zich geborgen voelt.

Wil jij meer weten hoe je middels benchtraining jouw pup kan leren dat de bench een veilige en fijne plek is? Wil jij meer weten hoe jouw pup graag verblijft in de bench? Ik heb in dit artikel de bench training uitgewerkt.

BENCHTRAINING

STAP 1 Koop een goede bench

Je hebt een goede bench nodig. Let er bij de afmeting op dat je de grootte van de bench zo bepaalt dat wanneer de  hond volwassen is, hij er nog languit in kan liggen. Via onderstaande afbeelding van bol.com zijn alle maten beschikbaar van S t/m XXL. De bench op de afbeelding is een prima, degelijke bench voor je hond.

Bij stap 6 van de benchtraining geef ik aan of je de bench bij aanvang wel of niet moet verkleinen.

STAP 2 Gebruik Adaptil

Adaptil is een verstuiver die je in het stopcontact doet. Adaptil verspreidt feromonen. Feromonen zijn hormonen die de moederhond afgeeft aan de pup. Hierdoor neemt de stress bij de pup af. De ADAPTIL Calm Verdamper helpt honden gerust te stellen bij nieuwe ervaringen of bij situaties die bij hen angst oproepen en voor stress zorgen, zoals het leren verblijven in een bench.

STAP 3 Gebruik wat lekkers en wat leuks

Gooi af en toe wat lekkers in de bench en gooi af en toe wat leuks in de bench. Laat de hond en er zelf in en uit lopen wanneer hij wil. Leg nu wat extra lekkers in de bench en ga voor het deurtje zitten. Bijvoorbeeld een stukje kip of lamslong, een voorwaarde is wel dat de pup dit in de bench op eet, hij mag het niet buiten de bench nemen. Houdt de pup als hij eruit wil tegen door je arm en lichaam voor de opening te houden. Het deurtje staat open en jij zit voor de opening. Blijf lief en vriendelijk voor de pup. Laat de pup tot rust komen in de bench en wacht tot hij gaat liggen. Als hij gaat liggen schuif je voorzichtig een klein beetje op.
verplaats je beetje bij beetje van de bench af en doe langzaam het deurtje dicht. Neem hier de tijd voor, wees geduldig. Ga je te snel en de hond begint te piepen, begin dan opnieuw. Tip:
Voorkom dat je oogcontact hebt. Ga met je rug naar hem toe zitten.

STAP 4 Neem afstand

Neem iets meer afstand. Ga een stukje van de bench af zitten, maar loop nog niet de kamer uit. Gaat dit goed en blijft de hond liggen, ga dan terug naar de bench en doe het deurtje open. De pup mag eruit, maar dat hoeft niet. Blijft hij liggen sluit dan het deurtje weer.
Je kunt nu nog een paar keer het deurtje openen en sluiten. De pup mag zelf kiezen wat hij wil doen. Loopt hij uit de bench, laat dit dan toe. Lok hem daarna weer met wat lekkers de bench in en sluit  rustig het deurtje. Vindt hij dit nog te spannend, ga dan weer in de deuropening zitten met een half open deur. Herhaal stap 3 en ga verder.

STAP 5 Verlaat de kamer

Op dit moment van de benchtraining mag je, als het afstand nemen in de kamer goed gaat, rustig de kamer verlaten. Zorg wel dat je op tijd terug bent. Je wilt niet dat de pup begint te piepen en jij het deurtje nog open moet maken. Dan ben je te laat.
Maak het deurtje op tijd open en neem de pup meteen mee naar buiten. Je wilt de pup ook zindelijk maken dus neem hem zo snel mogelijk naar buiten zodat hij daar zijn behoeften kan doen.

STAP 6 Blijf  geduldig

Straf de pup nooit en wordt niet boos wanneer het even niet lukt. Dit werkt alleen maar averechts. Blijf oefenen en als het niet lukt herhaal dan de vorige stap en ga weer rustig verder. Jonge pups leren snel. Na een paar dagen heeft je pup het onder de knie!

STAP 7 Verklein de bench

Je hoeft de bench alleen te verkleinen als de pup toch aan een kant van de bench plast of poept en aan de andere kant verder gaat slapen. Je kunt de bench halveren met bijvoorbeeld kratjes bier. Zorg dat de pup nog steeds languit kan liggen. Echter, gaat de bench training goed en bevuilt de pup de bench niet, dan hoef je de bench niet te verkleinen.

Veel succes met het oefenen van de benchtraining!

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier