Hyperactieve honden

Drukke honden of honden met een hoge energie kunnen door de eigenaar als lastig ervaren worden. Hij stoot van alles om, loopt jou omver tijdens het spelen, rent door het huis als de bel gaat. Hoe ga je nu om het hyperactieve honden? In dit artikel leg ik uit hoe hyperactiviteit ontstaat, hoe je het kunt voorkomen en hoe je ermee om kan gaan.

Puppy’s groeien op en ze worden hyperactief. De adolescentie training gaat over controle van de energie van de hond. Ontbreekt deze controle dan wordt de hond hyperactief.

Hoe ontstaat hyperactiviteit

1.
Veel honden worden onbewust getraind om hyperactief te zijn omdat ze genegeerd worden als ze rustig zijn. Baasjes letten alleen op als de honden te druk zijn. Er wordt op honden gereageerd als opspringen en door het huis rennen. Echter, Als je alleen aandacht geeft bij druk gedrag dan bevorder je dit gedrag.
Feedback is heel belangrijk.  Mensen hebben de neiging om het goede te negeren en te zeuren over wat er in hun ogen niet goed gaat. De hond wordt genegeerd als hij braaf is en als hij blaft of iets op tafel omstoot dan letten we op hem en zeggen: doe dat niet, foei. Dit leidt alleen maar tot hyperactiviteit. Je geeft energie aan dit gedrag.

Wat moet je nu wel doen: Beloon de hond als hij kalm is, als hij stil is, als hij zit of als hij ligt.
Benoem dat de hond het goed doet, praat lief tegen je hond als hij kalm is en zeg ‘goed zo’, beloon met een brokje. De sleutel is: observeer, beoordeel en geef feedback.

2.
Honden zijn gewoontedieren. Regels, duidelijkheid en structuur zijn belangrijk voor een hond. Het geeft de hond zekerheid en voorspelbaarheid en dit geeft rust. Het zorgt ervoor dat het cortisolhormoon (stresshormoon) laag blijft. Een vast dagritme geeft hem een gevoel van veiligheid. Beeld je maar eens in dat jij zelf geen idee hebt hoe jouw dag eruit ziet, wanneer je eten krijgt en wanneer je een keer naar buiten mag en hoe laat. Dat maakt je onzeker en haalt je uit balans.
Een hond raakt uit balans wanneer de situatie niet voorspelbaar en niet beheersbaar is. Hij heeft behoefte aan veiligheid. De zekerheid dat hij veilig in zijn mand kan slapen, dat hij voldoende eten krijgt en dat hij uitgelaten wordt. Ontbreekt een van deze dingen dan levert dat de hond stress. En vaak leidt stress tot een hyperactieve hond. Lees meer hierover in het artikel: regels, structuur, duidelijkheid.

3.
Honden lopen het risico om hyperactieve honden te worden:

  • Wanneer er niet voldoende lichamelijke beweging en geestelijke beweging is voor de hond. Lees hier meer over in beide artikelen.
  • Wanneer de hond niet getraind is in gehoorzaamheid.
  • Wanneer er sprake is van te weinig of geen sociale interactie.
  • Wanneer de situatie te overweldigend is voor de hond en het stresshormoon toeneemt.

Hoe verlaag je de hyperactiviteit

De stappen die je mag doorlopen zijn:
1 beloon de hond als hij kalm is
2 maak de hond druk op commando ( de aan knop)
3 leer de hond kalm te worden op commando ( de uit knop)

De “aan-uit knop” voor hyperactieve honden

Hyperactieve honden hebben een zogenaamde “uit-knop” nodig. Je leert je hyperactieve hond dat hij weet hoe en wanneer hij moet kalmeren. Dit kun je doen met het aan-uit spel.
Speel het met je hond. Zweep je hond helemaal op, Als de hond druk en actief is geworden laat je de hond kalm worden. Maak de hond kalm door de hond te laten zitten. Beloon het gewenste gedrag met brokjes. Ga oefenen hoe snel je het gedrag kan veranderen van een actieve hond naar een kalme hond. Herhaal dit meerdere malen. Oefen het bij voordeur, oefen het buiten als er een hond aan komt, oefen het in het park.

Wanneer je hond hierin geen training krijgt, zal hij op geen enkele manier weten dat hij het ene moment helemaal uit zijn dak mag gaan en dat hij het volgende moment rustig moet kunnen zijn op commando.

In mijn online cursus leg ik verschillende oefeningen uit voor het toepassen van de uit-knop.
Je leert op een succesvolle manier de hond te kalmeren in verschillende situaties.

Om hyperactieve honden te leren kalm te worden is veel lichamelijke en geestelijke beweging noodzakelijk. Een hond die niet voldoende is uitgedaagd hierin zal nooit goed kunnen ontspannen. Het aanleren van de ‘uit-knop’ wordt dan een stuk moeilijker omdat zij hun energie niet kwijt kunnen.

new foundlander spelen
Manou honden beloning

Jij bent als hondeneigenaar verantwoordelijk voor jouw hond en moet ervoor zorgen dat hij dagelijks voldoende mentale en fysieke training krijgt. Verschillende manier om dit voor elkaar te krijgen zijn:

  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Boswandelingen
  • Honden uitlaatservice
  • Socialisatie met andere honden (speeltijd organiseren)
  • Trainingscursus
  • Apporteren
  • Speuren
  • Kauwen stimuleren
  • Hersenwerk

Als de hond zijn energie kwijt kan, kan hij makkelijker ontspannen en in balans komen.

Een hulpmiddel kan de werpstok zijn. Eengelukkigehond adviseert onderstaande werkstok voor optimaal plezier met je hond.

Hulpmiddelen voor mentale uitdaging vind je in het artikel over hersenwerk, klik hier.

Extra ondersteuning

Is je hond heel druk als jij bezoek ontvangt? Wil je graag leren hoe je op een prettige manier bezoek kan ontvangen met een hond die niet blaffend en onrustig reageert op de bel en op de visite? In de online cursus: ‘Bezoek ontvangen’ leer ik je stap voor stap welke rol je hond mag gaan vervullen én hoe jij dat hem aanleert. Ik toon je op video’s hoe je opspringen afleert, welke verschillende manieren er zijn en hoe je blaffen en onrust kan voorkomen. Na het doorlopen van de cursus kan ook jij weer genieten van je visite en gedraagt je hond zich zoals jij wenst. De cursus biedt duidelijkheid en rust voor jou en je hond in huis. Lees hier verder.

Mocht je hond buiten heel onrustig en té actief zijn dan adviseer ik je de cursus: ‘Trekken aan de lijn’. In deze cursus leer je de hond impulscontrole, verbinding maken en houden met jou, werken met leiderschap, meer rust en ontspannen wandelen met een losse riem en nog veel meer. Lees hier verder.

Wil je echter meer kennis over je hond én over wat hij écht nodig heeft om gelukkig te zijn? Onder gelukkig zijn versta ik: een ontspannen hond, vrolijk, relaxed, gehoorzaamheid, in balans en blij! Neem dan eens een kijkje in onze cursus: ‘Basiskennis voor je hond’.

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier