Een hond in balans

Hoe breng je een hond in balans

Wil je een hond in balans? Dan zijn deze 3 basisbehoeften van een hond van belang. Voldoe je aan deze behoeften, dan heb jij een gelukkige hond. Ongewenst gedrag komt vaak doordat de hond uit balans is. Bekijk de video om te zien hoe je kunt voldoen aan de behoeften van een hond. Ongewenst gedrag zal veranderen in gewenst gedrag en jij kan weer volop genieten van jouw hond.

De 3 basisbehoeften van een hond

Naast de basisbehoeften veiligheid, onderdak en voeding heeft de hond 3 belangrijke basisbehoeften waar jij als eigenaar aan mag voldoen. Dit brengt de hond in balans.

1. BEWEGING

beweging bestaat uit lichamelijke beweging en geestelijke beweging

– LICHAMELIJKE BEWEGING
Lichaamsbeweging is voor zowel jou als jouw hond belangrijk. Wil je een evenwichtige, zelfverzekerde hond dan is het noodzakelijk dan hij zijn energie en stress kwijt kan om in balans te blijven.

De hoeveelheid lichaamsbeweging dat je hond nodig heeft hangt af van zijn energielevel. Leeftijd, fysieke omstandigheden en soms het ras spelen hierbij een rol.

Jouw hond heeft elke dag een flinke wandeling nodig. Het is van belang te realiseren dat je hond stress kan loslaten dankzij lichamelijke beweging. Het stresshormoon cortisol wordt afgebroken wanneer er lichaamsbeweging plaatsvindt. Om dit te bereiken kan je met je hond gaan wandelen, stokken en ballen gooien, maar je kunt ook een stuk met je hond gaan fietsen. Er zijn honden die houden van zwemmen, dit is ook een goede manier van lichaamsbeweging voor je hond. Je kunt ook zelf speelse oefeningen in het bos bedenken, honden houden ervan!

Pups kunnen bruisen van de energie, maar hebben nog niet genoeg spierweefsel voor zware oefeningen. Houdt daar wel rekening mee. Oudere honden kunnen sneller vermoeid zijn, pas dan de afstand van de wandelingen hierop aan. Maar denk niet bij een oude hond, we doen het rustig aan, laat hem maar lekker in zijn mand liggen. Stilstand is achteruitgang. Zijn spieren en gewrichten gaan dan vast zitten en worden stijf met alle gevolgen van dien.

– GEESTELIJKE BEWEGING
Hiermee bedoel ik mentale uitdaging. Dit geeft een hond gezondheid, geluk en tevredenheid. Mentale uitdaging kun je stimuleren door:

  • Zoekspelletjes
  • Spelletjes met eten
  • Speurspelletjes
  • Schat zoeken
  • Trucjes

2. Regels, structuur en duidelijkheid

Als er regels in huis zijn en structuur dan geeft dit de hond duidelijk. Honden zijn gewoontedieren. Zij vinden dit fijn. Het is belangrijk dat jij een duidelijke ouder bent voor je hond. Dat geeft hem duidelijkheid en zo weet hij wat zijn rol is binnen jouw huis en het gezin. Er zijn maar 2 rollen voor de hond om te nemen, de ouder of de volger. Uiteraard wil je dat jij de ouder bent. Hoe jij een duidelijke leider voor jouw hond kan zijn kan ik je leren. Ook als thuis mogelijk de rollen zijn omgedraaid en de hond gedraagt zich als de ouder, dan kan ik middels een thuis bezoek helpen om weer de juiste rolverdeling te creëren.

labrador springen

Met ouderschap bedoel ik het volgende: een ouder zorgt voor het eten van de hond, zorgt voor onderdak, biedt de hond vertrouwen, geborgenheid en veiligheid. Hij zorgt voor de hond en beschermt hem waar nodig. Hij is er als hij nodig is. Hij is liefdevol en bouwt een vertrouwensrelatie op met de hond. Hij geeft duidelijkheid en structuur. Hij bepaalt de regels. Deze regels en grenzen zijn van belang. Net als de moederhond regels en beperkingen in het nest geeft aan de pups, mag jij dit thuis doen.

Ik werk altijd op basis van positief trainen. Straffen werkt averechts en creëert een bange, onzekere hond. Werk altijd vanuit een goede, positieve energie zodat jij in je kracht komt te staan. Hoe je dat kunt leren leg ik uit tijdens mijn gedragstherapie.

3. Genegenheid

Liefde en genegenheid zijn zowel voor mens als hond belangrijk. Het is echter wel van belang op het juiste moment genegenheid te geven. Doe dit op momenten dat de hond positief gedrag vertoont. Hij wordt dan versterkt in dit gedrag en zal dan zelfvertrouwen ontwikkelen. Wanneer je genegenheid toont bij ongewenst gedrag zoals; heel druk gedrag, als hij net iets heeft gedaan wat hij niet mag of net nadat hij niet geluisterd heeft, dan bevestig je als het ware dit ongewenste gedrag. Geef alleen gelegenheid als hij gedrag vertoont wat jij vaker wilt zien en waar jij tevreden over bent. Let wel op: overmatige genegenheid kan een hond afhankelijk maken van jouw aandacht en daardoor kan hij opdringerig worden en om teveel aandacht gaan vragen.

Meer tips

Wil je meer tips en uitleg over hoe je een gelukkige en evenwichtige hond kunt krijgen dan help ik jou graag. Neem contact met mij op of bel 06-41212495

GERELATEERDE ARTIKELEN
Wil je meer lezen over het gedrag van honden? Bekijk dan ook één van deze artikelen.

ARTIKELEN OVER HONDEN

https://eengelukkigehond.nl/index.php/gedragstherapie/

Wil je een goede basiscursus ‘gehoorzaamheid’ volgen klik dan hier
Wil je een thuis bezoek voor hondengedragstherapie klik dan hier

ARTIKELEN OVER PUPPYS

Wil je een goede puppycursus volgen klik dan hier

ARTIKELEN OVER ANGST VOOR HONDEN

Wil je ondersteuning bij angst voor honden voor zowel kind als volwassene klik dan hier