Trekken aan de lijn afleren

Dit artikel en deze video zijn bedoeld om trekken aan de lijn te voorkomen of om het af te leren.

De juiste energie

Zorg ervoor dat jij rustig en ontspannen bent. Ben je dit niet, dan voelt de hond dat meteen en zal hij minder leren van jou. Het begint al bij het huis verlaten, als jij druk en gespannen bent zal dit van invloed zijn op de hond. Maar het is ook andersom. Als de hond druk en gespannen over de drempel gaat zal het leerrendement laag zijn. Hij zit dan te hoog in zijn energie en staat daardoor niet voldoende open voor leren.

Wat is nu een juiste energie. Energie is jouw actie plus jouw gevoel. Als jouw actie de hond uitlaten is en jouw gevoel is dat je er helemaal geen zin in hebt, dan heb jij een negatieve energie voor de hond. Als de actie is dat jij de hond gaat uitlaten en jij hebt er veel zin in, dan heb jij een positieve energie voor de hond. Train nooit met een negatieve energie, de hond zal hier weinig van oppikken. Het netjes leren meelopen oefen je ook altijd vanuit een positieve energie.

Duidelijkheid en structuur

Honden zijn gewoontedieren. Ze houden van duidelijkheid en structuur. Als hij de ene keer voorop mag lopen en overal mag snuffelen en zijn behoeften doen, dan zal hij dat de volgende keer ook overal willen doen. Maak een keuze: bepaal welk stuk van de wandeling de hond netjes met jou mee mag lopen zonder nog te snuffelen en zijn behoeften te doen. Maak dit stuk niet te lang. Bijvoorbeeld vanaf de voordeur en dan 1 a 2 minuten. Maak dan de hond duidelijk dat hij wat meer vrijheid krijgt. Je kunt dit op verschillende manieren doen:
– geef het commando ‘vrij’ of een ander soortelijk commando
– wissel van lijn. Doe een langere riem om

Als de hond meer vrijheid heeft gekregen om te snuffelen en zijn behoeften te doen mag de hond nog steeds niet in de lijn gaan hangen. Doet hij dit wel, ga dan niet trekken aan de lijn of je stem verheffen tegen de hond. De hond mag leren zelf keuzes te maken. Neem de aandacht van de hond middels een rustige stem en een brokje. Gebruik je lichaamshouding zoals aangegeven in de video hoe je de hond met jou mee krijgt, eventueel de andere kant op als hij teveel in de lijn hangt. Dit doe je omdat je hem wilt leren dat je met zijn tweeën wandelt en dat jij het tempo en de richting bepaalt, niet hij.

De juiste lijn

Wil je advies over de juiste lijn klik dan hier voor meer informatie.

Snuffelen

Snuffelen is heel gezond voor een hond en verlaagt zijn hartslag. Hij moet dan ook zeker tijd en ruimte krijgen om dit te doen. Bepaal vanaf waar jij vindt dat hij mag snuffelen. Leer de hond dit aan door elke keer hetzelfde te doen. Verander dit niet want dan wordt het verwarrend voor de hond wanneer en waar hij wel of niet meer vrijheid heeft.

Loslopen

Ik ben er een groot voorstander van dat honden mogen loslopen. Leer het dan ook zo vroeg mogelijk aan, begin al met 8 weken. Het hormoon serotonine (gelukshormoon) wordt aangemaakt als de hond meer vrijheid en lichamelijke beweging krijgt. Het hormoon cortisol (stresshormoon) wordt afgebroken bij meer beweging. Als een hond los loopt kan zijn hartslag sneller omhoog omdat hij makkelijker kan versnellen in zijn bewegen en eigen keuzes kan maken. De stijging van zijn hartslag is goed voor zijn conditie en de afbouw van cortisol.
Zorg ervoor dat je voldoende verbinding met je hond hebt tijdens de wandeling.

Extra ondersteuning nodig?

In de online cursus: ‘trekken aan de lijn‘ help ik je op weg naar ontspannen wandelen met je hond. Dankzij een 6-delig stappenplan kunnen al mijn cursisten trekken aan de lijn afleren. Het is een bewezen, effectieve manier. In deze cursus leer je de hond impulscontrole, verbinding maken en houden met jou, werken met leiderschap, meer rust en ontspannen wandelen met een losse riem en nog veel meer. Lees hier verder.

In de online cursus: ‘In verbinding met je hond’ leer ik je de aandacht van de hond op jou gericht te houden. Klik hier voor meer informatie.

Dankzij een online cursus kun je leren in je eigen tijd en tempo, hoe fijn is dat!

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier