Hoe bereid ik me voor op een pup

Wat leuk dat er een pup in huis komt!

Ik kan jou helpen een goede start te maken waar de pup een leven lang plezier van zal hebben. Voor de beste start geef ik je nu alvast een lijst met voorbereidingen waar je rekening mee mag houden en delen van mag aanschaffen. Ik wens je alvast veel voorpret!

Bekijk de 12 tips “hoe bereid ik me voor op een pup?”

  1. Tijd

    Als eerste mag je er rekening mee houden dat een pup opvoeden veel tijd kost. Het advies is de eerste paar weken dat de pup in huis komt vrij te nemen. Lukt dit niet, zorg er dan binnen het gezin voor dat er altijd iemand in huis is. Dit om te voorkomen dat je de pup de eerste 3 weken alleen moet laten.

  1. Identificatie

    Houdt er rekening mee dat elke hond gechipt en geregistreerd dient te zijn in Nederland.
    De chip kan onder de huid geplaatst worden door een dierenarts. De registratie dient vervolgens door de eigenaar voltooid te worden via een gegevensverstrekking bij een databank, zoals de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.

  1. Bench en eigen plekje

    Honden leven van nature in holen, waar het rustig en schemerig is. Een bench mag deze bescherming ook geven. Zet de bench met een of twee kanten tegen een muur en/of bank. Één zijde mag open zijn, zodat je hond zijn omgeving vanuit de bench kan zien.
    Heb je geen muren of bank beschikbaar, hang er dan een deken over om de drie zijden te bedekken. Zet de bench op een rustige plek. Wil je meer te weten komen hoe jouw de pup de bench als een leuke en veilige plek gaat ervaren? Klik dan hier voor het artikel over bench training. Naast een bench mag je ook een kussen aanschaffen om elders in het huis een eigen plekje te creëren voor de pup. Zo kan hij af en toe ook lekker bij jou liggen of in de buurt.

    Deze bench is prima geschikt om voor een puppy als veilige plek aan bieden. Hij is verkrijgbaar in de maten S t/m XXL. Koop de bench niet te klein. Een hond gebruikt de bench vaak  tot zijn 1ste levensjaar. Het is fijn als je dezelfde bench kan behouden, ook voor als de hond groter wordt.

  1. Halsband

    Koop een goed passende halsband voor je pup, een puppyhalsband dus en niet een op de groei. Hij moet goed passen met veilige sluitingen. Koop een wat langere lijn, dat geeft de pup buiten meer vrijheid. Hij zal zeker moeten wennen aan het lopen aan de lijn, geef het tijd en wees geduldig. Tijdens de training leer ik jou hoe het beste te wandelen met de pup aan de lijn. Klik hier voor door ons goedgekeurde producten.

  2. Puppy veiligheid

    Bekijk je huis en controleer of er losse stroomdraden zijn en lage stopcontacten. Puppy’s zetten graag hun scherpe tandjes erin. Bij de trap kun je mogelijk een traphekje plaatsen.  Puppy’s zijn net kleine kinderen en zien geen gevaar! Voorkom dat je pup veel uitglijd op de vloer. Heb je een gladde vloer dan kun je er voor kiezen om tijdelijk een groot kleed neer te leggen. Uitglijden is voor de heupen van de pup niet goed en kan op latere leeftijd heupklachten geven.

  1. Speeltjes

    Speeltjes waar een geur aan zit vinden pups geweldig! Mensen ruiken het amper, maar pups ruiken het al te goed. Wissel regelmatig af met de speeltjes. Op deze manier kun je bijtproblemen voorkomen en vernielingen in het huis voor zijn. Ik leg je tijdens de training uit hoe en wanneer je de speeltjes het beste kunt inzetten. Ik adviseer speeltjes zonder ‘piep’ te kopen. Een piep kan lijken op een ‘auw’ wanneer de pup per ongeluk bijt of speelbijt. Je kunt hiermee een reactie uitlokken.

    Er zijn vele spullen die je kan kopen voor je hond. Wil je graag advies over de juiste producten klik dan hier.

  1. Puppyvoer

    Goed hondenvoer voor je pup is graanvrij. Omdat er zoveel Giardia heerst wat erg besmettelijk is, is het beter om je puppy graanvrij voer te geven. Giardia leeft graag in een darmomgeving met granen, wanneer je graanvrij voer geeft is de kans op een besmetting veel kleiner. Vraag aan de fokker voor enkele dagen voer mee, mix dit met je eigen voer en bouw het zo langzaam af. Doe dit stap voor stap, door steeds meer van het nieuwe met steeds minder van het oude type voer te mengen.
    Ook is voer belangrijk voor een beloning tijdens de training. Hiervoor kun je speciale gezonde snoepjes halen, maar je kunt ook de voerbrokken gebruiken als beloning.Wil je iets extra lekkers en motiverends als beloning? Kijk dan eens naar gedroogde visjes, gedroogde vleesblokjes of een stukje fruit (appel, banaan of kiwi bijvoorbeeld). Zorg er bij pupjes voor dat je extra kleine stukjes maakt om verslikken te voorkomen.
    Eet je hond zijn voer te snel op, dan zijn er speciale voerbakken waarbij je hond de brokken uit de geultjes moet halen. Dit heet een anti-schrok bak. Vergeet de drinkbak niet. Een pup moet 24 uur per dag kunnen drinken, dus ook in de bench.

    Tip over gezonde beloningen voor je hond

    Bekijk ook onze lijn: “Gezond met je hond”. We besteden veel aandacht aan gezonde voeding zodat jouw hond zich optimaal kan voelen. In o.a. onze video ‘Gezonde snacks voor je hond’.  leer alles over gezonde, natuurlijke snacks voor je hond. Groente en fruit is erg voedzaam voor je hond. In deze video besteden we aandacht aan de wortel en de appel. Welke groente en fruitsoorten je nog meer mag geven leggen wij uit in meerdere video’s. Vergis je niet in al het ongezonde eten in de supermarkt en sommige brokzakken. Verdiep je in voedzame voeding voor je hond zodat hij lang en gelukkig met jou kan leven.

  1. Borstels en kammen

    Begin vanaf pup af aan al met borstelen van de vacht. Ook al is het nog niet echt nodig, doe dit wel om de pup te laten wennen aan de borstel. Verzorg ook de ogen, oren en poten van je pup. Controleer een aantal maal per week of er vuil is achtergebleven en of de vacht klitten heeft. Het is belangrijk dat pups van jongs af aan wennen aan lichamelijk contact en verzorgingsmomenten. Begeleid ze zachtjes en maak er iets leuks van. Beloon regelmatig en zorg dat het geen pijn doet. Knip vast zittende klitten er liever uit dan dat je heel lang moet kammen.

     

  1. Nest geur

    Als de pup nog bij de fokker is, kun je vragen of je een knuffel in het nest mag leggen. De knuffel neemt de nestgeur op. Zo neem je later de nestgeur mee naar huis wat de pup een vertrouwd gevoel geeft. Ook kun je vragen of je een gebruikte kussensloop van jou in het nest mag leggen, zodat de pup al kan wennen aan jouw geur. Neem met de pup ophalen de  kussensloop mee naar huis om de nestgeur thuis te laten verspreiden in de bench.

  1. Denkspelletjes

    Bijten aan de tafelpoot of in een kleed en ander ongewenst gedrag ontstaat vaak uit verveling. Mentale uitdaging maakt de pup gelukkig en tevreden. Denk bijvoorbeeld aan een snuffelmat of zoekspelletjes met gezonde honden snoepjes. Zorg dat je je hond mentale uitdagingen geeft zodat het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt, waardoor hij zich een stuk fijner voelt. Lees ook het artikel over hersenwerk om je hond voldoende uitdaging te geven.

  1. Honden snacks

    Tijdens het kluiven maakt je pup collageen aan in het speeksel wat een natuurlijke tandplak verwijderaar is. Ook wordt er endorfine aangemaakt, het gelukshormoon. Voordat je met een bot kunt beginnen start je met zachte snacks, vraag hiervoor advies in de dierenwinkel. Begrijpt je pup het principe van kluiven dan kun je hardere snacks geven zoals gedroogde geitenoren, lamsoren en runderoren. Als dit ook goed gaat kun je naar de nog hardere snacks gaan en uiteindelijk tot bot. De dierenwinkel kan hierin goed adviseren.

Dit is een uitstekende hondenkluif.
  1. Speciale schoonmaakmiddelen

    Als je hond een ongelukje heeft gehad in huis, kies dan voor een schoonmaakmiddel met een geurneutralisator. Pups kunnen de neiging hebben hun behoefte te doen op de plek waar ze dat de vorige keer ook hebben gedaan. Ammoniak geur kan herhaling stimuleren, dus kies hier niet voor.

  2. Online cursus: in verbinding met je hond

  • Kom samen meer in verbinding. Leer je hond beter begrijpen en leer hoe jij de aandacht van je hond bij jou kan houden.
    Wil je jouw hond beter leren kennen en begrijpen? Vaak Is het moeilijk zijn aandacht vast te houden en luistert hij niet als je hem roept. Deze cursus kan je helpen:
    IN VERBINDING MET JE HOND. deze cursus is zowel voor jonge pups als oudere honden geschikt.

In deze cursus leer je:

– Meer in verbinding komen met je hond

– De aandacht van je hond op jou gericht houden

– Een sterkere band creëren samen

– De focus van de hond voor langere tijd bij jou te houden i.p.v. bij allerlei afleidingen

– Jouw hond beter leren kennen

– Samenwerken met je hond en vooral heel veel plezier maken

Je ontvangt 9 video’s met duidelijke uitleg en theorie en ik laat de oefeningen zien op mijn trainingsweide. Dit doe ik met verschillende honden.

Klik hier voor meer informatie.

Ik wens je alvast veel succes met de voorbereidingen en dat je volop mag gaan genieten van jouw pup.

Geef je pup de beste start!

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier